Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

ΦΑΚΕΛΛΟΣ : Ελληνικές φυλακές και Αστυνομικά κρατητήρια, ένα παρατεινόμενο αίσχος πού πρέπει άμεσα νά αλλάξει !





2013, Ελληνικές φυλακές μιάς τριτοκοσμικής χώρας...




Αυτό πού συμβαίνει σήμερα στις Ελληνικές φυλακές, λεγόμενες κατ΄ ευφημισμό «σωφρονιστικά καταστήματα», είναι μία ανείπωτη σελίδα αίσχους για την σύγχρονη Ελληνική Δημοκρατία καί μέ την οποία ελάχιστοι σήμερα ασχολούνται !


Είναι μια απέραντη κόλαση για δοκιμαζόμενους  πολίτες πού ατυχώς μπορεί να βρεθούνε ανά πάσα στιγμή μέσα στούς χώρους αυτούς,  αλλά και στους παράλληλους χώρους των περισσότερων  Αστυνομικών κρατητηρίων όλης της χώρας…

Οί φιλότιμες, ως επί το πλείστον,  προσπάθειες αστυνομικών και σωφρονιστικών υπαλλήλων, δεν φαίνεται να δίνουν λύση στο πρόβλημα…

Αυτή η σαρδελοποίηση και το στοίβαγμα  30 ατόμων σε 10 τετραγωνικά μέτρα, μη έχοντας ούτε να ξαπλώσουν για ύπνο, είναι το έσχατο αποκορύφωμα μιάς τακτικής πού δεκαετίες τώρα κρατάει στην χώρα μας και πού επιδεινώθηκε από τα κύματα της αλλοδαπής κυρίως εγκληματικότητας πού ενέσκηψαν σαν νέος Ατίλας επάνω μας, επιβαρύνοντας έτσι και την δική μας Ελληνική πραγματικότητα….

Και ναι μέν, κατά λόγους δικαίου όλοι αυτοί πού εισέβαλλαν παράνομα κυρίως στην χώρα μας «πήγαιναν γυρεύοντας και καλά να πάθουν εκεί πού τους στοίβαξαν…» ( κατά μία απλοποιημένη λαϊκή θεωρία), αλλ΄ όμως μαζί με όλους αυτούς στοιβάχτηκαν και απλοί Έλληνες πολίτες και οικογενειάρχες πού για μια απλή τροχαία παράβαση, μια δυσκολία με την Εφορία, ένα μικροαμάρτημα θα λέγαμε της καθημερινής ζωής, βρέθηκαν με όλους αυτούς στην ίδια κόλαση και στο ίδιο βάσανο…

Παρά ταύτα το πρόβλημα υφίσταται και θα πρέπει πέρα από μνημόνια, πέρα από λίστες Λαγκάρντ, και άλλες πολιτικές ιστορίες αντιπαραθέσεων πού απασχολούν το βουλευτικό σώμα, να βρεθεί μια άμεση λύση και γι΄ αυτούς τους χώρους «αποθήκευσης» πού σήμερα έχουμε…

Τέτοιες φυλακές και τέτοιες συνθήκες κράτησης ούτε στην αρχαία Ρώμη και στην αρχαία Ελλάδα δεν είχαμε, εμείς πού υποτίθεται ότι είμαστε η «χώρα της υποδειγματικής δημοκρατίας» ( ; )

Δυστυχώς, μόνο φανφάρες μέχρι τώρα έχουμε ακούσει, χωρίς αντίστοιχα έργα από διάφορους Υπουργούς και Γενικούς Γραμματείς Τάξης και… συνόρων ( τωρινών αλλά και παρελθόντων Κυβερνήσεων ) πού δίνανε συνεντεύξεις κατά καιρούς βγάζοντας σχεδιαγράμματα διόρθωσης της «κόπρου του Αυγείου»…

Όμως η κόπρος παραμένει και ο βασιλιάς Αυγείας, όχι μόνο της Ηλείας, παραμένει επίσης. 


Αναζητείται μόνο ένας νέος Ηρακλής να τον καθαρίσει !


ΤΡΙΑ  ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ  ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ  ΚΑΙ  ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ…
============================

Πηγή:  http://patrablog.blogspot.com 

 


1)  Αλλά όσο λείπει από τους δικούς μας πολιτικούς αυτή η ανθρώπινη και δημοκρατική ευαισθησία για τους κρατούμενους, τόσο φαίνεται ότι υπάρχει και περισσεύει σε κάποιους ξένους βουλευτές.

Έτσι λοιπόν αυτή η παρακάτω είδηση, μας δίνει κάποια ελπίδα ανθρωπιάς έστω και αν αφορά γειτονική μας χώρα…

Μάρκο Πανέλλα, φωνή βοώντος εν τή ερήμω...


 

Ιταλός πολιτικός πραγματοποιεί απεργία πείνας για την άθλια κατάσταση των φυλακών

« Ο 82χρονος ιδρυτής του Ριζοσπαστικού Κόμματος Μάρκο Πανέλλα ξεκίνησε τις μέρες αυτές απεργίας πείνας και δίψας, με μοναδικό αίτημα την αποσυμφόρηση των υπεράριθμων Ιταλικών φυλακών.

Μάλιστα, λόγω της εύθραυστης υγείας του ο 82χρονος πολιτικός μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην κλινική Σάντα Μαρία Ντέλα Μερτσέντε της Ρώμης, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν ότι η κατάσταση της υγεία του παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση.


Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, τον ριζοσπάστη πολιτικό επισκέφθηκε στο νοσοκομείο ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, ζητώντας του να διακόψει την απεργία πείνας και δίψας που ξεκίνησε πριν οκτώ ημέρες.


"Του ζήτησα να διακόψει αμέσως την απεργία", επεσήμανε ο Μάριο Μόντι, υπογραμμίζοντας ότι κατανοεί πλήρως τους κοινωνικούς λόγους που οδήγησαν τον Μάρκο Πανέλλα στη συγκεκριμένη διαμαρτυρία.


Ο Μόντι είπε ότι συμμερίζεται τους σκοπούς του Πανέλα, προσθέτοντας όμως πως "του ζήτησα να διακόψει αμέσως την απεργία".


Τώρα εμείς τι να πούμε..


Ότι είναι συνηθισμένο στην Ελλάδα πολιτικοί, και δη ηγέτες κομμάτων, να πραγματοποιούν απεργία πείνας, συμπαρατασσόμενοι στα δίκαια αιτήματα των κρατουμένων;


Δεν ξέρουμε εδώ τέτοιους πολιτικούς, αν τους ξέρετε εσείς γράψτε μας!
--------------------------------------------

Αποκαλυπτική ήταν η εικόνα για τις Ελληνικές φυλακές που έδωσε ο αρχιφύλακας Αντώνης Αραβαντινός κατά την διάρκεια της ενημέρωσης της αρμόδιας για την Δημόσια Τάξη επιτροπής της Βουλής.

Όπως δήλωσε ο αρχιφύλακας οι φυλακές είναι γεμάτες από αλλοδαπούς κυρίως μουσουλμάνους που ζουν υπό άθλιες συνθήκες. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Αραβαντινός:

«Τα προβλήματα είναι τραγικά και το μάρμαρο το πληρώνουν οι Έλληνες κρατούμενοι. Φοβόμαστε και εμείς από αυτά που συμβαίνουν μέσα στις φυλακές, όταν ακούμε κάθε μέρα να μας φωνάζουν κρατούμενοι «γ… την Ελλάδα σας». Η κατάσταση είναι τραγική, δεν πάει άλλο».


Σύμφωνα με τον αρχιφύλακα βρίσκεται σε εξέλιξη ένας βίαιος εποικισμός των φυλακών από το αλλοδαπό στοιχείο. Όπως δήλωσε στην επιτροπή δεν είναι ρατσιστής, αλλά οι αδύναμοι κρατούμενοι αυτή τη στιγμή είναι οι Ελληνες αφού υο 70% των κρατουμένων είναι μουσουλμάνοι και αυτοί μεταξύ τους είναι χωρισμένοι στα δύο.

2ο ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
================  









Από μία παλαιότερη επίσκεψη τής εκπομπής ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ στό άβατο τών φυλακών Κορυδαλλού ενώ ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης, Σωτήρης Χατζηγάκης μιλά στην Σοφία Παπαϊωάννου για την μεταρρύθμιση του σωφρονιστικού συστήματος...


3ο ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
==================

RUSSIA TODAY...--RT


ΝΕΕΣ ΚΟΠΕΛΕΣ ΜΕΤΑΝΟΟΥΝ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ....

 





ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ...
================================


Απόφαση «έκπληξη» δικαστηρίου δικαιώνει απόδραση κρατουμένων

Αθώοι λόγω άθλιων συνθηκών κράτησης...

                                                


Αθήνα



Η διάρκεια και οι συνθήκες κράτησης παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ως εκ τούτου οι κατηγορούμενοι για την απόδραση στις 30 Σεπτεμβρίου από τα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας κηρύχθηκαν αθώοι. Αυτό αποφάσισε σε μία απόφαση που θα καταγραφεί στα ιστορικά το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηγουμενίτσας.

Στην Ηγουμενίτσα τη νύχτα από 30 Σεπτεμβρίου προς 1η Οκτωβρίου, οι κατηγορούμενοι απέδρασαν, όντας κρατούμενοι στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας για παράνομη είσοδο στη χώρα. 

Ειδικότερα, την ώρα που οι φύλακες των κρατητηρίων απασφάλισαν και εισήλθαν σε αυτά, προκειμένου να αφαιρέσουν τα απορρίμματα των κρατουμένων, οι τελευταίοι τους απώθησαν βίαια με αποτέλεσμα οι μεν φύλακες να αδρανοποιηθούν, οι δε κατηγορούμενοι να διαφύγουν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Στο σκεπτικό του δικαστηρίου, που δημοσιεύεται στην υπ’ αριθμό 682/2012 απόφασή του, αναφέρεται: «Η πράξη αυτή είναι αρχικά και τελικά άδικη και επιπλέον αρχικά καταλογιστεί σε καθένα των δραστών της.



Όμως αποδείχθηκε επιπλέον ότι οι συνθήκες κράτησης που βίωναν οι κατηγορούμενοι κρατούμενοι μέχρι την ημέρα απόδρασης τους και ειδικότερα ο πρώτος επί εννέα ημέρες, ο δεύτερος επί ένα μήνα, ο τρίτος επί δεκαέξι ημέρες, ο τέταρτος επί δεκαεπτά ημέρες, ο πέμπτος επί τριάντα ημέρες, ο έκτος επί τριάντα δύο ημέρες, ο έβδομος, όγδοος και ένατος επί δεκαοκτώ ημέρες, ο δέκατος επί τριάντα δύο ημέρες, ο ενδέκατος επί τριάντα τέσσερις ημέρες, ο δωδέκατος επί τριάντα μία ημέρες, ο δέκατος τρίτος επί τριάντα έξι ημέρες, ο δέκατος τέταρτος επί τριάντα πέντε ημέρες και ο δέκατος πέμπτος επί σαράντα πέντε ημέρες, είναι άθλιες και άκρως επικίνδυνες για ανθρώπινα όντα».

Στην απόφαση σημειώνεται πως:

1) Το κρατητήριο στο οποίο κρατούνταν ουδέποτε καθαρίζεται ή απολυμαίνεται και γενικότερα δεν τηρούνται εντός αυτού ούτε οι στοιχειώδεις κανόνες καθαριότητας και υγιεινής (υπάρχει μόνο μία χημική τουαλέτα για όλους τους κρατουμένους και βρίσκεται στο χώρο που κοιμούνται, δεν υφίσταται στο κρατητήριο καμία παροχή νερού, οι δε κρατούμενοι υποφέρουν από ψείρες, ψύλλους, ψωρίαση, τύφο, δερματικές παθήσεις και λοιπές λοιμώδεις μεταδοτικές ή μη ασθένειες).



Έτσι, ο χώρος κράτησης των κατηγορουμένων αποτελεί σοβαρή εστία μικροβίων, ιών και λοιπών βλαπτικών για τον άνθρωπο μικροοργανισμών, η ανάπτυξη των οποίων ευνοείται από τη συνεχή σώρευση μεγάλου αριθμού κρατουμένων από διάφορες χώρες προέλευσης (κυρίως της Ασίας ή της Αφρικής), που δεν έχουν πλυθεί / καθαριστεί ή αλλάξει ρουχισμό επί εβδομάδες ή και μήνες...

2) Στο εν λόγω κρατητήριο, που έχει συνολικό εμβαδά 15,00 m2 στοιβάζονται άνω των 30 άτομα, με αποτέλεσμα να μην επαρκεί ο χώρος για όλους και να αδυνατούν να ξαπλώσουν όλοι τα βράδια στο έδαφος (δεν υφίστανται κλίνες) για να κοιμηθούν.

3) Οι κατηγορούμενοι ήσαν περιορισμένοι στο κρατητήριο επί 24 ώρες το 24ωρο χωρίς δυνατότητα εξόδου, άσκησης, αναψυχής ή αυλισμού (βλ. τις καταθέσεις των μαρτύρων και τις απολογίες των κατηγορουμένων).

«Ως εκ τούτου, κρίνεται ότι απέδρασαν για να αποτρέψουν σοβαρό και αναπότρεπτο με άλλα μέσα κίνδυνο που απειλούσε χωρίς δική τους υπαιτιότητα την υγεία τους και ειδικότερα για να αποτρέψουν τη μόλυνση τους από μεταδοτικές μολυσματικές ασθένειες, δεδομένης της ιδιαιτέρως δυσχερούς πρόσβασης τους σε ιατρική φροντίδα, φαρμακευτική αγωγή και νοσοκομειακή περίθαλψη.



Για το λόγο αυτό κρίνεται ότι αίρεται ο αρχικός καταλογισμός της (αρχικώς και τελικώς) άδικης πράξης της απόδρασης που τέλεσαν» αναφέρεται στην απόφαση.

Στηριζόμενο σε αυτά τα στοιχεία, το δικαστήριο έκρινε ότι παραβιάζονται τα άρθρα 3, 8, 13 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, κήρυξε τους κατηγορούμενους αθώους, ενώ επέβαλε καί στο Δημόσιο να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα!!!


In.gr

---------------------------------


Στάβλοι ψυχών και σωμάτων…
==========================

Σε «στάβλους» ανθρώπινων ψυχών, στους οποίους στοιβάζονται για μέρες περισσότεροι φυλακισμένοι από αυτούς που μπορούν να φιλοξενήσουν, χωρίς να υπάρχουν ούτε καν οι στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής, έχουν μετατραπεί πολλά κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων σε ολόκληρη τη χώρα.

Δεν είναι λίγες οι φορές όπου σκληροί ποινικοί κρατούμενοι βρίσκονται στον ίδιο χώρο με άτομα που συνελήφθησαν για μικροπαραβάσεις και όλοι μαζί διαβιούν μέσα σε ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα, όπου οι όποιες μολυσματικές ασθένειες μπορούν να μεταδοθούν «εν ριπή οφθαλμού».


Μάλιστα, σε κάποια από τα κρατητήρια έχουν χαλάσει τα συστήματα ασφαλείας, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να αναγκάζονται να κρατούν τις πόρτες κλειστές με...χειροπέδες, για αποφυγή αποδράσεων.


Περισσότεροι από 700 ποινικοί κρατούμενοι βρίσκονται σήμερα έγκλειστοι στα μικρά κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων, σε ολόκληρη την Ελλάδα, σύμφωνα με τον ειδικό επιστήμονα του Συνήγορου του Πολίτη, Ευτύχη Φυτράκη.
"Τα εν λόγω κρατητήρια προορίζονται για την κράτηση λίγων ατόμων, για πολύ μικρά διαστήματα και ως εκ τούτου δεν εξασφαλίζουν συνθήκες υγιεινής διαβίωσης. Δεν είναι δυνατό σε τόσο μικρούς χώρους τόσοι κρατούμενοι"! τόνισε ο κ. Φυτράκης στο Radio1d.gr.

«Η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Υπάρχουν περιπτώσεις, όπου οι πόρτες των κρατητηρίων δεν κλείνουν και αστυνομικοί αναγκάζονται να τις κρατούν κλειστές με χειροπέδες, για την αποφυγή αποδράσεων».
Ο ίδιος σημείωσε ακόμη ότι το πρόβλημα της ελλιπούς ασφάλειας ενισχύεται και από το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί αδίκως ο αριθμός των αστυνομικών που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.
«Πάνω από 120αστυνομικοί έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα το 2012, δηλαδή με ρυθμούς... «πολυβόλου», ενώ κάποιοι συνάδελφοι εξακολουθούν να παραμένουν εκτός υπηρεσίας» πρόσθεσε στο Radio1d.gr ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΥΑ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων είχε επισημάνει ο πρόεδρος της ΕΑΣΥΑ κ. Γερακάκος και στο παρελθόν, κατά τα διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε, χωρίς, ωστόσο να... «ιδρώσει κάποιο αυτί» αρμόδιου τόσο από την ηγεσία της αστυνομίας, όσο και από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr
www.danioliptes.gr newssalonika.blogspot.gr Police Net
===================================




Συμφόρηση στις ελληνικές φυλακές

Του Ιωαννη Μ. Βαρβιτσιωτη*

Πρόσφατο δημοσίευμα («Καθημερινή» 27-28/1012) αναφέρει ότι 700 περίπου υπόδικοι ή καταδικασμένοι σε ποινές φυλάκισης εκτίουν την ποινή τους στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων. Και τούτο λόγω αδυναμίας των σωφρονιστικών καταστημάτων να «φιλοξενήσουν» επιπλέον άτομα. Το γεγονός αυτό από μόνο του είναι απαράδεκτο. Αν προστεθεί ακόμη ότι στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων οι συνθήκες κρατήσεως είναι εξίσου αν όχι χειρότερες από εκείνες των φυλακών εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι η διαιώνιση της κατάστασης αυτής μπορεί να αποτελέσει αφορμή για νέα καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Οταν τον Φεβρουάριο του 2012 εφαρμόστηκε ο νόμος για την αποσυμφόρηση των φυλακών είχα τότε επισημάνει ότι το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί και το μόνο το οποίο θα επιτύχει η νομοθετική εκείνη ρύθμιση είναι η απαξίωση της Δικαιοσύνης, λόγω της μείωσης των ποινών που προέβλεπε. Το φαινόμενο του «συνωστισμού» των εγκλείστων στις φυλακές δεν παρατηρείται μόνο στη χώρα μας. Εκθεση του ΟΟΣΑ διαπιστώνει έναν αυξημένο συνωστισμό των εγκλείστων στις φυλακές των χωρών - μελών της Ε.Ε. διότι η εγκληματικότητα σ’ όλα τα ευρωπαϊκά κράτη παρουσιάζει αύξηση που οφείλεται και στην αλματώδη διόγκωση της παράνομης μετανάστευσης. Η λύση δεν βρίσκεται στην ανέγερση νέων σωφρονιστικών καταστημάτων, αλλά στη δημιουργία των προϋποθέσεων για την εφαρμογή των λεγόμενων «εναλλακτικών ποινών», τιμωρία δηλαδή των δραστών εκτός της φυλακής. Γι’ αυτό άλλωστε ο τρόπος αυτός της τιμωρίας βρίσκει ολοένα και περισσότερη απήχηση. Το άρθρο 82 του ελληνικού Ποινικού Κώδικα, το οποίο ισχύει από το 1991, προβλέπει ότι κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, ποινές που δεν υπερβαίνουν τα πέντε χρόνια μπορεί να μετατραπούν σε παροχή κοινωφελούς εργασίας.

Η κοινωφελής εργασία παρέχεται χωρίς αμοιβή σε υπηρεσίες του κράτους, στους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και ακόμη σε νομικά πρόσωπα του δημόσιου τομέα κ.λπ. Μπορεί ακόμη η εργασία να παρέχεται και προς τον ίδιο τον παθόντα, αν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του. Τη ρύθμιση αυτή, η οποία κινείται προς την ορθή κατεύθυνση, τα δικαστήρια, μόλις τώρα άρχισαν διστακτικά να εφαρμόζουν ύστερα από είκοσι και πλέον χρόνια από τη νομοθέτησή της και αφού είχε υποστεί στο μεταξύ σε αλλεπάλληλες τροποποιήσεις. Αλλο μέτρο αναφέρεται στους υπηκόους των κρατών-μελών της Ε.Ε., οι οποίοι έχουν καταδικασθεί και έχουν φυλακισθεί σε φυλακές του κράτους που διεπράχθη το αδίκημα. 

Αυτούς μπορεί το κράτος στο οποίο κρατούνται να τους μεταφέρει, για να εκτίσουν τη ποινή τους, στο κράτος της ιθαγενείας τους. Σημειωτέον ότι για τη μεταφορά δεν απαιτείται η συγκατάθεση του καταδίκου. 

Στις ελληνικές φυλακές υπάρχουν κρατούμενοι που μπορούν να ενταχθούν στη διαδικασία αυτή. Βεβαίως δεν ισχυρίζομαι ότι με την εφαρμογή των δύο αυτών μέτρων θα λυθεί το πρόβλημα της υπερσυμφόρησης των φυλακών. Παρά ταύτα θεωρώ αναγκαία την εφαρμογή τους για να εθισθούν οι δικαστές στην εφαρμογή τους.

Το μέτρο όμως, το οποίο θα συμβάλει ουσιαστικά στη μείωση των εγκλείστων και στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις φυλακές είναι το λεγόμενο «βραχιόλι». 

 Αφορά άτομα τα οποία μετά την απολογία τους κρίνονται, με κοινή απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα, ότι πρέπει να «κρατηθούν προσωρινά» (προφυλάκιση). Αντί λοιπόν τα άτομα αυτά να οδηγηθούν στις φυλακές τίθενται με απόφασή πάλι της δικαστικής αρχής σε κατ’ οίκον περιορισμό ενώ συγχρόνως τοποθετείται στο χέρι τους «βραχιόλι» το οποίο συνδέεται ηλεκτρονικά με το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής.

Το «βραχιόλι» ειδοποιεί αμέσως για όλες τις κινήσεις του «προφυλακισμένου».


Κατ’ αυτόν τον τρόπο τυχόν έξοδός του από το σπίτι θα γίνει αμέσως αντιληπτή από το Αστυνομικό Τμήμα, το οποίο θα λάβει και τα ανάλογα μέτρα. Το «βραχιόλι» εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία στις ΗΠΑ. Τα τελευταία δε χρόνια άρχισε δειλά να εφαρμόζεται και σε ευρωπαϊκές χώρες.

Εκτιμώ ότι η χώρα μας πρέπει να προχωρήσει ταχύτατα στην αποδοχή του «βραχιολιού». Με αυτόν τον τρόπο αφ’ ενός μεν το κράτος απαλλάσσεται από τα έξοδα συντήρησης στη φυλακή, αλλά και ο υπόδικος δεν θα υποστεί κοινωνικό στιγματισμό τον οποίο θα υφίστατο αν εκρατείτο στη φυλακή. Αν δε ληφθεί υπ’ όψιν ότι περισσότεροι από δύο χιλιάδες από τους έγκλειστους στις φυλακές είναι προσωρινά κρατούμενοι εύκολα γίνεται αντιληπτή η σημασία του μέτρου
.

Για να κριθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων στη μείωση του αριθμού των εγκλείστων στις φυλακές απαιτείται χρόνος. Διότι για να αποδώσουν πρέπει ο δικαστής να απαλλαγεί από την έμφυτη δυσπιστία την οποία διατηρεί για κάθε νεωτερισμό.

*Ο κ. Ιωάννης Μ. Βαρβιτσιώτης έχει διατελέσει υπουργός Δικαιοσύνης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: