Σιδερόφρακτα κελιά για να κρατιούνται καλά τά "θηρία" ...
Τόποι αγωνίας, πόνου, καί εγκατάλειψης...
Τόποι, πού θυμίζουν τσίρκο ζώων καί πού όταν είμαστε μαθητές μάς πήγαιναν οί δάσκαλοι να δούμε...
Καί βλέπαμε τόν λέοντα, τόν βασιλιά τής ζούγκλας, καί τήν τίγρη καί τήν λεοπάρδαλη τήν πριγκίπισσα τού θανάτου, κλεισμένους διά παντός στα σίδερα... Δέν έφταιγαν σε τίποτα στούς ανθρώπους, αντίθετα έφταιγαν οί άνθρωποι πού τα φυλάκιζαν...
Τώρα, σε κάτι τέτοια κλουβιά βλέπουμε τόν Γιάννη από τήν Χίο, τόν Κώστα από τήν Λάρισα, τήν Μαριάνθη καί τήν Κωνσταντίνα από τόν Βόλο...
Καθ΄ ένας τους καί κάθε μία τους από ανθρώπινα λάθη καί περιπέτειες τής ζωής, από απροσεξίες καί από γονιών παραμέληση, από κακή παιδεία καί κακές επιλογές, ακόμη καί κακές φιλίες...
Καί μένουν εκεί, αφημένοι στού τόπου καί τού κελιού τήν λησμονιά, στα χρόνια να κυλούν, καί στίς πρώτες ρυτίδες καί αρρώστιες να κάνουν ήδη τήν εμφάνισή τους...
Μά θά πεθάνουμε εδώ άραγε; Από εδώ "θα μάς βγάλουνε γιά την κηδεία μας;"
Άνθρωποι - αριθμοί πού συνήθως επισκεπτήριο δεν έχουν, γράμμα δεν παίρνουν, καί από ελπίδα τίποτα...
Τουλάχιστον, άς θυμώνται λιγάκι τόν Θεό, κι΄ εμείς οί "απ΄ έξω" άς θυμώμαστε τα λόγια τού Χριστού, αιώνια παραγγελία γιά όλους μας " Εν φυλακή ήμην καί ήλθετε πρός με..." ( Ματθ. κε΄36 )
Καί όσοι μπορούμε, καί όσοι δυνάμεθα, άς κάνουμε κάποτε - κάποτε καί μιά επίσκεψη στίς φυλακισμένες αυτές ψυχές, έτσι για την ψυχή μας... Δέν θα χάσουμε !
===========================================
Το σωφρονιστικό σύστημα είναι ( από μόνο του ) για τα σίδερα...
Πώς γίνεται ένας παιδεραστής να βγαίνει από τη φυλακή όταν έχει εκτίσει τα 3/5 της ποινής, κι ένας χρήστης ναρκωτικών να πρέπει να καλύψει τα 4/5, ή να καταδικάζεται σε ισόβια, για κατοχή μόνο 13 γραμμαρίων;
Πώς γίνεται σε φυλακές του 21ου αιώνα να απουσιάζει η πόρτα της τουαλέτας σ’ ένα κελί που στοιβάζονται 8 κρατούμενοι;
Πώς γίνεται να μπαίνουν από το «παράθυρο» τα ναρκωτικά; Στο ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα όμως αυτά γίνονται...
Στο απάνθρωπο σύστημα των φυλακών αντιδρούν οι κρατούμενοι των 21 ελληνικών σωφρονιστικών καταστημάτων, οι οποίοι ξεκίνησαν αποχή συσσιτίου και κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους με απεργία πείνας. «Πρόκειται για ειρηνικές κινητοποιήσεις και όχι για εξέγερση.
Σε ορισμένες φυλακές υπήρξαν εκβιασμοί σε κρατούμενους, ώστε να αποθαρρυνθούν και να μη συμμετέχουν. Τελικά, η κινητοποίηση είχε μαζικό χαρακτήρα», υποστηρίζει στην «Κ» ο κ. Πάνος Λάμπρου, εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων.
