Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Πάφ και πούφ…. Πούφ και πάφ ! Επιτέλους ποινές σε μία κακή συνήθεια…




Παιδί και τσιγάρο ! 

Τι σού φταίει βρέ, αυτό το ψυχουλάκι να εισπνέει τους καπνούς του τσιγάρου σου πού έχεις την αναίδεια να βγάζεις μέσα σ΄ ένα χώρο αυτοκινήτου 2 Χ 1 του μέτρου;

Και δεν αποκλείεται, καθόλου παράξενο, να είσαι κι΄ εσύ από τους τύπους πού ξεσηκώνονται και διαμαρτύρονται για τις κεραίες τηλεφωνίας, για τα βιομηχανικά απόβλητα στα ποτάμια ή και απέναντι στον Αστακό, για τις ακτινοβολίες από την ΔΕΗ, για την θαλάσια ρύπανση, και πάει λέγοντας…

Αυτή την ρύπανση δίπλα στο παιδί σου στην γυναίκα σου, στον εαυτό σου, μέσα σ΄ ένα τέτοιο κλειστό χώρο δεν την βλέπεις;

Ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω, γιατί την ευχαρίστηση και την φαρμακίλα του καπνού του άλλου, να είμαι υποχρεωμένος να την δέχομαι εγώ στα μούτρα μου, στο γραφείο, στο εστιατόριο, στην καφετέρια, στο αυτοκίνητο, στον κλειστό χώρο της δουλειάς μου και αλλού …

Ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω αυτή την καταπάτηση των δικαιωμάτων μου για ελεύθερο και καθαρό αέρα, και μάλιστα σε χώρους στενού συνωστισμού εκεί πού ο αέρας είναι αγαθό πολύτιμο…

Ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω από πού πηγάζουν τέτοια δικαιώματα κυριαρχίας επί του άλλου, και ακόμη οί εχθρικές αντεγκλήσεις και ύβρεις λαϊκού επιπέδου εάν τυχόν και αποφασίσης να διαμαρτυρηθής…





+++++++++++++++++++++++++


Και βεβαίως, αν ο «καπετάνιος του καπνού» είναι ο διευθυντής σου, ή ο προϊστάμενός σου τότε αλλοίμονο πρέπει να μάθεις να καταπίνεις τον καπνό του, γιατί υπάρχει κίνδυνος να σε καταπιεί κι΄ εσένα η «λάμια», τουτέστιν η δυσμένεια και η απόλυση…

Είσαι δημοκράτης και φίλος της Δικαιοσύνης στην πράξη ; ( κι΄ όχι σε φανφάρες λόγων ).

Θές λοιπόν να καπνίσεις; 

Πήγαινε έξω και κάπνισε !

Γίνε φουγάρο, γίνε βαπόρι με διπλή και τριπλή τσιμινιέρα, αλλά δεν σού φταίνε σε τίποτα οί άλλοι επειδή εσένα σ΄ έχει δέσει χειροπόδαρα το πάθος σου!

Το πάθος του καπνού;

Φοβερό θηρίο καί πράγμα!
Δεν υπάρχει αδελφοί μου και αδελφές μου, χειρότερη εικόνα από το να βλέπεις ένα λογικό υποτίθεται πλάσμα του Θεού, έναν άνθρωπο, να βγάζει καπνούς σαν τον Σατανά από το στόμα του, από την μύτη του, από τ΄ αυτιά του, μέχρι και τα μάτια του ( τόχουμε δεί κι΄ αυτό…)

Έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια από τότε πού έκοψα κι΄ εγώ το τσιγάρο.
Όταν είσαι μικρός τα βλέπεις όλα με αδιαφορία και αφέλεια. Βεβαίως, την εποχή εκείνη, κανείς δεν έδινε σημασία στο θέμα. Ούτε αντικαπνικές επιγραφές προειδοποίησης είχαμε ( «το τσιγάρο σκοτώνει» ), ούτε περί παθητικών καπνιστών ξέραμε, ούτε περί καρκίνου επαρκώς γνωρίζαμε…

Την κατάσταση φρενάριζε κάπως ο χάρακας του δασκάλου, το «μη με δεί κανένα μάτι…», «μη το μάθει ο πατέρας…», «μη με προδώσει ο ξάδελφος…»

Μόνο κάπου-κάπου διαβάζαμε σε εφημερίδες για έρευνές τους σε συσχετισμό με τον καρκίνο, και τίποτα περισσότερο…

«Είμαστε ακόμη στις έρευνες», λέγαμε, « δεν είναι διαπιστωμένο το πράγμα, επομένως έχουμε καιρό…»

Τά τελευταία όμως χρόνια, άρχισαν οί κυβερνήσεις να ξυπνάνε. 

Κάθησαν λοιπόν και υπολόγισαν ότι μπορεί μέν να έχουμε κέρδος από τους φόρους καπνού πχ. εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ , αλλά από την άλλη πλευρά αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε για νοσήλεια καρκινοπαθών τεράστια ποσά 3 και 4 φορές περισσότερα απ΄ ότι εισπράτουμε φεσώνοντας έτσι ως τα΄ αυτιά τον Κρατικό προϋπολογισμό.

Χώρια την εξολόθρευση παραγωγικών πολιτών ακόμη και νεαράς ηλικίας από καρκίνους, χώρια το βούλιαγμα των Ασφαλιστικών Ταμείων από πρόωρες συντάξεις χηρείας, αλλά και τα επιδόματα κηδείας πού μπαίνανε όλα σε πρόσθεση…

Συνεπώς, το τσιγάρο έπρεπε να κοπεί έστω και αν κάποιοι καπνοπαραγωγοί «είχανε μάθει από τους παπούδες τους μόνο αυτή την δουλειά…»

Έ, τι να γίνει βρέ αδελφέ, δηλητήριο καρκίνου καλλιεργούσαν, άς δοκιμάζανε και μία άλλη καλιέργεια, όπως και έγινε στην συνέχεια…

Από 1ης Οκτωβρίου λοιπόν τά σιγαρέτα τέρμα. 

Μπήκανε σε κανονικό διωγμό, (άλλο πράγμα τώρα η επαρκής αστυνόμευση του Νόμου ), αλλά πολύ φοβάμαι και σας το εξομολογούμαι ιδιαιτέρως και δημοσίως, μη δούμε «καταργουμένου του τσιγάρου καπνού, να γίνονται νόμιμα τα τσιγάρα καναβουριού…»


Κι΄ έτσι θα λύσουμε το πρόβλημα από την ανάποδη, όπως εδώ στην ταλαίπωρη πατρίδα μας συχνά συμβαίνει…


ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έσπασαν τα τηλέφωνα για το κόψιμο του τσιγάρου!

Η περίοδος χάριτος για τους καπνιστές έληξε. 

Από τήν 1η Οκτωβρίου, αρχίζει και ουσιαστικά η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στην χώρα μας, με τους ελεγκτές να επιστρατεύουν πια, εκτός από το χαμόγελό τους και τις συστάσεις για σβήσιμο του τσιγάρου, και τα μπλοκάκια για να επιβάλλουν πρόστιμα στους παραβάτες.

Το τσιγάρο «εξοστρακίζεται» από όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, τους χώρους εργασίας, τα μέσα και τους σταθμούς μαζικής μεταφοράς, τους χώρους αθλητικών εγκαταστάσεων. Παράλληλα, αρχίζει η κατασταλτική δράση του ελεγκτικού μηχανισμού:

το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και οι Επόπτες υγείας θα επιβάλλουν παραδειγματικά πρόστιμα στους παραβάτες, τόσο στους πολίτες καπνιστές όσο και στους υπεύθυνους διαχείρισης όλων των προαναφερθέντων χώρων. 

Επιπλέον, έχουν λάβει οδηγίες από τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο να προχωρούν -καταρχάς - και σε αυστηρές συστάσεις στην περίπτωση που εντοπίζουν καπνιστές οδηγούς με ανήλικους παιδιά μέσα στο όχημά τους.

Κλιμακωτά πρόστιμα

Το ύψος των προστίμων κυμαίνεται από 50 έως 500 ευρώ για τους καπνιστές, ανάλογα με τον χώρο της παράβασης, - πχ χαμηλότερο πρόστιμο (50 ευρώ) θα επιβάλλεται στους θαμώνες καφέ, μπαρ, εστιατορίων κα. και υψηλότερο, 100 ευρώ, στους παραβάτες που εντοπίζονται σε ένα νοσοκομείο ή σε ένα σχολείο.

Ιδίως σε ό,τι αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους που θα εντοπίζονται με αναμμένο τσιγάρο προβλέπονται και κλιμακωτές πειθαρχικές ποινές, από επίπληξη μέχρι διαθεσιμότητα, οι οποίες θα προσμετρώνται κατά την εξέλιξή τους στην ιεραρχία.

Πρόστιμα κατά περίπτωση προβλέπονται και για τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων ή συναφών χώρων ή γενικώς των προσώπων που είναι κατά το νόμο υπεύθυνα για έναν χώρο, όπως πχ σταθμάρχης για τους σταθμούς του μετρό ή ο διευθυντής μιας δημόσιας υπηρεσίας ή ο εργοδότης σε περίπτωση ιδιωτικού χώρου εργασίας. 

Τα πρόστιμα θα ξεκινούν από 500 ευρώ και θα φτάνουν σε περίπτωση υποτροπών μέχρι και 10.000 ευρώ.

Τα πρόστιμα σε κάθε υποτροπή διπλασιάζονται ενώ σε ό,τι αφορά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην τέταρτη υποτροπή σφραγίζονται προσωρινά για δέκα ημέρες και στην τέταρτη υποτροπή γίνεται οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους.

15νθήμερη προθεσμία πληρωμής του προστίμου

Από την στιγμή που ο ελεγκτής επιβάλλει το πρόστιμο, ο παραβάτης θα έχει 15νθήμερη προθεσμία για να το αποπληρώσει - εάν το πληρώσει μέσα στο διάστημα αυτό θα έχει σημαντική μείωση της αξίας του. Σε διαφορετική περίπτωση η οφειλή θα βεβαιώνεται από την αρμόδια ΔΟΥ. Ανά δίμηνο το υπουργείο Οικονομικών θα δίνει στις ελεγκτικές υπηρεσίες των Δήμων και των Περιφερειών την συγκεντρωτική κατάσταση των οφειλετών ώστε ο καταλογισμός των επόμενων προστίμων να γίνεται με βάση αυτή τη λίστα.


Πού απαγορεύεται το κάπνισμα ;

-Σε μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια, καφενεία, ταβέρνες και όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος
-Στους κινηματογράφους και τα θέατρα
-Στα ξενοδοχεία και πάσης φύσεως τουριστικά καταλύματα
-Στα εμπορικά καταστήματα και εμπορικά κέντρα
-Σε όλους τους σταθμούς μέσων μαζικής μεταφοράς, πχ αεροδρόμια, λιμάνια, μετρό, τρένα
-Σε όλες τις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα
-Σε όλους τους ιδιωτικούς χώρους εργασίας

http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=83455

Δεν υπάρχουν σχόλια: