Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Μαντριά και πετρέλαια…«Δεν μ΄ άφησαν να φτιάξω ούτε μαντρί για τα ζώα μου…», ( και μετά μιλούν για…ανάπτυξη από τά πετρέλαια ! )



Ψεύτικες αγελάδες σε ( τιμητική ; ) παρέλαση, μπροστά στην Βουλή των Ελλήνων !  

Για ένα μαντρί όμως με αληθινές αγελάδες, θέλουμε 18 σφραγίδες και 18 μήνες αναμονή...

Καί για λίγο πετρέλαιο 6 με 7  χρόνια !


Διαβάζοντας πρίν λίγες μέρες την παρακάτω …βουκολική είδηση πού παραθέτουμε και συνδυάζοντάς την με τα όσα άλλα ακούσαμε τελευταία για την εξόρυξη πετρελαίου στον Πατραϊκό κόλπο,  δεν μπόρεσα να μη σκεφτώ τα όσα η Ελληνική γραφειοκρατία έχει να δώσει και σ΄ αυτόν τον τομέα γιά να ταλαιπωρήσει  ξένους και ημέτερους επενδυτές…

Εάν λοιπόν για ένα απλό μαντρί ζητήσανε 18 ολόκληρες χρονοβόρες διαδικασίες, τότε για ένα κοίτασμα πετρελαίου πόσα χαρτιά θα ζητήσουν, τι μίζες θα πέσουνε, και τι γρηγορόσημα και πετρελαιόσημα μπαχτσίς αγά και μπουγιουρντί καράμπεη  έχουνε να δοθούνε;

Και μπορεί μέν η εντιμότητα του κ. Υπουργού πού τελευταία ήλθε στην πετρελαιο-εμφορούμενη Πολιτεία μας να είναι γνωστή και δεδομένη, ( τουλάχιστον γι΄ αυτόν τον άνθρωπο δεν το αμφισβητώ…), αλλά ουδόλως το αποκλείω και δεν το κρύβω ότι πολύ φοβάμαι πώς κάποιοι χρυσοκάνθαροι μαζί με άλλους ακάθαρτους πολιτικούς αρουραίους των διαφόρων πόστων και μετεριζιών θα επιζητήσουν να κερδίσουν όλο και «κάτι τί…»  από το άφθονο, όπως γράφεται, Πατραϊκό πετρέλαιο…




 Αυτές είναι 21 σφραγίδες μετρημένες μία πρός μία ! 
Βάλαμε καί τρείς παραπάνω γιά καμιά ξεπεσμένη υπηρεσία πού θά μπεί κι΄ αυτή στόν χορό για να φαίνεται αναγκαία, ώστε νά μή τήν κλείσουν κι΄ αυτή με τα νέα μέτρα...


Η παρακάτω είδηση λοιπόν είναι ενδεικτική για τά 18 σφραγιδοκοπανήματα πού πρέπει να πέσουν, για τις 18 υπηρεσίες ( και το λουρί της μάνας )  πού πρέπει να εμπλακούν, για τις ισάριθμες επιτροπές πού πρέπει να συνεδριάσουν, και για τούς 18 τουλάχιστον μήνες ( ένας σε κάθε σφράγισμα ) πού θα έπρεπε  να περάσουν ώστε να ωριμάσει αυτή η αίτηση για μαντρί, και να βγεί η τελική απόφαση !



ΘΑ ΜΑΣ ΦΕΡΕΙΣ  18  ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ !!!



Ήταν άνεργος στην Αθήνα και σκέφτηκε να γυρίσει στον τόπο του, στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας, προκειμένου να… αγοράσει γελάδια και να ζήσει. 

Να γίνει, δηλαδή, κτηνοτρόφος. 






" Ένα μαντρί ήθελε να φτιάξει ο άνθρωπος για να βάλει αυτή τήν αγελαδίτσα  μέσα, αλλά πού να τον αφήσουν οί καρεκλοκένταυροι..."







Θεωρούσε και πολύ σωστά βέβαια, ότι θα ήταν εύκολο, αν αγόραζε τα ζώα, να προχωρήσει στο καινούργιο αυτό βήμα της ζωής του.

Έλα, όμως, που δεν σκέφτηκε τους ανεύθυνους υπεύθυνους της ελληνικής γραφειοκρατίας!

Για να του παραχωρήσουν τόπο, προκειμένου να φτιάξει ένα μαντρί να κλείνει τα γελάδια, του ζήτησαν 18 δικαιολογητικά!

 Και αναγκάστηκε να φύγει για το εξωτερικό, που μπορεί να δουλέψει σκληρά, αλλά τουλάχιστον θα διασώσει  την αξιοπρέπειά του.

Συγκεκριμένα απαίτησαν να τους προσκομίσει:

1.Έγγραφο της Δ/νσης Δασών, σύμφωνα με το οποίο η έκταση δύναται να διατεθεί εκτός των άλλων και για την εκπλήρωση των υπό ειδικών Νόμων τασσομένων σκοπών.

 2.Σχετική Απόφαση του Νομάρχη (τώρα Περιφερειάρχη ή Αντιπεριφερειάρχη;)περί ¨Άρσης περιορισμών Ν.Δ. 216/73¨.
 
3.Γνωμοδότηση του Τοπικού Διαμερίσματος, για την εν λόγω παραχώρηση.
 
4.Βεβαίωση του προέδρου του Τοπικού Διαμερίσματος, σύμφωνα με την οποία ασκείτε νόμιμα το επάγγελμα του κτηνοτρόφου.
 
5.Βεβαίωση της Διεύθυνσης Τοπογραφικής σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
 
6.Τις φορολογικές Δηλώσεις σας οικονομικών ετών 2008,2009,2010,2011 από τις οποίες προκύπτει ότι ασκείται το επάγγελμα του κτηνοτρόφου.
 
7.Το Μητρώο βοοειδών της κτηνοτροφικής σας εκμετάλλευσης.
 
8.Γνωμοδότηση ης Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.
 
9.Γνωμοδότηση της Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
 
10.Γνωμοδότηση της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού.
 
11.Γνωμοδότηση Υπηρεσίας Νεωτέρων μνημείων και τεχνικών έργων.
 
12.Γνωμοδότηση Δ/νσης Υγείας- Δημόσιας Υγιεινής και Κοινωνικής Πρόνοιας.
 
13.Πρακτικό της Εκτιμητικής Επιτροπής του Δήμου,για τον καθορισμό της αξίας παραχώρησης έκτασης.
 
14.Βεβαίωση του Δημάρχου ότι η υπό παραχώρηση έκταση δεν έχει παραχωρηθεί με προηγούμενη πράξη.
 
15.Καθορισμός χρήσης γης από (τέως) ΤΥΔΚ.
 
16.Γνωμοδότηση Πολεοδομίας.
 
17.Απόδειξη είσπραξης του Δήμου, από την οποία προκύπτει ότι έχετε καταθέσει το τίμημα για την παραχώρηση της έκτασης, όπως το έχει καθορίσει η Εκτιμητική Επιτροπή του Δήμου.
 
18.Απόφαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου.
 
Εφόσον κατατεθούν τα παραπάνω παραστατικά, πρέπει να αποφασίσει σχετικά το Δημοτικό Συμβούλιο και να ελεγχθεί η απόφαση, ως προς την νομιμότητά της, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας. Τότε και μόνον τότε θα γίνει η υπογραφή του απαραίτητου συμβολαίου για να ολοκληρωθεί η διαδικασία παραχώρησης.

Και όταν του παραχωρήσουν τα 4 στρέμματα, που θέλει, θα πρέπει να πληρώσει 1.900 ευρώ – την ίδια ώρα που αν του νοίκιαζαν τα 4 στρέμματα για λιβάδι, θα πλήρωνε 1-2 ευρώ το χρόνο…”.

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Κώτσης σχολιάζει σχετικά:

“Δεν είναι χάλια η κατάσταση μόνο σε αυτόν τον τομέα, είναι δυστυχώς σε όλους. Κι άμα ακούτε πως θα αλλάξει ριζικά το καθεστώς στο τάδε θέμα, είναι σίγουρο πως δεν θα αλλάξει προς το καλύτερο.

Δεν θέλει να χάσει ο Κρατικός υπεύθυνος την εξουσία.

Γιατί αν ήθελε να την χάσει θα εφάρμοζε κάποιο μέτρο που έχει εφαρμοστεί και πετύχει σε κάποια άλλη ανεπτυγμένη χώρα...

Το μόνο μέτρο που έχει πετύχει στην πατρίδα μας των τελευταίων χρόνων είναι η λαμογιά και η κομπίνα και αυτά καλά κρατούν…”.



====================================

KAI
TΩΡΑ, «ΠΑΤΡΑΪΚΑ  ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ !».

ΠΟΤΕ ΟΜΩΣ ; ΣΕ ΕΞΗ  ΜΕ  ΕΠΤΑ ΧΡΟΝΙΑ !







Τα οφέλη της Δυτικής Ελλάδας από το πετρέλαιο

Το 5% των προσδοκώμενων εσόδων από την αξιοποίηση υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό Κόλπο και στο Κατάκολο Ηλείας θα πηγαίνει, ως ανταποδοτικό τέλος, στις τοπικές κοινωνίες μέσω της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Παράλληλα, το 20% των προσδοκώμενων εσόδων του δημοσίου θα επιστρέφουν στην περιοχή για την υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων προστασίας του περιβάλλοντος, μέσω του Πράσινου Ταμείου.


Αυτό ανήγγειλε τίς μέρες αυτές, στην ειδική δημόσια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης ο οποίος βρέθηκε στην Πάτρα – και αργότερα στον Πύργο...

Ο κ. Μανιάτης,  υπενθύμισε ότι στις 2 Μαρτίου εκπνέει η προθεσμία για την κατάθεση προσφορών για τις σεισμικές έρευνες στον Πατραϊκό, στο Κατάκολο και στην περιοχή των Ιωαννίνων (τα τρία «οικόπεδα» που θα παραχωρηθούν) ενώ στις 2 Ιουλίου εκπνέει η προθεσμία για την κατάθεση προσφορών για την παραχώρηση.

Ο Υφυπουργός εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία του όλου σχεδίου και τόνισε ότι «Παγκόσμιοι παίκτες» στην αγορά πετρελαίου φαίνεται ότι εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τις τρεις περιοχές, ωστόσο χαρακτήρισε κρίσιμη και απολύτως ενδεικτική την διαδικασία κατάθεσης προσφορών στις 2 Μαρτίου η οποία θα δείξει και τις πραγματικές διαθέσεις των εταιρειών.


Όπως ανέφερε ο κ. Μανιάτης μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι στον Πατραϊκό το κοίτασμα πετρελαίου φτάνει στα 200 εκατομμύρια βαρέλια και στο Κατάκολο τα 3 έως 6 εκατομμύρια, ωστόσο, όπως πρόσθεσε, η αξιοπιστία αυτών των εκτιμήσεων ελέγχεται.

Νωρίτερα, στην εισήγηση του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας ανέφερε ότι «η ύπαρξη και η πιθανή εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Δυτική Ελλάδα μπορεί να αλλάξει σημαντικά το γεωπολιτικό στάτους της Περιφέρειας σε διεθνές επίπεδο και το ενδεχόμενο αυτό οφείλει να μας απασχολήσει έγκαιρα».

Ο  κ. Κατσιφάρας εστίασε, επίσης, σε τρία σημαντικά ζητήματα.

1) Πρώτον, στην υψηλή σεισμικότητα της περιοχής που απαιτεί ρητές εγγυήσεις για την ασφάλεια του όλου σχεδίου,

2) δεύτερον στον τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής του Κατακόλου (είχε ένα εκατομμύριο επισκέπτες την χρονιά που πέρασε) που δεν πρέπει έπ’ ουδενί να θιγεί και

3)  τρίτον στην ανάγκη προστασίας των ιχθυοκαλλιεργειών οι οποίες αποτελούν μια σημαντική παραγωγική δραστηριότητα, με εξαγωγικό προσανατολισμό για την Δυτική Ελλαδα.

Και στα τρία ζητήματα υπήρξαν απαντήσεις από τον κ. Μανιάτη σύμφωνα με τις οποίες έχει ληφθεί μέριμνα ώστε να μην υπάρξουν αναταραχές στο περιβάλλον των περιοχών που φαίνεται ότι διαθέτουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων.


Ο κ. Μανιάτης παρουσίασε στο Περιφερειακό Συμβούλιο και το χρονοδιάγραμμα ενεργειών της Κύπρου για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων.
 Όπως είπε η Κύπρος προχωρεί σε παραχώρηση, 5  χρόνια μετά την ολοκλήρωση των σχετικών σεισμικών ερευνών.

«Στο ζήτημα της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων δεν επιτρέπεται να κάνουμε λάθη», είπε ο κ. Μανιάτης και υπογράμμισε ότι θα ήταν άστοχο και παρακινδυνευμένο να πάμε από την μια άκρη στην άλλη.

«Δηλαδή από την πλήρη ανυπαρξία στην βιασύνη που μπορεί να καταστρέψει ό,τι έχει γίνει έως τώρα».

Μάλιστα, σε απάντηση εκείνων που ζητούν να μπουν αμέσως γεωτρύπανα, προέτρεψε όσους έχουν επαρκέστερα στοιχεία να απευθυνθούν στις μεγάλες εταιρείες και να τις πείσουν για την επιτυχία της επένδυσης.


ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ


Ο κ. Μανιάτης απάντησε ότι η επέκταση του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα συναρτάται με την δημιουργία μιας μεγάλης ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας της ΔΕΗ η οποία θ’ αποτελέσει και το «κλειδί» για την βιωσιμότητα της επένδυσης.

Στη συνέχεια το φυσικό αέριο θα διανέμεται για οικιακή και βιομηχανική χρήση, με προτεραιότητα στα αστικά κέντρα.

Εκτιμάται ότι θα χρειαστεί η κατασκευή δέκα μονάδων αποθήκευσης, κάθε μια από τις οποίες θα κοστίσει ένα εκατομμύριο ευρώ.


http://www.pelop.gr/?page=article&DocID=15768&srv=9

1 σχόλιο:

ΤΖΙΝΙΣ Χ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ είπε...

Να καταργηθεί η γραφειοκρατία και να τεθεί εκτός νόμου και όχι ως πλημμέλημα αλλά ως έγκλημα....
ΕΣΥ ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΟΠΑΔΟΣ ΤΙΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ, ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ, ΣΚΕΨΕΙΣ,
ΜΑΝΔΑΡΙΝΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΤΗΣ ΤΗΣ;......

Η ΕΝΔΕΚΑΤΗ ΕΝΤΟΛΗ: ΟΥ ΜΠΛΕΞΕΙΣ. Με γραφειοκράτες, με γιατρούς, με
δικαστήρια, δικηγόρους, φονιάδες, μαφίες, κακούς, ηλιθίους, νομίζωντες,
αυθαιρετούντες, φανατικούς, εθνικόφρονες κλπ.
Γραφειοκρατική και άνευ δικαίου Δικαιοσύνη. -Κ' όσοι έχουνε πολλά "λεφτά"
συνήθως τους αφήνει.
Η επιστήμη υψηλής τεχνολογίας: Την πρόοδο την ευτυχία την ποιότητα ζωής
την έφερε το 5% των ανθρώπων, οι αυτοκινούμενοι. Το 95% είναι οι
ανυποψίαστοι, οι γραφειοκράτες οι συντηρητικοί, οι αχάριστοι, οι
αντιδραστικοί στην αρχή, και ύστερα θέλουν δεν θέλουν συμβιβάζονται ως
ρυμουλκούμενοι αποδέκτες.
Οι αυτοκινούμενοι είναι το 5 -10%, η ρυμουλκούμενοι 90 -95% (περίπου.)
Γραφειοκράτισαν όμως και τα κομπιούτερ, (όχι οι τεχνικοί, οι ερευνητές) ο
εγωισμός, οι γραφειοκράτες οι μανδαρίνοι κλπ. Αλλιώς θα ήταν πόλη ποιο
γρήγορα και ποιο κατανοητά. Φθηνές υπηρεσίες προσφέρουν η υψηλής τεχνολογίας
επιστήμες και η βιομηχανία. Ενώ όλα ακριβαίνουν, τα ηλεκτρονικά, αυτοκίνητα
κλπ. ΦΘΗΝΑΙΝΟΥΝ.
ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ.
Υπάρχουν η εξής γραφειοκρατίες: 1) Γραφειοκρατική γραφή. 2) Γραφειοκρατική
σκέψη. 3) Γραφειοκρατική έκφραση. 4) Γραφειοκρατική διαδικασία.
Το κρατικό σύστημα είναι γραφειοκρατικό χρονοβόρο και δραχμοβόρο
Μην μπερδεύετε τους εγγράμματους με τους μορφωμένους, δεν θα

ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ. (Σελ. 87)
Η γραφειοκρατική γραφειοκρατία τις ηλιθιότητας κρατάει τα πρωτιά
την έκανε ο θαυμαστός κόσμος των γραμμάτων,
και βρίσκετε στην κορυφή των τερατουργημάτων.
Είναι δήγμα ανωτέρας κατωτερότητας συνονθύλευμα καχυποψίας και
ανικανότατος.
Την γραφειοκρατία την κάνανε άνθρωποι υψηλής ηλιθιότητας,
δειλοί άτολμοι αναξιοθεσήτες της κυβερνητικής ανευθυνότητας.
Ου μπλέξεις με την γραφειοκρατία και όταν έχεις ΔΙΚΑΙΟ και χωρίς αιτία,
θα τραβγέται σε φύλακες και δικαστήρια και θα μυηθείς στις βλακείας τα
μυστήρια.
Για ένα χαρτί γραφειοκρατικής ΣΗΜΑΣΙΑΣ, χάνεις δύο τρία μεροκάματα
εργασίας.
Και δεν υπάρχει ούτε ένας αρσενικός ΑΝΤΡΑΣ να αναλογίσει την ζημία.
που ζημιώνει λαό κράτος και γενικός την οικονομία.
Και περιμένεις σειρές ή πηγαίνεις από ένα γραφείο στο άλλο,
ώσπου δεν άντεξα και τους τα ψάλλω.

Με εκτίμηση ΤΖΙΝΙΣ Χ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ =(Στη μαύρη λίστα;;;) http://users.otenet.gr/~tzinis tzinis@otenet.gr

1) Έτυχα μίας τιμητικής διακρίσεως εκ μέρους του Google, και με διέγραψε τον ιστότοπο http://www.tzinis.blogspot.com/ Αυτοί με διέγραψαν μια φορά εγώ 2. Υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές που βγάζουν μανταρίνια.