Περιστατικά...
Μία υπόδικη στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης και πρώην κατάδικη για υπόθεση ναρκωτικών, η Μαριάνθη, 40 ετών, μίλησε στην «Κ» για την πολύχρονη εμπειρία της στα ελληνικά σωφρονιστικά καταστήματα. «Θα έλεγα ότι είναι επιεικώς άθλιες οι συνθήκες.
Σ’ έναν θάλαμο 18 τετραγωνικών μέτρων ζούμε 10 γυναίκες με μια μόνο τουαλέτα 1,5 τ.μ. ( καί συνήθως ανοικτής θέας, παρουσία όλων !!! )
Είχαμε τρεις μήνες να δούμε γιατρό. Είχαμε και δύο θανάτους, διότι δεν διακομίσθηκαν οι ασθενείς εγκαίρως στο νοσοκομείο. Είμαστε 32 κρατούμενες με ένα καρτοτηλέφωνο, γιατί το δεύτερο δεν λειτουργεί.
Κάποια στιγμή, μικροδιαπληκτίστηκαν κάποιες. Μπήκε, λοιπόν, ο αρχιφύλακας και άρχιζε να μοιράζει χαστούκια σε όλες οδηγώντας κρατούμενες στο πειθαρχικό, οι οποίες δεν είχαν καμιά σχέση με το περιστατικό.
Τι να σας πω; Οτι οι άδειες δίνονται επιλεκτικά και αυθαίρετα, θα το ξέρετε ήδη. Οτι τα επισκεπτήρια είναι 1-2 φορές την εβδομάδα και αυτά μόλις για ένα τέταρτο; Οτι όσοι μετάγονται μπαίνουν στην απομόνωση για πολύ περισσότερο διάστημα απ’ όσο προβλέπεται ή ότι υπάρχουν παντού, ακόμα και στις τουαλέτες, κάμερες;
Οτι είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έχει τόσο εξοντωτικές ποινές για χρήστες ναρκωτικών και την ίδια στιγμή τα προγράμματα απεξάρτησης στις φυλακές είναι υποτυπώδη; Είναι πολλά αυτά που πρέπει ν’ αλλάξουν»...
Το καθεστώς της προφυλάκισης...
Tο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας πάσχει κυρίως από την κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές. Ο ισχυρισμός ότι αυτό οφείλεται στον μεγάλο αριθμό των κρατουμένων ευσταθεί εν μέρει. Μια καλύτερη γεωγραφική κατανομή των φυλακών με διαχωρισμό των διάφορων κατηγοριών φυλακισμένων θα επέλυε μερικώς το πρόβλημα.
Οι Αγροτικές φυλακές λειτουργούν άψογα και η δημιουργία περισσοτέρων σαφώς θα πληρούσε τους σκοπούς του σωφρονισμού, ήτοι τη γενική και ειδική πρόληψη.
Αλλη κατηγορία είναι οι φυλακές ανηλίκων για τις οποίες πολλοί ομιλούν για σχολεία εγκλήματος. Για την κατηγορία αυτή των κρατουμένων θα μπορούσε να προβλεφθεί ειδική κράτηση υπό συνθήκες οικογένειας.
Το μεγάλο πρόβλημα όμως, είναι οι κρατούμενοι για ναρκωτικά.
Εάν εκρατούντο σε χωριστές φυλακές μακρά κατοικημένης περιοχής, είτε ακόμα σε απομονωμένα νησιά, δεν θα έβρισκαν ναρκωτικά και θα ήταν ευκολότερη η αποτοξίνωσή τους.
Τέλος, υπάρχει η μεγάλη κατηγορία των προφυλακισμένων, οι οποίοι κρατούνται χωρίς δικαστική απόφαση, αλλά μόνο με διάταξη του ανακριτή. Γι’ αυτούς η μόνη λύση είναι η ταχύτατη εκδίκαση των υποθέσεών τους χωρίς να μπορεί το δικαστήριο να αναβάλλει την υπόθεση.
