Η Πάτρα πού χάσαμε... Πολλές φορές ψάχνω γιά παλιές φωτογραφίες τής Πάτρας, τής δικής μου Πολιτείας... Καί δέν τό κρύβω, βλέποντας τά σημερινά καί απερίγραπτα χάλια της, στενοχωρούμαι...Τί νά πρωτογράψω, έστω καί μέ χιούμορ, γιά όσα καθημερινά βλέπω, καί τί νά υποθέσω γι΄ αυτή τήν "ποιότητα ζωής" πού εμείς οί Πατρινοί επιφυλάξαμε γιά τήν πολιτεία μας...
Κυριακή 23 Αυγούστου 2009
Έχουμε πίστη και θρησκεία αληθινή! Τά φιδάκια της Παναγίας…
Παναγία η φιδούσα, ένα ζωντανό θαύμα !
Κεφαλονιά- Μαρκόπουλο 2009
Στο βιβλίο «Κεφαλλονίτικη Λατρεία 1946), ο καθηγητής Δημ.Σ. Λουκάτος συντάκτης τότε του Λαογραφικού Αρχείου, του σημερινού Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, αφιέρωσε ιδιαίτερο κεφάλαιο για…
«Τα φίδια στο Μαρκόπουλο», χωριό στα ΝΑ του νησιού,όπου, αφηγούμενος παιδικές αναμνήσεις, περιγράφει ένα εντυπωσιακό λατρευτικό φαινόμενο: την εμφάνιση μικρών φιδιών κατά την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου στην εορτάζουσα Εκκλησία της Κοιμήσεως του χωριού αυτού. Γράφει εισαγωγικά:
«Είναι κάτι απίστευτο, που όμως συμβαίνει κάθε 15Αύγουστο σ’ένα χωριό της Κεφαλονιάς στο Μαρκόπουλο.
Μέσα στην Εκκλησία, τις ώρες της ακολουθίας του πανηγυριού, σ’όλες τις γωνιές, στα έπιπλα και στα στασίδια, περιπατάνε φίδια , φίδια Ζωντανά, είκοσι και τριάντα πολλές φορές, που ανεβαίνουν στο τέμπλο, στο θρόνο, στους ανθρώπους με όλη τους την άνεση, ξεθαρρεμένα , ακίνδυνα , υποταχτικά…
Ακολουθεί γλαφυρή περιγραφή του φαινομένου από αυτοψία (1923), με πολλές παρατηρήσεις όχι μόνο λαογραφικές αλά και ψυχολογικές.
Ιδιαίτερα μάλιστα εντυπωσιακή ήταν η μαρτυρία ότι «στα 1924- που έγινε η αλλαγή του ημερολογίου, ο κόσμος περίμενε να κανονίσει τη θέση του από τα φίδια.
Εκείνα βγήκαν με τις νέες ημερομηνίες, κι έτσι δεν έμεινε κανείς Παλαιοημερολογίτης στην περιοχή»
Η περιγραφή αυτή προκάλεσε ζωηρό ενδιαφέρον, αφού βιβλιογραφικά αποτελούσε την πρώτη γνωριμία με το φαινόμενο τούτο.
Αρκετοί δικοί μας και ξένοι ερευνητές επισκέφθηκαν το Μαρκόπουλο για διαπίστωση του παράδοξου φαινομένου, το οποίο γνώρισε έτσι ευρύτερη δημοσιότητα. Νεότερη έρευνα μου έδειξε (αυτοψία το 1988), ότι εμφάνιση φιδιών στο διάστημα του Δεκαπενταύγουστου γίνεται εκτός από το Μαρκόπουλο και στα Αργίνια, ένα μικρό, γειτονικό στο Μαρκόπουλο, ημιορεινό χωριό (ύψους 544).
Οι κάτοικοι του μάλιστα διεκδικούν την προτεραιότητα του φαινομένου και με εντυπωσιακό αεροπανό, που αναρτούν κάθε χρόνο το Δεκαπενταύγουστο στο σημείο όπου διασταυρώνεται ο δρόμος από το Αργοστόλι προς Μαρκόπουλο και Αργίνια προτρέπουν τους περαστικούς και τους προσκυνητάς να επισκεφθούν (και) το δικό τους χωριό:
ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ/ ΤΑ ΦΙΔΑΚΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ/ ΑΡΓΙΝΙΑ. Άλλη επιγραφή στο δρόμο (κεφαλαιογράμματη, όπως και η προηγούμενη) επισημαίνει επίσης και προτρέπει:
ΠΡΟΣ ΑΡΓΙΝΙΑ ΧΛΜ. 4/ ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ/ ΤΑ ΦΙΔΑΚΙΑ/ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ/ ΑΠΟ 4.8 ΕΩΣ 16.8. Όμοια ενημερωτική επιγραφή, δίγλωσση, υπάρχει και στο Μαρκόπουλο, στον τοίχο του κωδωνοστασίου:
ΦΙΔΑΚΙΑ ΠΑΝΑΓΙΑΣ / ΕΔΩ ΕΚ ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΣ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ / ΤΑ ΦΙΔΑΚΙΑ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΟΔΑΣ / ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΚΩΔΩΝΟΣΤΑΣΙΟΥ / ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ 6.8, ΕΩΣ 15..8, / ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΝΥΧΤΑ.
VIRGIN MARYS SNAKES / FOR CENTTYURIES NOW THESE SNAKES / APPEARAT AT THE FOOT OF THE PLD / BELL STEEPLE FROM 6TH / TO THE /15TH AYGOYST.
To καμπαναριό στο Μαρκόπουλο είναι ο χώρος όπου εμφανίζονται τα φίδια και από κει μεταφέρονται στην Εκκλησία. Στέκει μακριά από την Εκκλησία, πάνω στην όχθη μιας ρεματιάς, κολλητά στο δρόμο.
Το παλιό κωδωνοστάσιο, δυτικό-ηπειρωτικού τύπου, ράγισε από τους σεισμούς το 1953- και κατεδαφίστηκε, διασώζονται .ομως εμφανή τα ίχνη του στη βάση του σημερινού.
Ας προστεθεί ότι η Εκκλησία στο Μαρκόπουλο κάηκε το Σεπτέμβριο του 1946. τότε καταστράφηκαν, όπως λέγεται, τα αφιερώματα που υπήρχαν στην εικόνα της Κοιμήσεως.
Μεταξύ των αφιερωμάτων αυτών υπήρχαν ασημένια ¨η χρυσαλειφωμένα ξύλινα ομοιώματα φιδιών, τα οποία πρόσφεραν ως τάματα στην Παναγία, για εξιλασμό, οι καροτσέρηδες του νησιού, όταν τύχαινε να πατήσουν κανένα ιερό φιδάκι.
Ασχέτως προς το που πράγματι παρουσιάσθηκαν για πρώτη φορά τα φίδια , είναι γεγονός ότι η μέχρι πρότινος οδική απομόνωση των Αργινίων και η δημοσιότητα που έχει πάρει το φαινόμενο στο Μαρκόπουλο κράτησαν σε αφάνεια την περίπτωση του μικρότερου αυτού χωριού.
Διηγούνται οι κάτοικοι των Αργινίων: Η Εκκλησία , η παλιά, ήταν λίγο έξω από το χωριό, ανατολικά . Φίδια βγαίνουν από την ημέρα της Σωτήρος μέχρι της Παναγίας, στις δεκαπέντε. Τα πιάνουμε νύχτα και τα πηγαίνουμε στην Εκκλησία.
Αυτά γυρίζουν όλη την Εκκλησία, πάνω στις εικόνες. Τα ξέρουμε εδώ, το θαύμα της Παναγίας είναι τα φίδια αυτά.
Άνθρωπος και φίδι...
Όταν π.χ. ήρθανε οι Τούρκοι στην Ελλάδα, δε βγαίνανε τα φίδια. Όταν δε βγουν, κάτι θα συμβεί.
Έχουν Σταυρό στο κεφάλι και στην πλάτη. Μετά τις δεκαπέντε Αυγούστου εξαφανίζονται...
Τα φέρνουμε στο ίδιο σημείο που τα βρήκαμε, και, μετά, αυτά εξαφανίζονται και την ερχόμενη χρονιά ξαναπαρουσιάζονται. Εκεί που βγαίνουν, ήταν παλιά η Εκκλησία. Έχει και πηγή και πλατάνια και καρυδιές».
Για την εμφάνιση εξάλλου των φιδιών στο Μαρκόπουλο, υπάρχει η αιτιολογική παράδοση ( θρύλος βέβαια ) ότι:
Στο Μαρκόπουλο, λέγανε ψηλά στο βουνό που ήταν η Εκκλησία πολύ πριν από τους σεισμούς, ήτανε όλο καλόγριες και όταν ακούσανε ότι πάνε οι Σαρακηνοί φοβηθήκανε. Τρέξανε οι καλόγριες στην ηγουμένη και της λένε:
Αγία Ηγουμένη, τι θα γίνει; Έρχονται οι Σαρακηνοί. Τους λέει; Μη φοβάστε και δεν πρόκειται να μας πειράξουν, κανείς. Λένε: Μα έχουν κυκλώσει το μοναστήρι.
Λέει : Θα γίνουμε φίδια, θα παρουσιαστούμε φίδια και δεν πρόκειται να γίνει τίποτε. Πραγματικά όλες οι καλόγριες έγιναν φίδια. Λοιπόν μπήκανε αυτοί μέσα, χάσανε τις καλόγριες, είδανε όλο φίδια, και τους πνίξανε, σου λέει, τα φίδια, και από τότε, γιατί ξημέρωνε, λέει, η μέρα της Παναγίας, έχει μείνει και βγαίνουν τα φίδια, που είναι οι καλόγριες.
Πρωτοπαρουσιάζονται πάνω στην Αγία Τράπεζα, μετά πηγαίνουν στην εικόνα, και από κει παντού.
Η φωλιά βρίσκεται μέσα στο παλιό καμπαναριό». Η παραπάνω παράδοση ( θρύλος βέβαια ) μπορεί να έχει ενταχθεί στη λαϊκή ερμηνεία του τόπου μεταγενέστερα, αφού το μοτίβο της μεταμόρφωσης κυνηγημένων ανθρώπων σε άλλα όντα είναι κοινό στους θρύλους και στα αίτια» παράδοξων φαινομένων και καταγωγών…
(Του ΓΕΩΡΓ.Ν.ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΙΔΗ Ερευνητή Α’-Βαθμίδος του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Αγιογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών)
Από ένα forum… από Marjory την Δευτ Ιούλ 20, 2009 10:44 am
"Είναι ένα πραγματικά εντυπωσιακό φαινόμενο...
Είχα πάει το καλοκαίρι του 2004 για διακοπές στην Κεφαλλονιά και το βράδυ της παραμονής της Κοίμησης της Θεοτόκου βρισκόμουν στην εκκλησία αυτή στο Μαρκόπουλο.
Όντως τα φιδάκια κάθονταν πάνω στην εικόνα της Παναγίας και κάποια τα είχε στο χέρι του ο επίτροπος της εκκλησίας.
Ζήτησα να μου δώσει ένα τα το πιάσω στα χέρια μου. Πράγματι μου έδωσε ένα φιδάκι. Δεν φοβήθηκα καθόλου. Ούτε κι αυτό με πείραξε.
Μπορώ να σας πω ότι δεν αισθάνθηκα ότι είχα φίδι στα χέρια μου, δεν ήταν καθόλου μα καθόλου αποκρουστικό ούτε το θέαμα, αλλ'ούτε και η αίσθηση.
Είναι μαυριδερά και έχουν ένα σταυρό στο κεφαλάκι τους. Πραγματικά περίεργα, όπως περίεργο είναι και το φαινόμενο αυτό.
Την επομένη του Δεκαπενταύγουστου είχαν εξαφανιστεί όλα...
http://forum.christian-orthodox.gr/viewtopic.php?f=10&t=455
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου