Αρχιερέας κυρός Νικόδημος.
Ποίμανε τήν Αχαϊα με σοφία καί σύνεση, αλλά καί μέ θαυμαστές ισορροπίες έναντι τών διαφόρων ενδοεκκλησιαστικών ρευμάτων πού σε κάθε ανθρώπινη κοινωνία υπάρχουν, αποφεύγοντας τίς εντάσεις καί τίς επιβολές ποινών, πλήν τών απολύτως αναγκαίων.
Ο Χριστός, τού οποίου τόν λαό υπηρέτησε, άς κρίνει με επιείκια τό όποιο έργο του, καί άς αναπαύσει έν χώρα ζώντων τήν αιώνια ψυχή του...
Εκοιμήθη ο πρώην Πατρών Νικόδημος
Εκοιμήθη στις 10.00 μ.μ. του Σαββάτου ο Μητροπολίτης πρώην Πατρών κυρός Νικόδημος. Ο μακαριστός Μητροπολίτης είχε εισαχθεί σε Νοσοκομείο των Αθηνών σε κρίσιμη κατάσταση
Εντός της ημέρας θα μεταφερθεί το λείψανό του στην πόλη των Πατρών όπου Ποίμανε την Ι.Μ. Πατρών από τον Μαϊο του 1974.
Εκεί θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, ενώ η ταφή του λειψάνου θα γίνει δίπλα από το παρεκκλήσιο του Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου της Αρχιεπισκοπής Πατρών, τήν Τρίτη το πρωϊ.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Ο Νικόδημος Βαλληνδράς και κατά κόσμον Νικόλαος Βαλληνδράς του Λεωνίδα, γεννήθηκε στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 1915.
Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Αθηνών το 1936. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1940 και Πρεσβύτερος το 1944. Διετέλεσε Αρχιδιάκονος του Αρχιεπισκόπου Χρύσανθου (1939-1941) και Γραμματέας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών (1941-1954), Ιεροκήρυκας, Ηγούμενος της Μονής Πετράκη, καθώς και Διευθυντής της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη (1961-1962).
Στις 22 Νοεμβρίου 1965 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου. Στις 22 Μαΐου 1974 εξελέγη Μητροπολίτης Πατρών. Στις 12 Ιανουαρίου 2005 παραιτήθηκε λόγω γήρατος.
Έγραψε πολλές αγιολογικές μελέτες, υμνολογικά και κηρυγματικά έργα καθώς και μονογραφίες ιστορικού και εκκλησιαστικού περιεχομενού. Αρθρογράφησε σε πολλά εκκλησιαστικά περιοδικά και υπήρξε Μέλος της Ιεράς Συνόδου (1974, 1977-78), επίσης της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών καθώς και της Εταιρίας Πελοποννησιακών Σπουδών.
Έλαβε μέρος σε αποστολή στην Αμερική για εκπαίδευση ελληνορθοδόξων κληρικών καθώς και στις αντιπροσωπίες της Εκκλησίας της Ελλάδος σε εθιμοτυπικές επισκέψεις στη Σερβία και Αυστραλία.
Σημειώνεται τέλος ότι τρεις φορές προτάθηκε και παρασημοφορήθηκε αντίστοιχα για τις υπηρεσίες του που πρόσφερε στο Στράτευμα και γενικότερα στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Romfea.gr
4 σχόλια:
Παρά το γεγονός ότι αποδέχτηκε την Αριστίνδην σύνοδο το 1967, με το ελαφρυντικό ότι ήταν 1,5 χρόνο Μητροπολίτης, και ουσιαστικά αποδέχτηκε το χουντικό Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Α΄, αλλά και
ότι προσωπικά είχαμε συγκρουστεί για δύο πατρινά εκκλησιαστικά ζητήματα (1976 και 1985) που δεν επιθυμώ τώρα να αναφέρω,
ας είναι αιωνία η μνήμη του.
Ημέρα σαν τη σημερινή, είναι μέρα συν-χώρεσης, και εύχομαι ο Κύριος να τον έχει στην όντως Εκκλησία του.
ΥΠΗΡΞΕ ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΤΗΜΑ, ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΗΣ ΜΕ ΕΥΓΕΝΙΚΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ, ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΑΗΔΟΝΙ ΣΤΟΥΣ ΥΜΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΨΑΛΜΩΔΙΑ.
ΑΙΩΝΙΑ ΑΥΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ !
Markos
Μια συμπλήρωση για είμαι δικαιότερος:
1) Ο Μακαριστός Νικόδημος, ως Ζιχνών και Νευροκοπίου, (Βαληνδράς) ΔΕΝ συμμετείχε ΟΜΩΣ στην παράτυπη, παράνομη, αντικανονική ψευτο-αριστίνδην σύνοδο των "οκτώ". Και απ' αυτή την έποψη ΔΕΝ συνήργησε στο πολιτικό, αλλά κυρίως εκκλησιαστικό, πραξικόπημα που θεωρείται το 2ο σε αρνητικές συνέπειες για την Ελλαδική Εκκλησία, μετά το σχίσμα με το Οικουμενικό Πατριαρχείο επί Όθωνα (1833).
Δυστυχώς όμως για την Πάτρα μετείχε ο τότε Πατρών Κωνσταντίνος..., ο οποίος είχε και τη θέση του προέδρου των 7+1=8, αφού ο ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ Αρχιεπίσκοπος μακ. Χρυσόστομος Β΄(Χατζησταύρου) οδηγείτο, χωρίς τη συναίνεσή του σε απομάκρυνση!!!
Αιωνία η μνήμη στον μακ. Νικόδημο.
Ο μακαριστός Γέροντας ήταν ένας πολύ καλός ιεράρχης, σοφός και Αξιοσέβαστος. Ας αναπαύεται εν ειρήνη. Γέροντα καλή αντάμωση στον Παράδεισο... Ας έχουμε την ευχή του...
Δημοσίευση σχολίου