(από δηλώσεις τού κ. Λ. Ρακιντζή γενικού Επιθεωρητού Δημόσιας Διοίκησης ).
===================================
ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ...
Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις αποφάσεις που θα λάβουν οι κρατούμενοι σε ολόκληρη την χώρα, έπειτα και από τις προτάσεις που έκανε το Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο Φυλακών στον υπουργό Δικαιοσύνης κατά τη δεύτερη ειδική συνεδρίασή του.
Στην κινητοποίηση συμμετέχουν και 900 κρατούμενοι στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου Πατρών, ενώ σε ολόκληρη τη χώρα αρνούνται να λάβουν συσσίτιο ή να φάνε περίπου 8000 έγκλειστοι στις Ελληνικές Φυλακές.
Στο πλευρό των κρατουμένων έχουν ταχθεί η συντονιστική επιτροπή των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και άλλοι φορείς, ενώ ανάμεσα στις εισηγήσεις του ΚΕΣΦ είναι και μέτρα όπως αποφυλάκιση περίπου 1.500 κρατουμένων και νέες συνθήκες καλύτερης διαβίωσης, μεταχείρισης και θετικών προοπτικών για το σύνολο των κρατουμένων της χώρας.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης με τη σειρά του διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να υλοποιηθούν οι προτάσεις αυτές, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα αναλάβει ο ίδιος πρωτοβουλίες για όσες από αυτές αφορούν σε διοικητικές αποφάσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Την ίδια ώρα όμως, Σωφρονιστικοί Υπάλληλοι που υπηρετούν στον Αγιο Στέφανο Πατρών, προχώρησαν και σε νέα ανώνυμη καταγγελία, την οποία διακίνησαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στην οποία αναφέρονται στις συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου, τόσο ως προς τον συνωστισμό στα κελιά, όσο και ως προς της συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στον συγκεκριμένο χώρο.
Οι ανώνυμοι συντάκτες της επιστολής αναφέρονται και στα προβλήματα που υπάρχουν με τα ωράρια εργασίας, ενώ τονίζουν ότι δεν αποκαλύπτουν την ταυτότητά τους, φοβούμενοι δυσμενή μετάθεση.
Στο μεταξύ, οι καταγγελίες για απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης σε σωφρονιστικά καταστήματα συνεχίζονται, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις φυλακές Τρικάλων, όπου ομάδα κρατουμένων αναφέρει ότι «έχουν να δουν γιατρό μήνες, ενώ η αυστηρότητα στη χορήγηση αδειών είναι άκρως υπερβολική».
Μέχρι χθες το βράδυ, απεργία πείνας πραγματοποιούσαν στην Αλικαρνασσό 79 άτομα, στην
Αμφισσα 131, στις φυλακές ανηλίκων Αυλώνα 183, στα Γρεβενά 166, στα Διαβατά (ανηλίκων) 12 και στα Διαβατά ενηλίκων 430, στις φυλακές Δομοκού 580, στις γυναικείες του Ελαιώνα Θηβών 59,
στην Κέρκυρα 192, στην Κομοτηνή 231, στον Κορυδαλλό 950, στη Λάρισα 280, στο Μαλανδρίνο 289,
στην Πάτρα 900,
στα Τρίκαλα 520 (17 έχουν ράψει το στόμα τους),
στη Χαλκίδα 163,
στα Χανιά 33 και στη Χίο 53.
1 σχόλιο:
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΚΑΘ΄ ΕΞΙΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ, Μ΄ ΑΥΤΟΥΣ ΤΩΡΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ;
ΤΟΥΣ ΔΙΝΟΥΜΕ 5ΗΜΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΗ ΤΟΥΣ ΕΙΔΑΤΕ, Η ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ;
Δημοσίευση σχολίου