ΘΕΡΜΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ;
Με απόλυτη μυστικότητα τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας εξετάζουν -σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες- «θερμό» σενάριο για το Αιγαίο.
Διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές εκτιμούν ότι το επίκεντρο της δυνητικής επόμενης δόνησης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα είναι κατοικημένο νησί, από εκείνα τα οποία το τουρκικό κατεστημένο θεωρεί ως αδιευκρίνιστης κυριαρχίας με επιχείρημα ότι δεν κατονομάζονται ρητώς στις Συνθήκες της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947), όπως για παράδειγμα το Αγαθονήσι ή οι Αρκιοί.
Αγαθονήσι καί Αρκιοί, τα βορειότερα νησιά τών Δωδεκανήσων...
Κατά τις ίδιες πηγές και με βάση συμπεράσματα συσκέψεων αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων, η Tουρκική ενέργεια (εάν υποτεθεί ότι υλοποιείται) είναι πιθανό να αποτελείται από τις εξής συνιστώσες:
1. Νυχτερινή απόβαση καταδρομέων και αστραπιαία εξουδετέρωση του ελληνικού φυλακίου, όσο το δυνατόν πιο αναίμακτα.
2. Αμεση απομάκρυνση των κατοίκων και των αιχμαλώτων Ελλήνων στρατιωτών, με τις βάρκες και τα ψαροκάικα του νησιού, προς κάποιο γειτονικό νησί που κατονομάζεται στις Συνθήκες.
3. Εγκατάσταση ισχυρά οπλισμένης φρουράς στο νησί, ώστε να αποτραπεί η όποια δυνατότητα ταχείας ανακατάληψής του.
4. Ανακοίνωση στα Ηνωμένα Εθνη ότι η Τουρκία έθεσε τέλος «στη μη προβλεπόμενη από τις Διεθνείς Συνθήκες» παρουσία Ελλήνων πολιτών και στρατιωτικών στη «μη καθορισμένης κυριαρχίας νήσο Χ που απέχει Ψ ναυτικά μίλια από τις ακτές της Ανατολίας».
Η ανακοίνωση θα καταλήγει καλώντας την Ελλάδα σε διμερείς διαπραγματεύσεις για να διευκρινισθεί το καθεστώς εκείνων των νησιών του Αιγαίου που δεν διασαφηνίζεται από τις Συνθήκες Λονδίνου (1831), Λωζάννης (1923) και Παρισίων (1947). Η ανακοίνωση θα υπαινίσσεται και τη δυνατότητα διαιτησίας για την επίλυση της διαφοράς.
Με βάση αυτό το σενάριο, η Eλληνική ηγεσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις εξής δύο μείζονες επιλογές:
Α) Να αναλάβει στρατιωτική δράση με αεροπορικό βομβαρδισμό του νησιού (καθώς η διάταξη των Tουρκικών ναυτικών και άλλων δυνάμεων αποτρέπει επιχείρηση ανακατάληψης).
Η επιλογή αυτή διακινδυνεύει κλιμάκωση της σύγκρουσης και συνεπάγεται εκτεταμένες απώλειες, καθώς και κίνδυνο κατάληψης και άλλων μικρών νησιών ή εξουδετέρωσης των φυλακίων που υπάρχουν σε αυτά.
Σε επίπεδο διεθνούς εικόνας, η Ελλάδα, σε αυτή την περίπτωση, θα εμφανισθεί:
α. Οτι προχωρεί σε ευρεία και αιματηρή σύγκρουση για μια «ασήμαντη» νησίδα, με αμφιλεγόμενο καθεστώς, την κατάληψη της οποίας δεν στάθηκε ικανή ούτε να αποτρέψει ούτε να αποκρούσει.
β. Οτι η ανακατάληψη του νησιού είναι ανέφικτη και η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει προσχηματικά στρατιωτική δράση, προκειμένου να εξιλεωθεί ενώπιον της κοινής γνώμης για τον αιφνιδιασμό και την απώλεια του νησιού. Το αβίαστο συμπέρασμα των διεθνών ΜΜΕ και των ξένων κυβερνήσεων θα είναι ότι η Ελληνική πολιτική ηγεσία πρέπει να πιεσθεί κατάλληλα ώστε να αποκλιμακώσει και να τερματίσει τη σύγκρουση και να προσέλθει σε διαπραγμάτευση με την Τουρκία.
Β) Να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, καλλιεργώντας παράλληλα κλίμα «εθνικής ενότητας» και «πατριωτική» ατμόσφαιρα στρατιωτικής αντίδρασης «εάν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί». Στην ουσία θα πρόκειται για παραπομπή του προβλήματος στις ελληνικές καλένδες μιας ατέρμονης και ατελέσφορης μελλοντικής διαπραγμάτευσης, κατά την οποία η Τουρκία θα έχει μόνον λαμβάνειν.
Παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας υποστηρίζουν ότι η προσεχής κορύφωση στην Eλληνοτουρκική αντιπαράθεση βρίσκεται προ των πυλών («around the corner», κατά την έκφραση ξένων παρατηρητών).
e-tipos.gr
=======================
ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ.... ( Αποσπάσματα από το βιβλίο «Σκεύος εκλογής» πού αναφέρεται στήν ζωή τού Αγιορείτη ασκητή π. Παίσιου )
Υπαίθριο αρχονταρίκι !
Η Αγιορείτικη καλύβα τού αείμνηστου γέροντος Παϊσίου, από τήν οποία πέρασαν χιλιάδες άνθρωποι, πλούσιοι καί φτωχοί, άρχοντες καί πένητες, στρατηγοί καί στρατιώτες, επιστήμονες, πολιτικοί, πρωθυπουργοί καί Πρόεδροι Κυβερνήσεων...
Γιά όλους είχε έναν καλό λόγο, γιά όλους είχε μιά παρηγοριά καί μιά ελπίδα...
Ένας προσκυνητής ρώτησε τον Γέροντα για τα γεγονότα στη Σερβία κι εκείνος, μεταξύ άλλων, είπε :
Για την Τουρκία ( από συνομιλία μέ προσκυνητές)
-π. Παίσιος : Ναι, είναι από τον Θεό! Θα την πάρουμε! Όχι πως θα την πάρουμε εμείς, αλλά θα μας την δώσουν. Αυτοί που θα την πάρουν από τους Τούρκους θα την δώσουν σ εμάς, γιατί αυτό θα νομίζουν πως είναι το συμφέρον τους
-Δ: Γέροντα θα διαρκέσει πολύ αυτό το κακό;
-π. Π. : Μπόρες, μπόρες θα είναι! Θα δώσουμε όμως εξετάσεις!
-Δ: Γέροντα θα υπάρχουν ηγέτες κατάλληλοι;
-π. Π : Θα οικονομήσει ο Θεός! Σ αυτόν τον πόλεμο όλοι θα γυρίσουν νικημένοι. Ο Ελληνικός στρατός θα είναι θεατής. Δεν θα γυρίσει κανένας νικητής. Γήπεδο θα είναι η Παλαιστίνη, τάφος τους η Νεκρά Θάλασσα.
Αυτό θα είναι το πρώτο ημίχρονο, αλλά υπάρχει και δεύτερο :
Μετά τα γεγονότα αυτά, ο άνθρωπος θα φθάσει σε αδιέξοδο και τότε όλοι θα ζητούν να μάθουν για το Ευαγγέλιο και τις Γραφές. Ο Χριστός θα λυπηθεί τον κόσμο και θα δείξει ένα σημείο για να πιστέψουν. Τότε θα ψάχνει κανείς να βρει άπιστο.
Θέλει όμως πολλή προσοχή, γιατί μερικά πράγματα αλλιώς τα λένε οι Πατέρες και αλλιώς τα ερμηνεύει ο κόσμος, όπως ας υποθέσουμε τα εξαμίλια που αναφέρει ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός.
(Σημ : Οι Τούρκοι θα φύγουν, αλλά θα ξανάρθουν πάλι και θα φτάσουν ως τα εξαμίλια.
Στο τέλος θα τους διώξουν ως την Κόκκινη Μηλιά. Από τους Τούρκους το 1/3 θα σκοτωθεί, το άλλο 1/3 θα βαπτισθεί και μονάχα το υπόλοιπο 1/3 θα πάει στην Κόκκινη Μηλιά).
Κανένας δεν μπόρεσε να το εξηγήσει, όλοι το ερμηνεύουν λανθασμένα. Εξαμίλια υπάρχουν στον Λαγκαδά, στο Κιλκίς στην Θράκη, στην Κόρινθο, μα κανένας δεν ξέρει ότι αυτά που λέει είναι τα έξι μίλια των χωρικών υδάτων.
Μελλοντικά - Για την Κων/πολη...
Σε μια ομάδα μικρών μαθητών από την Αθωνιάδα Σχολή, είπε :
-Και να ξέρετε : Και την Κων/πολη θα την πάρουμε και θα ζείτε κι εσείς εκείνο τον καιρό!
Για την Τουρκία --4
Σε μια συζήτηση που είχε με τον κύριο Δ. (που ήταν μεγάλος σε ηλικία) και τον γιο του, αφού προέβλεψε ότι η ΕΣΣΔ θα διαλυθεί και ότι ο κύριος Δ. θα ζει να το δει, είπε :
-Να γνωρίζεις ότι και η Τουρκία θα διαλυθεί. Θα γίνει πόλεμος σε δύο ημίχρονα. Εμείς θα είμαστε οι νικητές γιατί είμαστε ορθόδοξοι.
-Γέροντα, με τον πόλεμο, εμείς δεν θα πάθουμε κακό;
-Ε, το πολύ κάνα – δυο νησιά να πειράξουν αυτοί, αλλά εμάς θα μας δώσουν την Κων/πολη. Θα τα δείτε! Θα τα δείτε!
( Αποσπάσματα από το βιβλίο «Σκεύος εκλογής» πού αναφέρεται στήν ζωή τού Αγιορείτη ασκητή π. Παίσιου )