Η κατάργηση τό 1984, τής Ελληνικής Χωροφυλακής πού ήταν ένα ημιστρατωτικό Τμήμα εσωτερικής ασφάλειας κατάλληλο γιά καταδιώξεις υπαίθρου, υπήρξε ένα ολέθριο σφάλμα τής τότε πολιτικής ηγεσίας...
Τήν ίδια στιγμή πού τόσες άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπως πχ. η Γαλλία, διατηρούν τήν Χωροφυλακή σε πλήρη ετοιμότητα !
Τήν χαριστική βολή όμως αυτής τής αποδυνάμωσης τήν επέφερε η κατάργηση πολλών Αστυνομικών Σταθμών καί Τμημάτων τής υπαίθρου , ή η συρίκνωσή τους σέ πολυδύναμα Τμήματα βασιζόμενα όχι στήν μόνιμη παρουσία τού Αστυνομικού στό χωριό αλλά στίς βόλτες τού περιπολικού νομίζοντας ότι έτσι κάνουν αστυνόμευση...
===========================================
«Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις για να αποκατασταθεί το κενό που μας χωρίζει με την κοινωνία».
Αυτό είναι το μήνυμα που δίνουν οι συνδικαλιστές της τοπικής ΕΛ.ΑΣ με αφορμή μια σειρά από αιματηρά περιστατικά με θύματα αστυνομικούς που έχουν προκαλέσει αναστάτωση στο Σώμα και έχουν προβληματίσει για τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σήμερα.
Το χειρότερο όμως είναι ότι έχουν τραυματίσει τη σχέση με την κοινωνία με αποτέλεσμα και ζητούμενο για την Αστυνομία είναι η κοινωνική απομόνωση στην πράξη των βιαιοτήτων συμπεριφορών σε βάρος αστυνομικών.
«Πάμε για μια κλήση και δεχόμαστε ομοβροντία αντιδράσεων ότι «να πάτε πιο πέρα να πιάσετε κανέναν κλέφτη».
Δεν μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά της» παραδέχεται ο Πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας Βασίλη Κωνσταντόπουλος.
==========================================
Είναι γεγονός αναντίρρητο πιά ότι τά τελευταία χρόνια, η Αστυνομία έχει αποκοπεί από την κοινωνία, πράγμα πού και οί περισσότεροι Αστυνομικοί ήδη το νοιώθουν στην καθημερινή επαφή τους με τους πολίτες…
Τά αίτια ασφαλώς είναι πολλά, με πρώτο την κακή διαχείριση της εξουσίας την απορρέουσα εκ του Νόμου, την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών, και την αυταρχική συμπεριφορά τους.
Ακόμη ( σπανιότερα ίσως ), και την εκβιαστική συμπεριφορά κάποιων, όπως μού διηγείτο παλαιός κρεοπώλης πού τον είχε ρημάξει ένας «παλαιού τύπου» αστυφύλακας, παίρνοντας κάθε Σάββατο «κρέας πολύ, καλό, και δωρεάν» για «…να μη σέ ταράξω στις μηνύσεις».
Έμπαινε στο κρεοπωλείο με αέρα και θράσος χιλίων πιθήκων, έδειχνε τά κομμάτια πού του γυάλιζαν, τά δίπλωναν αζύγιστα κι΄ έφευγε καμαρωτός χωρίς ούτε ένα ευχαριστώ καταληστεύοντας στα ίσα τον μαγαζάτορα !
Ανέφερα το παραπάνω ενδεικτικό περιστατικό πιθανόν μιάς παλαιότερης εποχής πού θέλω να πιστεύω ότι σήμερα δεν συμβαίνει ( ; ) αλλά πού έν τούτοις έχει μείνει στην μνήμη μου. Και ασφαλώς δεν γενικεύω !
Γιατί υπάρχουν άριστοι και ευγενείς Αστυνομικοί πού τιμούν με την παρουσία τους την Αστυνομία. Υπάρχουν όμως, όπως σε όλους τους κλάδους άλλωστε, και τα ζιζάνια…
Όλα όμως αυτά είναι καταστάσεις υπέρβασης τής απλής ιδιότητας του «Αστυνομικού Υπαλλήλου», και διαφοροποίησής του από άλλους, ομοίως Δημοσίους υπαλλήλους, πού ποτέ τους όμως δεν διανοήθηκαν να χρησιμοποιήσουν την θέση τους για να κάνουνε τον καπετάνιο στους άλλους….
Εάν πάς σε μια Δημόσια υπηρεσία για μια συναλλαγή, ο δημόσιος αυτός υπάλληλος οφείλει με ευγένεια να σε εξυπηρετήσει, να σού υποδείξει τι ζητά από σένα, και να κλείσει την συναλλαγή χωρίς αγριέματα, εξυπνάδες, μαγκιές, χειροδικίες, και βιαιότητες…
Αυτά, μόνο σε Τριτοκοσμικές χώρες Κόγκο και Ζιμπάμπουε μπορεί να συμβαίνουν σήμερα, και εάν θέλουν κάποιοι να κάνουν καριέρα αυτού του τύπου, άς υποβάλλουν εκεί τις αιτήσεις τους και θα τους προσλάβουν, πιθανόν, αμέσως…
Ίσως βέβαια να τους φάνε αργότερα έχοντας την ανθρωποφαγία σαν μέρος της κουλτούρας τους, αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία…
Κάθε Αστυνομικός βέβαια πού διορίζεται δεν αγοράζει συνάμα και καμία λεοντή Εξουσίας αλλά τίθεται στην υπηρεσία του πολίτη.
«Η πικρία του κόσμου βγαίνει επάνω μας» λέει ο αγαπητός κύριος αστυνομικός.
Και βεβαίως πολύς κόσμος έχει πικρές αναμνήσεις από κάποιους, ελάχιστους ίσως άσχετους αστυνομικούς, πού είτε από μόνοι τους, είτε εκτελώντας διαταγές ασχέτων επίσης ( Διοικητών Τμημάτων συνήθως ), φέρνουν την Αστυνομία σε ρήξη με το κοινωνικό περιβάλλον, προσβάλλοντας και τους ίδιους αλλά και το Αστυνομικό σώμα ολόκληρο, την ώρα πού αυτό προσπαθεί απεγνωσμένα να έλθει σε επικοινωνία με την υγιή κοινωνία…
Βαράτε με κι΄ άς κλαίω...
Θα έλεγε κανείς ότι μερικοί αυταρχικοί άνθρωποι δεν θέλουν αυτή την ειρήνη με τους πολίτες, αλλά επιζητούν την ρήξη «για δικούς» τους λόγους, κατάσταση πού δημιουργεί κακό προηγούμενο καί εναποθήκευση οργής εναντίον τών Αστυνομικών όπως καί μέ τα πρόσφατα επεισόδια είδαμε…
Όταν όμως, από την μία πλευρά βλέπεις μία Πολιτεία χωρίς ίχνος αστυνομικού στους δρόμους, νοιώθοντας ανασφαλής και μόνος από τις ληστείες πού γίνονται, και από την άλλη πλευρά βλέπεις ολόκληρη ομάδα αστυνομικών σε στημένο καραούλι να γράφουν «για κράνος», τότε αυτόματα καταλαβαίνεις ότι κάτι δεν πάει καλά στήν Αστυνομική διοίκηση αυτού του τόπου, και ότι κάποιοι τόχουν βάλει σκοπό να εξοργίζουν περισσότερο τους πολίτες…
Όχι μόνο αφαιρώντας τους το μεροκάματο μέσα από το στόμα τους σε μια εποχή έντονης ανεργίας, μόνο και μόνο για να δείξουν ότι παράγουν έργο «μειώνοντας τους θανάτους από κράνος στην περιοχή…» , όσο στο ότι δίνουν προτεραιότητες σε δευτερεύοντα θέματα την ώρα πού κινδυνεύει ο πολίτης από έλλειψη ασφάλειας…
Για τούς «άλλους θανάτους» από ληστείες, βιαιοπραγίες, ξυλοδαρμούς, κλπ. πού είναι συνέπεια της κακής αστυνόμευσης από την οποία υποφέρει ο πολίτης, ουδείς μιλάει!
Πρό αρκετού καιρού είχε πολλή διαφημιστεί η λεγόμενη «πεζή περιπολία» ότι δήθεν θα έσωζε από την εγκληματικότητα τις συνοικίες, και ο κόσμος είχε αναθαρρήσει ότι επιτέλους θα βλέπαμε φώς στο τούνελ…
Η πεζή περιπολία δυστυχώς όπου λειτούργησε, ήταν ως επί το πλείστον μία «εισπρακτική περιπολία» για να γράφουνε λιντάκια, μηχανάκια, και κράνη, μια και οί μεγάλες μηχανές ανοίγανε γκάζι και χάνονταν, άσε πού δεν είχανε και αριθμούς όπως και σήμερα επίσης δεν έχουν…
Σε ποιά επικοινωνία με τον πολίτη ερχόντουσαν λοιπόν, όταν το μόνο πού κάνανε ( τουλάχιστον εδώ στην Πάτρα ), ήτανε να ξεποδαριάζονται οί αστυφύλακες στα σοκάκια και στις έρημες συνοικίες και να γράφουνε μηχανάκια στις γωνίες;
Εάν αυτές οί «πεζές περιπολίες» γίνονται για «ένα τέτοιο έργο», πολύ φοβόμαστε ότι έχουν ήδη αποτύχει ( πρίν καλά-καλά ξεκινήσουν), και ότι θα πρέπει κάποιοι να φτιάξουν με νέες ιδέες αυτό το πρόγραμμα…
Άς δούμε τώρα την παρακάτω περιγραφή από το Αστυνομικό Τμήμα Ξάνθης, και άς γίνει πρότυπο , ( πολύ θα το θέλαμε κύριοι τοπικοί αρμόδιοι ), και για την δική μας εγκαταλελειμμένη Πολιτεία…
================================
«Η Αστυνομία κοντά στον πολίτη»
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Οχτώ χιλιάδες δελτία Τύπου και ανακοινώσεις που αφορούν τον πολίτη έχει εκδώσει τα τελευταία χρόνια η Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης, διεκδικώντας ένα ρεκόρ ηλεκτρονικής ενημέρωσης που μόνο οι αστυνομικές διευθύνσεις σε Αττική και Θεσσαλονίκη μπορούν να συναγωνιστούν.
Το Γραφείο Τύπου της Αστυνομίας στην ακριτική Ξάνθη βομβαρδίζει καθημερινά τα μέσα ενημέρωσης με πληροφοριακό υλικό που σχετίζεται με τα αστυνομικά συμβάντα σε όλο τον νομό, πραγματοποιώντας παράλληλα και μια εξόχως ενδιαφέρουσα υπέρβαση.
Παρέχει συμβουλές, στατιστικά στοιχεία και συστάσεις σε ένα ξεχωριστό «δελτίο Τύπου» για επίκαιρα ζητήματα της καθημερινότητας και της ασφάλειας των πολιτών, κάνοντας περισσότερο πράξη το σύνθημα η «Αστυνομία κοντά στον Πολίτη».
Πώς πρέπει να ενεργήσουν οι γονείς σε περίπτωση που διαπιστώσουν ότι το παιδί τους κάνει χρήση ναρκωτικών;
Πώς θωρακίζεται σήμερα ένα σπίτι σε περίπτωση πολυήμερης απουσίας;
Πώς μπορεί ο κάτοχος μιας κάρτας αυτόματης ανάληψης να προστατευτεί από το skimming (υποκλοπή στοιχείων);
Η Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης έχει απαντήσει σε τέτοιου είδους επίκαιρα ερωτήματα μέσω δεκάδων εκτενών «οδηγιών» που έχει εκδώσει, οι οποίες συγκεντρωμένες (σε μια εποχή που το έγκλημα βρίσκεται συνήθως ένα βήμα μπροστά από τους διώκτες του) θα μπορούσαν να γίνουν ένα εύχρηστο εγχειρίδιο της Αστυνομίας για ζητήματα ασφάλειας και καθημερινότητας.
Υπάρχει κενό
Το τελευταίο διάστημα έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στο ηλεκτρονικό έγκλημα, στις ηλεκτρονικές απάτες και στην ασφαλή περιήγηση των ανηλίκων στο Διαδίκτυο, ζητήματα για τα οποία υπάρχει κενό πληροφόρησης και στα μεγάλα αστικά κέντρα καλύπτεται από καταναλωτικές οργανώσεις που διοργανώνουν ειδικές εκδηλώσεις για να ενημερώσουν τους πολίτες.
«Ζούμε σε μια εποχή ενημέρωσης, και όσο ο κάθε πολίτης είναι ενημερωμένος για τους κινδύνους ή τα προβλήματα που υπάρχουν γύρω του τόσο προστατευμένος είναι...», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αστυνομικός διευθυντής Ξάνθης κ. Αν. Κατσιμπέρης.
Ο αστυνομικός που άλλαξε το σκηνικό είναι ο αστυνόμος Β΄ κ. Νεκτάριος Ορφανίδης, ο οποίος από το 2004 φρόντισε η ενημέρωση να ακολουθεί τους σημερινούς ηλεκτρονικούς καιρούς. Οπως ανέφερε ο ίδιος, ο μεγαλύτερος όγκος των πληροφοριών προέρχεται από το Διαδίκτυο, την ιστοσελίδα του Αρχηγείου και από ιστοσελίδες νομικού περιεχομένου».
Πρόκειται περί καινοτομίας για την Ελληνική Αστυνομία της Περιφέρειας, η οποία πάντοτε εμφανίζεται φειδωλή σε ζητήματα ενημέρωσης και στην κάθε ερώτηση πολίτη ή δημοσιογράφου για οποιοδήποτε συμβάν ο αστυνομικός υπηρεσίας κινείται στο πρότυπο «δεν ξέρω τίποτα, μόλις ανέλαβα υπηρεσία», ασχέτως με την ώρα λήξης της βάρδιας του ή της γνώσης του για τα τεκταινόμενα.
Κάθε υπηρεσιακό έγγραφο αποστέλλεται από το γραφείο Τύπου σε πάνω από εκατό εφημερίδες, περιοδικά και ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς στην περιοχή, με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή φαξ. «Και ένα ψήγμα από αυτά που θα μεταδοθούν να συγκρατήσει ο αναγνώστης ή ο ακροατής, έχει μεγάλη αξία», ανέφερε ο κ. Ορφανίδης.
Kathimerini.gr
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Α.Δ.ΞΑΝΘΗΣ 27.3.2009
Η Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης επιθυμεί να ενημερώσει τους πολίτες σε απλά θέματα ασφαλείας και πρόληψης της καθημερινής παραβατικότητας ενόψει της εορτής του Πάσχα, και για την προστασία τους στις καθημερινές συναλλαγές τους ούτως ώστε να μην περιέλθουν σε ιδιαίτερα δυσάρεστες καταστάσεις (θυματοποίηση κλοπών, ληστειών, απατών κλπ)
Πρόληψη διαρρήξεων – ληστειών σε σπίτια, γραφεία και καταστήματα
•Τοποθετείστε στο σπίτι σας πόρτες και παράθυρα ασφαλείας, καθώς και θυροτηλέφωνα με οπτική εικόνα.
•Κλειδώνετε πάντοτε τις πόρτες και τα παράθυρα όταν απουσιάζετε από το σπίτι, ακόμα και αν πρόκειται για μικρό χρονικό διάστημα.
•Να κλείνετε τα παραθυρόφυλλα και τις κουρτίνες, ώστε να μη μπορούν οι διαρρήκτες να δουν τι υπάρχει μέσα στο σπίτι σας.
•Μη γνωστοποιείτε στον κοινωνικό και επαγγελματικό σας περίγυρο τα περιουσιακά στοιχεία που φυλάσσετε στο σπίτι σας. Υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο, η πληροφορία για ένα κόσμημα, μια συλλογή, ηλεκτρονικές συσκευές κ.λπ., να φτάσει και σε διαρρήκτη.
• Μην ανοίγετε ποτέ την πόρτα χωρίς να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τον επισκέπτη, ιδίως κατά τις ημέρες των εορτών, οπότε οι «επισκέψεις» αναξιοπαθούντων, αλλά και τα κρούσματα κλοπών σημειώνουν αύξηση. Ελέγξτε ποιος χτυπά από το «μάτι».
Τοποθετήστε και αλυσίδα στην πόρτα, αν δεν υπάρχει. Αν ο επισκέπτης επικαλείται κάποια ιδιότητα, ζητήστε ταυτότητα. Αν δεν την επιδεικνύει, μην ανοίγετε.
Εξασφαλίστε ότι η κεντρική είσοδος της πολυκατοικίας παραμένει κλειστή και ότι δεν εισέρχονται στην πολυκατοικία μικροπωλητές κ.λπ.
•Μη δίνετε κλειδιά σε καθαρίστριες, μπέιμπυ-σίττερς, κ.λπ., και μην τις αφήνετε μόνες τους, εάν πρώτα δεν τις δοκιμάσετε για αρκετό καιρό.
•Μην ανοίγετε την κεντρική είσοδο σε άτομα που δηλώνουν ότι ήλθαν για εργασία στους κοινόχρηστους χώρους ή σε άλλο διαμέρισμα. Συνεννοηθείτε με τον διαχειριστή ή με τον ιδιοκτήτη που τους αναμένει.
•Μην αφήνετε «δεύτερα» κλειδιά κάτω από γλάστρες, χαλάκια κ.λπ. Οι διαρρήκτες το γνωρίζουν και ψάχνουν πρώτα σ’ αυτά τα σημεία.
•Εξασφαλίστε καλό φωτισμό των εξωτερικών – περιμετρικών ακάλυπτων χώρων, ιδιαίτερα σε σημεία που συνορεύουν με παράθυρα, πόρτες αποθηκών ή με ταράτσες άλλων κτιρίων κ.λπ.
•Εάν επιτρέπεται από τις πολεοδομικές διατάξεις, τοποθετήστε φράκτη σε αφύλακτα σημεία. Προτιμήστε πλέγμα και όχι την κατασκευή υψηλού τοίχου, πίσω από τον οποίο μπορούν να κρυφτούν διαρρήκτες.
•Εγκαταστήστε σύστημα περιοδικής χρήσης των φώτων (χρονοδιακόπτη). Αν δεν έχετε χρονοδιακόπτη φώτων, όταν απουσιάζετε αφήνετε κάποιο φως ανοικτό καθώς και το ραδιόφωνο σε λειτουργία (δυνατά), ώστε έστω κι έτσι, να δίνεται η εντύπωση ότι το σπίτι κατοικείται.
•Εξετάστε τη δυνατότητα εγκατάστασης συστήματος συναγερμού.
•Οι συρόμενες πόρτες και τζαμόπορτες, ιδιαίτερα οι παλιές, συχνά διαθέτουν κακής ποιότητας κλειδαριές. Εγκαταστήστε «δαγκάνες».
•Τοποθετείστε κλειδαριές ασφαλείας, συνδέοντάς τες με το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα, καθώς και κιγκλιδώματα στα παράθυρα ή ελέγξτε την καλή λειτουργία των υπαρχουσών.
Οι διαρρήκτες σπάνια διακινδυνεύουν να σπάσουν τζάμια ή να κόψουν σιδεριές.
•Μην αφήνετε μεγάλα χρηματικά ποσά και πολύτιμα αντικείμενα στο σπίτι. Προτιμήστε την κατάθεση σε τράπεζα και τη φύλαξη σε θυρίδες.
•Μη φυλάσσετε τις πιστωτικές κάρτες και τις κάρτες ανάληψης στα ίδια σημεία με τους κωδικούς τους. Είναι καλύτερα να τους απομνημονεύσετε ή να τους φυλάσσετε σε άλλα σημεία.
•Αν ζείτε μόνοι, είστε ηλικιωμένοι, άτομα με κινητικά προβλήματα κ.λπ. και δεν μπορείτε να λάβετε μόνοι κάποιο από τα παραπάνω προληπτικά μέτρα, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας.
• Προσπαθήστε να γνωρίσετε τους ανθρώπους που κατοικούν στην ίδια πολυκατοικία και να καλλιεργήσετε με αυτούς σχέση εμπιστοσύνης και αλληλοϋποστήριξης. Θα προσέχουν το σπίτι σας όταν απουσιάζετε και εσείς το δικό τους.
• Αν προσεγγίζοντας την οικία σας αντιληφθείτε την παρουσία διαρρήκτη, ενημερώστε την Αστυνομία και περιμένετε σε απόσταση ασφαλείας ή στο σπίτι κάποιου γείτονα.
Μην επιχειρήσετε να τον συλλάβετε εσείς εφόσον δεν είσθε απολύτως βέβαιοι ότι θα τα καταφέρετε. Εάν, πάντως, δεν μπορείτε να τον αποφύγετε, προσπαθήστε να του μιλήσετε με ανθρώπινο τρόπο και ίσως να του δώσετε μόνοι σας, κάποια χρήματα ή άλλα αντικείμενα που θα έχετε βάλει εσείς κατά μέρος για τέτοια περίπτωση.
• Σε περίπτωση που αντιληφθείτε την παρουσία αγνώστου ατόμου μέσα στο σπίτι, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για τον τρόπο αντίδρασής σας, γιατί αυτό εξαρτάται από τις περιστάσεις, δηλαδή τον αριθμό των δραστών, το φύλο, την ηλικία, τις ιδιαίτερες ικανότητες των εμπλεκομένων ενοίκων, το αν οι δράστες έχουν όπλο (έστω και αν δεν φαίνεται αυτό) κ.λπ. Η σωστή κίνηση μπορεί να είναι να μείνετε σιωπηλοί μέχρι ο διαρρήκτης να αποχωρήσει, και αφού φύγει να φωνάξετε, να καλέσετε σε βοήθεια ή να τηλεφωνήσετε στην Αστυνομία.
• Αν έρθετε αντιμέτωποι στην οικία σας με τον διαρρήκτη, μη φωνάξετε και μην προσπαθήσετε να του επιτεθείτε ή να διαφύγετε, αν δεν είστε απολύτως σίγουροι ότι θα τα καταφέρετε. Οι περισσότεροι διαρρήκτες δεν επιθυμούν να πειράξουν τα θύματα τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα το κάνουν όταν νοιώθουν ότι απειλούνται.
2. Συμβουλές προς αποφυγή των «τσαντάκηδων» και των «πορτοφολάδων»
•Μην μπαίνετε στο ασανσέρ με αγνώστους, ιδίως όταν πρόκειται για πολυκατοικίες απόμερες και με μειωμένη κίνηση.
•Μην περπατάτε ανέμελοι στην άκρη του πεζοδρομίου σε μέρη που είναι ερημικά και σκοτεινά.
• Όταν βαδίζετε σε μοναχικούς δρόμους, προτιμάτε το αριστερό πεζοδρόμιο ώστε να είναι ορατά τα οχήματα που έρχονται.
•Κρατείστε την τσάντα σας στην αντίθετη πλευρά από εκείνη της ροής της κίνησης, αλλά αφήστε την αμέσως σε περίπτωση που την αρπάξει κάποιος κλέφτης.
•Αν κάποιος οδηγός οχήματος πλησιάσει να ζητήσει κάποια πληροφορία, αποφύγετε να πάτε κοντά στο όχημα.
•Μην ξεχνάτε ότι συχνά οι επιθέσεις γίνονται σε υπόγειες διαβάσεις, κυρίως σε ώρες αραιής κυκλοφορίας των πεζών και σε χώρους που βρίσκονται κοντά σε σταθμούς του Μετρό.
•Αποφεύγετε τις τσάντες χωρίς λουριά ή πιασίματα.
•Σε πολυκοσμία, (π.χ. χορευτικό κέντρο) καλό είναι να παίρνετε μαζί σας ένα μικρό τσαντάκι και να το έχετε επάνω σας.
•Σε κάθε περίπτωση, μην αφήνετε την τσάντα σας στο έδαφος, στα πόδια σας ή κρεμασμένη από κρεμάστρες, πλάτες καθισμάτων ή σε σκαμνιά. Προσπαθήστε να τη βλέπετε πάντα είτε πάνω στο τραπέζι είτε στα πόδια σας.
•Όταν βγαίνετε για ψώνια, να παίρνετε μαζί σας τα απολύτως απαραίτητα χρήματα και να αποφεύγετε να έχετε μαζί σας επίσημα έγγραφα ή πάνω από μία κάρτες.
•Μην αφήνετε την τσάντα σας χωρίς παρακολούθηση σε καροτσάκι.
•Αν τα χέρια σας είναι γεμάτα, μην κρατάτε την τσάντα σας από το χέρι μαζί με τα άλλα πράγματα ή ψώνια. Καλύτερα είναι η τσάντα να κρέμεται από τον καρπό σας ή από την κλείδωση του αγκώνα σας. Προσπαθήστε πάντα, σε κάθε περίπτωση, να έχετε το ένα χέρι ελεύθερο.
•Γενικότερα, σε χώρους με συνωστισμό (στάσεις λεωφορείων, μέσα στα λεωφορεία, λαϊκές αγορές), προστατεύουμε καλά την τσάντα και το πορτοφόλι. Ένα πορτοφόλι που προεξέχει στην πίσω τσέπη του παντελονιού ή σε μια ανοιχτή γυναικεία τσάντα είναι πρόκληση.
•Για να μειώσετε τις ζημιές, θα ήταν προτιμότερο να έχετε έγγραφα και χρήματα σε χωριστές τσέπες των ενδυμάτων και να μη φέρετε μαζί σας πολλά χρήματα και αντικείμενα αξίας.
•Προτιμάτε να τοποθετείτε τα χρήματά σας στις εσωτερικές τσέπες των ρούχων σας.
•Όταν πρόκειται να μεταφέρετε μεγάλα χρηματικά ποσά, προσπαθήστε να έχετε συνοδό και να μην τοποθετείτε όλα τα χαρτονομίσματα σε ένα χαρτοφύλακα ή τσάντα ή τσέπη.
•Μη διστάσετε να βάλετε τις φωνές αν κάποιος σας επιτεθεί για να σας πάρει την τσάντα.
•Σε κάθε περίπτωση, αν δεν είστε σίγουροι ότι μπορείτε να αποτρέψετε το γεγονός, μην προβάλετε αντίσταση. Η υγεία και η σωματική σας ακεραιότητα αξίζουν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.
•Αν δεχθείτε επίθεση από «τσαντάκια», ενημερώστε αμέσως την Άμεση Δράση, τηλεφωνώντας χωρίς χρέωση στο αριθμό εκατό (100) και δίνοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά των υπόπτων. Επίσης, ενημερώστε την αστυνομία αν η τσάντα σας είχε κλειδιά και την ταυτότητά σας ή άλλα σημαντικά έγγραφα.
Τμηματικά η Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης θα εκδώσει σταδιακά δελτία τύπου με τις κάτωθι θεματικές ενότητες, πέραν των καθιερωμένων δελτίων τύπου που άπτονται θεμάτων οδικής ασφάλειας.
· Γενικά θέματα ασφαλείας των γυναικών
· Κλοπές αυτοκινήτων – δικύκλων και κλοπές από οχήματα
· Συμβουλές για την ασφάλεια του σπιτιού σε περιπτώσεις ταξιδιών
· Συμβουλές για την ασφάλεια των αποσκευών κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού
· Συμβουλές για την αποφυγή κλοπών σε καταστήματα
· Συμβουλές για τη χρήση πιστωτικών καρτών
· Συμβουλές για τη χρήση μηχανημάτων ΑΤΜ
· Αντιμετώπιση ενοχλητικών ή «περίεργων» τηλεφωνημάτων.
· Συμβουλές για την αποτροπή ή την ελαχιστοποίηση των βιασμών
· Συμβουλές για τις σχέσεις των γονέων με τα παιδιά
· Συμβουλές για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου
· Συμβουλές για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών.
· Πώς να ενεργήσετε εάν έχετε υποψίες ότι μέλος της οικογένειάς σας έχει εμπλακεί στη χρήση ναρκωτικών...
· Συμβουλές για την ασφάλεια των ηλικιωμένων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου