Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Η «επίσκεψη» ενός Αγίου χειρούργου στην Πολιτεία μας…





 

Πάνε τώρα 6 περίπου μέρες πού το ιερό λείψανο ενός μεγάλου Ρώσσου Αγίου βρίσκεται στην πόλη μας.
Και οφείλουμε να ομολογήσουμε χωρίς θρησκευτικό σωβινισμό υπεράσπισης  ότι  αυτό πού συμβαίνει τις μέρες αυτές μέσα στον Ναό του Αγίου Ανδρέα  από τις χιλιάδες λαού πού καταφθάνουν για προσκύνημα ότι είναι κάτι το πρωτοφανές και εντυπωσιακό. Ούτε και στήν εορτή του Αγίου Ανδρέα δεν είχαμε τέτοιες πολυπληθείς και σε αδιάκοπη συνεχή ροή  συγκεντρώσεις προσκυνητών  και τέτοια φαινόμενα !

 
 

VIDEO από τήν ζωή του Αγίου Λουκά...
Ο κόσμος  βέβαια βρίσκεται σε δοκιμασίες και αναζητεί την Θεία βοήθεια είτε στον Θεό είτε στους Αγίους Του. Θέλει από κάπου να πιαστεί  στα βάσανα υγείας, προβλημάτων του βίου αλλά και ανεργίας πού πολλοί βρισκόμαστε. Θα μού πείς: «και καλά τώρα, θα σού δώσει ο Άγιος λεφτά; Μήπως θα σε διορίσει; ». Άπαγε της βλασφημίας!

Στον Άγιο δεν πάμε για λεφτά, δεν πάμε να μας πληρώσει την ΔΕΗ, ή την Εφορία. Πάμε να μας δώσει  υγεία, «γειά μου πλούτη μου…» πού λέγανε και οι παλιοί  και αυτό μας αρκεί. Πάμε ακόμη να μας δώσει  αίσθημα  ελπίδας για μας και τα παιδιά μας στην ταραγμένη εποχή πού ζούμε, να μάς δώσει ακόμη πίστη, δηλαδή εμπιστοσύνη στον Θεό μέσα στην καθημερινότητά μας…

Αλλά άς μη απορούμε, υπάρχουν και κάτι περιπτώσεις μέ θαυμαστές συγκυρίες πού φέρνουν οι Άγιοι  για τα προβλήματά μας, και για τις δυσκολίες των παιδιών μας, και εκεί πού ήταν βαθύ σκοτάδι φαίνεται λίγο φώς τακτοποίησης βγαλμένο από τα ανέλπιστα…Μιά πόρτα ανοίγει...Και κάθεσαι μετά και λές «μά πώς έγινε αυτό, τι θαύμα ήταν αυτό αναπάντεχο…».



Ακόμη και ο Μητροπολίτης  έμεινε ξαφνιασμένος και  αποσβωλομένος θα λέγαμε όταν χθές το απόγευμα στην ακολουθία του Αγίου Ευχελαίου βγαίνοντας έξω από την Αγία Πύλη είδε ξαφνικά ένα ογκώδες ρεύμα προσκυνητών να κατακλύζει  τον Ναό κινούμενο προς προσκύνηση  των Αγίων λειψάνων…
Ποιός ήταν όμως ο Άγιος Λουκάς ο χειρούργος πού αξιωθήκαμε εφέτος να τον δεχθούμε ώς «επισκέπτη» στην πόλη μας;
Ένας γιατρός πού πρώτα έβαζε την ιεροσύνη του και μετά την ιατρική του. Πού πάντα χειρουργούσε με το ράσο του και πού, σ΄ εκείνα τα μαρτυρικά χρόνια των διωγμών στην Ρωσία, με το καντηλάκι να καίει στο γραφείο του , πού  αναλάμβανε όλες τις δύκολες εγχειρήσεις χωρίς να χάνει κανέναν ασθενή  γι΄ αυτό και τον σέβονταν πολλοί υψηλόβαθμοι του κόμματος…
Και πού παρ΄όλες τις πιέσεις επί Στάλιν δεν κατόρθωσαν να τον κάνουν να απαρνηθεί τον Χριστό και την πίστη του δοκιμαζόμενος άγρια σε εξορίες και κυνηγητά μέχρι και την Σιβηρία ριγμένος ανάμεσα σε καταδίκους του κοινού ποινικού δικαίου…
Έτσι λοιπόν αξιωθήκαμε τις μέρες αυτές να προσκυνήσουμε ίχνη από το μαρτυρικό σώμα του, τα Άγια λείψανα του Αγίου Λουκά ! 

Και τέτοια  λείψανα δεν θα είχαμε σήμερα Δήμαρχε της Πάτρας κύριε Πελετίδη και οι ομόδοξοί σας κομμουνιστές, αν είχε εφαρμοστεί και στην τότε Ρωσία η ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΗ για την οποία ΕΣΕΙΣ τρώγεστε τόσο καιρό να την κάνετε πράξη.


Να κάνετε δηλαδή σκόνη και στάκτη τους συμπολίτες σας  ακόμη και Αγίους να ήσαν, εσείς να θέλετε να τους εξαφανίσετε!

Για ξανασκεφθείτε το λοιπόν γιατί η Αποτέφρωση  δεν είναι ούτε πολιτισμός ούτε διατήρηση μνήμης  νεκρών  αγαπημένων…

Η Αυτοβιογραφία του Αγίου Λουκά Κριμαίας...

Έκδοση Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως Του Σωτήρος ( Δρυόβουνο - Κοζάνης )

Ο Γέροντας της Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Πατήρ Στέφανος, κάνοντας συνεχή έρευνα  στο χώρο της  Ορθοδοξίας, τιμά ανθρώπους που διέθεσαν τον εαυτό τους στην υπηρεσία του συνάνθρωπου και του Κυρίου και μεταφέρει στους μοναχούς και στους πιστούς τον βίο τους, ώστε να  ακολουθήσουν τα βήματά τους και να τους έχουν ως μεγάλο παράδειγμα για την προσφορά τους στην Ορθοδοξία.

Ένας από αυτούς είναι  και ο Αγιος Λουκάς Κριμαίας, ο οποίος ως Αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως, και  προ της κοιμήσεώς  του το 1961, τυφλός ήδη από τις κακουχίες που πέρασε, αφηγήθηκε την αυτοβιογραφία του στη γραμματέα του  και έδωσε τον τίτλο «Ταξιδεύοντας μέσα στον πόνο».

Εξεδόθη  τότε σε βιβλίο  και  κυκλοφορούσε κρυφά στην περιοχή της Κριμαίας. Δημοσιεύτηκε στη Ρωσία μετά την Περεστρόικα και έφθασε το βιβλίο αυτό στα χέρια του πατρός Στεφάνου από κάποιον Έλληνα Καρδιοχειρουργό καθηγητή το 2007, ο οποίος  συμμετείχε σε ιατρικό συνέδριο στο Βέλγιο, βρήκε σε βιβλιοπωλείο του Βελγίου το βιβλίο με την αυτοβιογραφία του Αγίου Λουκά  σε Γαλλική  έκδοση, το αγόρασε και το προσέφερε στον Πάτερ Στέφανο (η μετάφραση του έργου είχε γίνει από το Γαλλοελβετό Maxime Egger).

Έχοντας ο Γέροντας στα χέρια του την αυτοβιογραφία του Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως, μερίμνησε άμεσα για την μετάφραση του ψυχωφελούς αυτού έργου από τα Γαλλικά στα  Ελληνικά.
Την μετάφραση του βιβλίου από την Γαλλική γλώσσα επιμελήθηκε (με διάθεση προσευχητική) ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος (Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης), ο οποίος σπούδασε στη Γαλλία.
Μέσα από την αυτοβιογραφία αυτή  θα γνωρίσουν οι αναγνώστες το μάρτυρα και ομολογητή  της πίστεως της Ορθοδοξίας και πως την υπηρέτησε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, εν μέσω μυρίων κινδύνων και ταλαιπωριών.
Τό βιβλίο «Ταξιδεύοντας μέσα στον πόνο» είναι ταυτόχρονα καί οι «Ενδότερες αναμνήσεις» τού Σεβασμιωτάτου Λουκά, ένα εξαιρετικό ντοκουμέντο πάνω στη ζωή των Χριστιανών μέσα στη φρίκη των ετών 1920-1940 στην ΕΣΣΔ, η επική υπαρξιακή περιπέτεια ενός ανθρώπου της πίστης μοιρασμένου ανάμεσα στην κλήση του ως υπηρέτη του Θεού και Λόγου αλλά και ανάμεσα στο επαγγελματικό του πάθος, που διώχτηκε για την αφιέρωση του στην αφύπνιση ψυχών και σώθηκε ένεκα των κατορθωμάτων του ως χειρούργου ιατρού των σωμάτων.
Στην Ιερά Μονή, γνωρίζοντας την προσφορά του Αγίου Λουκά ως γιατρού και στη συνέχεια ως ιερωμένου με πολλά θαύματα αλλά και των διώξεων που υπέστη  από το Σοβιετικό καθεστώς, αμέσως μετά ανεγέρθη και ένα παρεκκλήσιο προς τιμή του Αγίου Λουκά.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: