Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Κλαίω ασταμάτητα ! Μού κλέψαν το I DEAL μου, το ποδήλατό μου, πού ήταν η ζωή μου…




Ένα πούλμαν "μείζονος τύπου"!

Αυτά, δέν κλέβονται εύκολα...



Έν τέλει αυτά πού κάποτε τα ακούγαμε σαν φαινόμενα περίεργα και απόμακρα, καί πού συνέβαιναν «μόνο στο Σικάγο», τώρα γίνανε φαίνεται μόδα και καθημερινότητα μέσα στις πόρτες και στα πόδια μας...

Δεν περνάει μέρα πού να μη δούμε και διαβάσουμε ότι έγινε κλοπή , ότι άστραψαν μαχαίρια, καραμπίνες και πιστόλια, γροθιές και κλωτσιές σε ανήμπορες γριούλες πού τις σέρνουνε πεσμένες κάτω κάτι φρικιά με μηχανάκια, γιά να πάρουνε τις τσάντες για την δόση τους και πού τελικά τις καταλήγουν στα νοσοκομεία κι΄ από εκεί συνήθως στην άλλη ζωή…


Θα μπορούσαν νάναι και μανάδες και γιαγιές αυτών των ατόμων, πού δυστυχώς τά νταντεύει ο νόμος « λόγω εξάρτησης», καί πού τα πάνε στο αυτόφωρο ( αν τα πιάσουνε ) αλλά μετά τ΄ αφήνουνε ελεύθερα γιά νά ξανακάνουνε πάλι τά ίδια...

Μά είναι δυνατόν ποτέ, μ΄ αυτή την χαλαρή τακτική, "σέ πιάνω καί σ΄ αφήνω..." νά έχουνε ασφάλεια οί ανθρώπινες κοινωνίες;


++++++++++++++++++++++++++


Καί συμβαίνει αυτό, γιατί δυστυχώς, επειδή δεν έχουμε πολλές φυλακές μια και φάγανε οί επιτήδειοι τα λεφτά με τα σκάνδαλα, γι΄ αυτό τ΄ αφήνουμε ελεύθερα να γίνονται καλκάνια στο κεφάλι μας…

Άς τα κάνανε αυτά σε καμιά άλλη χώρα και θα έβλεπε η μούρη τος πόσα απίδια θα έπιανε ο σάκος, και πού θα πηγαίνανε οί έμποροι και οί διακινητές, μια και απ΄ αυτούς κανονικά πρέπει ν΄ αρχίσει το ξήλωμα, και δευτερευόντως από τους χρήστες…


Κλέβουν όμως και τα καημένα, τα αφελή και άκακα ποδήλατα, όπως παρακάτω διαβάζουμε:


ΑΓΓΕΛΙΑ:


«Στις 13/08/2008, γύρω στις 19:50, μπροστά από το "Αστάρι", περιοχή Μεταξουργείο, στην συμβολή των οδών Γερμανικού και Μαραθώνος, κλάπηκε ποδήλατο ένα GT outpost, χαλκοκόκκινου χρώματος, με αριθμό πλαισίου Μ07Ι00766, με υποδοχή για παγουράκι, μικρό μαύρο κουδουνάκι, με καθρεφτάκι αριστερά, πίσω κόκκινο φως, με ζελ πάνω στην σέλα και αυτοκόλλητο άσπρο της εταιρείας υπολογιστών Apple στον σκελετό κάτω από την σέλα.

Επίσης υπάρχουν δύο ταυτότητες με τα στοιχεία μου μέσα στον σκελετό κάτω από την σέλα και μέσα στο τιμόνι στην δεξιά μεριά. Οι κλέφτες ήταν δύο μελαμψού χρώματος εκ των οποίων ο ένας το καβάλησε και κατευθύνθηκαν προς την Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Παρακαλείται όποιος γνωρίζει κάτι να επικοινωνήσει είτε στο 6944… είτε στο nidibou παπάκι gmail …. Δίδεται αμοιβή...

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΤΟΠΟΣ ΑΠΩΛΕΣΘΕΝΤΩΝ

http://www.lostandfound.gr/vehicle/lost/bicycle.php

Επιχείρηση «πετάλ»

«Υστερα από δύο μήνες ευτυχισμένης ποδηλατοζωής, ήρθε η στιγμή να βιώσω και αυτή την πλευρά της ζωής ενός ποδηλάτη...

Το κλαίω από χθες, λοιπόν, το Ideal μου, το οποίο είχα αφήσει δεμένο για κάνα δίωρο κοντά στο μετρό «Ευαγγελισμός». Το έψαξα χωρίς τύχη στη Μενάνδρου, παριστάνοντας τον κλεπταποδόχο...».










Μή σταματάς καθόλου γιατί θα στό κλέψουν.

Η μόνη σίγουρη λύση!








Μία ακόμη απεγνωσμένη «έκκληση» και μέσω Διαδικτύου για ένα κλεμμένο ποδήλατο. Οι κλοπές στο λεκανοπέδιο έχουν αυξηθεί δραματικά.

Η «μεγάλη σφαγή» γίνεται στους σταθμούς των μέσων μαζικής μεταφοράς και μπορεί κανείς να αναζητήσει το ποδήλατό του στους δρόμους πίσω από το δημαρχείο, όπου καθημερινά, το μεσημέρι, πωλούνται ποδήλατα σε τιμή ευκαιρίας. Αρκεί να έχει αρκετό θάρρος...


*Η γραμματέας του Συλλόγου Φίλων του Ποδηλάτου, Λυδία Χατζηαλεξίου, μας ενημερώνει ότι έχουμε και «μαζικές κλοπές ποδηλάτων, ένδειξη ότι υπάρχουν οργανωμένα κυκλώματα, τα οποία διοχετεύουν τα ποδήλατα σε άλλες πόλεις».


*Ο Αντ. Μπρούμας, μέλος της ομάδας «Ποδηλάτες-ποδηλάτισσες», αντιτείνει ότι η αύξηση των κλοπών δεν πρέπει να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τη μετακίνηση με ποδήλατο. Αλλωστε, υποστηρίζει, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να σώσουν το ποδήλατό τους, αν το δέσουν σωστά. Συρματόσχοινα και αλυσίδες αποδεικνύονται τελείως ακατάλληλα και εξαιρετικά εύκολο εμπόδιο για τους «ενδιαφερόμενους».


*«Οι πιθανότητες κλοπής ποδηλάτου μειώνονται δραματικά έως και εξαφανίζονται με τη χρήση ενός πετάλου ή μιας χοντρής αλυσίδας, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται σε μηχανές», μας εξηγεί ο Αντ. Μπρούμας. Και προσθέτει:


«Βοηθάει επίσης η προσοχή στις ώρες και στους τόπους όπου αφήνει κάποιος το ποδήλατο. Αν γίνεται μία τέτοια χρήση χωρίς να αλλάζουν συνήθειες, ο ποδηλάτης δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Δεν είναι τυχαίο ότι οι κλοπές συμβαίνουν κυρίως σε ανθρώπους που τώρα αρχίζουν να κάνουν χρήση ποδηλάτου».


*Στις ηλεκτρονικές σελίδες των «Ποδηλατών-ποδηλατισσών» υπάρχουν λεπτομερείς οδηγίες για τον εξοπλισμό και τους σωστούς τρόπους κλειδώματος, ενώ σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία ευρετήριο κλεμμένων ποδηλάτων.


*«Αντικλεπτική σταυροφορία» ξεκίνησαν και οι «Αλητόγατοι», μια άλλη δυναμική ομάδα ποδηλατών, με έναν αρκετά πρωτότυπο τρόπο.


Να τι αναφέρουν στο μπλογκ τους:

«Οι «Αλητόγατοι» έχουν βαρεθεί να ακούνε για κλοπές και πιστεύουν πως η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση. Γι' αυτό βάζουν το λιθαράκι τους φτιάχνοντας ένα flyeraki (κατά το ελληνικότερο χαρτάκι) που προτρέπει τους μη υποψιασμένους ποδηλάτες, που δένουν το ποδήλατό τους με συρματόσχοινο και άλλες αήδιες, να χρησιμοποιούν πέταλο, σωστούς τρόπους δεσίματος κ.λπ.».


*Αξιοσημείωτη είναι η παρατήρηση των περισσότερων ποδηλατών που μιλήσαμε, ότι σχεδόν όλα τα ποδηλατάδικα δεν πουλάνε καλά λουκέτα.


«Δεν γνωρίζουμε αν αυτό γίνεται εσκεμμένα. Είναι εντυπωσιακό, όμως, το ότι ποδηλατάδικα που έχουν ποικιλία μέχρι και στο τελευταίο εξάρτημα ποδηλάτου μπορούν να πουλάνε λουκέτα, αλυσιδάκια κ.λπ. τα οποία δεν πληρούν ούτε τους ελάχιστους κανόνες ασφαλείας».


*Στις αποθήκες του Δήμου Αθηναίων στοιβάζονται δεκάδες κλεμμένα ποδήλατα. Εχουν κατασχεθεί από στέκι όπου πωλούνται αυτά τα ποδήλατα. Αν και αρκετοί ποδηλάτες σημειώνουν ότι δεν είναι και πολύ εύκολο να ανοίξει η δημοτική αστυνομία τις αποθήκες στους παθόντες, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Α. Παπαδάκης δεν συμφωνεί: «Δεν υπήρξε άνθρωπος που να έχει έρθει σε εμένα και να του έχω αρνηθεί να δει στα ποδήλατα. Εμείς μπορούμε να το δώσουμε πίσω, εφόσον έχουν ακολουθηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες.

Το να έχει δηλωθεί από τον παθόντα στην αστυνομία».

Οι ποδηλάτες αντιπροτείνουν μια πιο ανοιχτή διαδικασία. «Θα μπορούσε από τον ηλεκτρονικό κόμβο του δήμου να δίνονται τα στοιχεία των κλεμμένων ποδηλάτων».

*Τα στατιστικά με τα πιο «επικίνδυνα» σημεία που επεξεργάζονται η ομάδα ποδηλάτων δεν είναι ακόμη έτοιμα. «Ωστόσο, εμπειρικά γνωρίζουν ότι το μεγάλο πλιάτσικο γίνεται σε σταθμούς του μετρό, όπου κλειδώνονται τα ποδήλατα». Ως γνωστόν, τα ποδήλατα απαγορεύεται να μπαίνουν στο μετρό. Τουλάχιστον στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες.


*Στον ΗΣΑΠ τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Οχι, βέβαια, ότι οι ποδηλάτες έχουν το ελεύθερο. Ισχύει απαγορευτικό από τις 5.30 μέχρι και τις 9 το πρωί και από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ.


Enet.gr


===============================


Δωρεάν ποδήλατα στους κατοίκους


Πρόγραμμα διανομής του Δήμου Νέας Ερυθραίας με στόχο να «γεμίσει» τους νέους ποδηλατοδρόμους


Εκατοντάδες νέους ποδηλάτες, κάθε ηλικίας, φιλοδοξεί να αποκτήσει ο Δήμος Νέας Ερυθραίας, ο οποίος υλοποιεί ένα ελπιδοφόρο πρόγραμμα δωρεάν διανομής ποδηλάτων στους κατοίκους της πόλης. Στόχος; Να γεμίσουν οι νέοι ποδηλατόδρομοι που διαθέτει πλέον η γειτονιά, με παράλληλη αποσυμφόρηση των δρόμων από τα Ι. Χ. αυτοκίνητα.


Από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, κάθε κάτοικος της Νέας Ερυθραίας θα μπορεί να παραλαμβάνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου ένα ποδήλατο πόλης, καταβάλλοντας ως εγγύηση το ποσό των 75 ευρώ.


«Υπάρχει δυνατότητα χρήσης από μερικές εβδομάδες έως έξι μήνες, με δυνατότητα παράτασης ακόμα έξι μηνών, εάν υπάρχει συστηματική χρήση», λέει στην «Κ» ο κ. Π. Μπίτσικας, υπεύθυνος του δήμου για τη διανομή των δικύκλων.

«Εχουμε ήδη παραλάβει 300 από τα συνολικά 600 ποδήλατα που θα παραχωρήσουμε. Επιστρέφοντας το ποδήλατο μετά τη χρήση, εφόσον δεν υπάρχουν φθορές, οι κάτοικοι θα λαμβάνουν πίσω την εγγύηση. Εάν το ποδήλατο κλαπεί ή καταστραφεί, επιβαρύνονται με 75 ευρώ επιπλέον», εξηγεί. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλ. 213–20.07.646.


Εμπνευση η πόλη Μπορντώ της Γαλλίας…


«Η Νέα Ερυθραία είναι ο πρώτος δήμος στην Ελλάδα που εφαρμόζει το πρόγραμμα δωρεάν διανομής ποδηλάτων. Την ιδέα την πήραμε από τη γαλλική πόλη Μπορντό», λέει στην «Κ» ο κ. Ευθ. Μπακογιάννης, συγκοινωνιολόγος και σύμβουλος της δημάρχου κ. Βασιλικής Ταμπάκη.

«Οι εθελοντές ποδηλάτες θα συμβάλουν στην καλύτερη συγκοινωνιακή λειτουργία. Επιπλέον, θα λειτουργήσουν ως αξιολογητές του δικτύου ποδηλατοδρόμων, ώστε να ξεπεραστούν τα όποια τεχνικά προβλήματα», συμπληρώνει. «Οι οδικοί άξονες στην Ερυθραία είναι ιδιαίτερα φορτωμένοι, καθώς υπάρχουν και πολλά διερχόμενα οχήματα. Στο κέντρο γίνεται χαμός, δεν βρίσκεις να παρκάρεις. Εάν εκατοντάδες πολίτες χρησιμοποιήσουν τα ποδήλατα του δήμου, θα υπάρξει ανακούφιση», τονίζει ο κ. Μπίτσικας.


Στην επιτυχία του προγράμματος συμβάλλει το εκτεταμένο, καλαίσθητο και περιφρουρημένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων του δήμου. Ηδη υπάρχουν πέντε έτοιμα χιλιόμετρα και ακολουθούν άλλα τέσσερα. «Οι κάτοικοι μπορούν να κατέβουν στο κέντρο της συνοικίας ή να φτάσουν μέχρι το σταθμό του ΗΣΑΠ στην Κηφισιά», λέει στην «Κ» ο 63χρονος κ. Χρυσομάλλης, παλαίμαχος ποδηλάτης της γειτονιάς.

«Στις στάσεις του ΟΑΣΑ θα φτιάξουμε ποδηλατοστάσια», τονίζει ο κ. Μπακογιάννης, «ώστε να συνδυάζεται το ποδήλατο και με το λεωφορείο». «Το πρόγραμμα είναι πού θετικό και τα ποδήλατα πολύ καλά. Στην αγορά κοστίζουν περίπου 450 ευρώ. Ταυτόχρονα, οι ποδηλατόδρομοι προσφέρουν ασφάλεια», λέει στην «Κ» ο κ. Χρ. Μαντάς.



Οι φιλικότερες δέκα πόλεις προς το ποδήλατο

Πρώτο το Αμστερνταμ στον κατάλογο της ιστοσελίδας www. askmen. com

Εκπλήξεις περιλαμβάνει ο κατάλογος με τις δέκα φιλικότερες πόλεις προς το ποδήλατο, τον οποίο συνέταξε η ιστοσελίδα www.ask men.com. Υψηλή θέση στην κατάταξη κατέχει η Μπογκοτά της Κολομβίας και η Κουριτσίμπα της Βραζιλίας, πόλεις που κατέβαλαν πολύ σοβαρές προσπάθειες για την προώθηση του ποδηλάτου. Αντίθετα -και εδώ δεν υπάρχει καμία έκπληξη- στον κατάλογο δεν εμφανίζεται ούτε μία ελληνική πόλη.

Η ιστοσελίδα χρίζει φιλικότερη πόλη του πλανήτη προς το ποδήλατο το Αμστερνταμ, όπου το 40% των καθημερινών μετακινήσεων γίνεται με ρόδα και πετάλι.


Στη δεύτερη θέση φιγουράρει η Κοπεγχάγη. Παρά τις αντίξοες συνθήκες του χειμερινού ψύχους, η πρωτεύουσα της Δανίας εφάρμοσε ήδη πριν από 30 χρόνια σχέδιο για την κατασκευή ποδηλατόδρομων και τη σταδιακή κατάργηση θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτου. Το αποτέλεσμα είναι ότι στις ώρες αιχμής επικρατεί συνωστισμός ποδηλάτων στα ειδικά ποδηλατικά φανάρια.


Στην τρίτη θέση βρίσκεται η πρωτεύουσα της Κολομβίας, Μπογκοτά
. Η πόλη των 7 εκατομμυρίων κατοίκων διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων, προωθεί τη συνδυασμένη μετακίνηση (ποδήλατο-λεωφορείο) και κλείνει τελείως το κέντρο της στην κίνηση των αυτοκινήτων κάθε Κυριακή. Στην πρωτεύουσα της Κολομβίας μόνο το 13% των κατοίκων οδηγεί αυτοκίνητο, στοιχείο που καθιστά απολύτως απαραίτητο να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις με ποδήλατο.


Τέταρτη έρχεται η Κουριτσίμπα της Βραζιλίας
, μια πόλη 1,5 εκατομμυρίου κατοίκων, που θεωρείται εργαστήριο εφαρμογής πρωτοποριακών λύσεων αστικού σχεδιασμού, στην οποία άρχισε να κατασκευάζεται δίκτυο ποδηλατόδρομων ήδη από το 1966.


Πέμπτο είναι το Μόντρεαλ του Καναδά, μια πόλη που ήταν ήδη φιλική προς το ποδήλατο (πολλοί ποδηλατόδρομοι, μεταφορά ποδηλάτων στο μετρό από τη δεκαετία του 1970), αλλά έβαλε στόχο να γίνει ακόμη φιλικότερη. Πριν από δύο χρόνια, ο δήμος άρχισε να υλοποιεί πρόγραμμα αξίας 134 εκατ. δολαρίων για τη συντήρηση και την επέκταση του δικτύου ποδηλατόδρομων, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή το δίκτυο να φθάνει τα 3.600 χλμ! Στο Μόντρεαλ λειτουργεί επίσης το πρώτο πρόγραμμα ποδηλάτων δημόσιας χρήσης στη Βόρεια Αμερική.


Εκτο έρχεται το Πόρτλαντ του Ορεγκον
, όπου έχει γίνει συνειδητή προσπάθεια να συνδεθεί ποδηλατικά το κέντρο της πόλης με τα προάστια, ώστε να μην απαιτείται αυτοκίνητο για τις καθημερινές μετακινήσεις. Η πόλη προσφέρει στους φτωχούς κατοίκους της ποδήλατα χαμηλού κόστους, εξοπλισμένα με κλειδαριά, τρόμπα, χάρτες, αδιάβροχο και φυσικά κράνος.


Εβδομη είναι η Βασιλεία της Ελβετίας
, στην οποία έχει ληφθεί ειδική μνεία για να εκτελούν τα ποδήλατα με ασφάλεια τις αριστερές στροφές.


Ογδοη είναι η Βαρκελώνη,
όπου, εκτός από ποδηλατόδρομους, θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων και ειδική ποδηλατική σήμανση, λειτουργεί και πρόγραμμα ενοικίασης ποδηλάτων, τα οποία μπορούν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες να προμηθευτούν σε 100 διαφορετικά σημεία της πόλης.


Στην ένατη θέση είναι το Πεκίνο
, το οποίο πασχίζει να αφήσει χώρο για το ποδήλατο στην ξέφρενη πορεία του εκσυγχρονισμού του.

Δέκατο είναι το Τροντχάιμ της Νορβηγίας, όπου λειτουργεί ποδηλατικός αναβατήρας, μηχανισμός που βοηθάει τα ποδήλατα να φθάσουν στην κορυφή του απότομου λόφου της πόλης.


Ο κατάλογος δίνει μια γεύση για τη χρήση του ποδηλάτου στις πόλεις του κόσμου, χωρίς ωστόσο να αποτελεί απαύγασμα αντικειμενικότητας. Είναι παραδείγματος χάρη απορίας άξιον πώς δεν φιγουράρει στην πρώτη δεκάδα καμία απολύτως γερμανική πόλη, τη στιγμή που η χώρα διαθέτει πλούσιες υποδομές για το ποδήλατο, η μεταφορά ποδηλάτων επιτρέπεται στα μετρό όλων των γερμανικών πόλεων και η χρήση του αυξάνεται αλματωδώς.

Πάντως, οποιαδήποτε κι αν ήταν τα κριτήρια, οι ελληνικές πόλεις, στη σημερινή τους κατάσταση, δεν επρόκειτο να εμφανιστούν όχι στην πρώτη δεκάδα, ούτε στην πρώτη χιλιάδα...


http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_100013_16/01/2010_387023



ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΟΜΩΣ, ΤΙ ΚΑΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ;






Δεν υπάρχουν σχόλια: