Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Το τελευταίο αντίο για τον Σωκράτη πού έφυγε…


 

Τελευταίες εξελίξεις…

 

Στις 12:18, μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 23.7.10 , το blog «Τρωκτικό» τερμάτισε τη λειτουργία του με μία λιτή ανακοίνωση λίγων λέξεων.

«Καληνύχτα Ελλάδα, ο τόπος που γέννησε την Δημοκρατία κατάντησε να σκοτώνει την ελευθερία της έκφρασης. 

 

Καλό ταξίδι Σωκράτη και να μας προσέχεις από εκεί πάνω», ανέφερε, χαρακτηριστικά, η τελευταία ανάρτηση που καταχωρήθηκε στο συγκεκριμένο blog.

Η λιτή ανακοίνωση που τερμάτισε την πορεία του «Τρωκτικού» στο χώρο του διαδικτύου, όπως εμφανίστηκε στη σελίδα του blog:
 

 

«Καληνύχτα Ελλάδα, ο τόπος που γέννησε την Δημοκρατία κατάντησε να σκοτώνει την ελευθερία της έκφρασης…
 

Καλό ταξίδι Σωκράτη, και να μας προσέχεις απο εκεί πάνω πού είσαι…»



========================
Ο  νέος Σωκράτης!

Έπεσε για την επικράτηση της δικαιοσύνης, για την ισονομία, για την διαφάνεια. 

Άγνωστος σ΄ εμάς μέχρι προχθές πού διαβάσαμε την ιστορία του. 

Ουδείς αλάθητος ( πλήν του… Πάπα ), και σφαλώς θα έκανε και λάθη…

Ο Χριστός άς αναπαύσει την ψυχή του…




Η περίπτωση της άδικης δολοφονίας ενός μαχόμενου για την δικαιοσύνη και χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες δημοσιογράφου, είναι ασφαλώς η πρώτη πού συμβαίνει στην ταλαίπωρη χώρα μας…




Ο θάνατος του Σωκράτη Γκιόλια υπήρξε μια παράλληλη έκδοση του θανάτου εκείνου του αρχαίου Σωκράτη…


Κι΄ αν τον αρχαίο φιλόσοφο τον πέθαναν δίνοντάς του με το ζόρι να πιεί εκείνο το κώνειο μη αρνούμενος ως το τέλος τους φιλοσοφικούς στοχασμούς του, τον σημερινό νεώτερο Σωκράτη τον πέθαναν πυροβολώντας τον 18 ολόκληρες φορές τεμαχίζοντάς τον με καυτά σίδερα…

Αμάν βρέ δολοφόνε, δεν βαρέθηκες 18 ολόκληρες φορές να τραβάς την σκανδάλη;

Όμως…

Μόλις πριν από λίγα λεπτά αναρτήθηκε στο blog troktiko μία συγκινητική ανακοίνωση, από τους ανθρώπους του εκλιπόντος Σωκράτη Γκιόλια. Συγκλονιστικό στοιχείο της ανακοίνωσης η τελευταία της φράση.
Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή και θα καταλάβετε:

"Σωκράτη μας,

πριν οκτώ χρόνια που σε παντρέψαμε είχες γεμίσει μια μεγάλη εκκλησία με φίλους και γνωστούς για να σου ευχηθούν να ζήσεις. 

Χθες, γέμισες πάλι εκτός από την εκκλησία και όλη την πλατεία για το τελευταίο αντίο.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε από την ψυχή μας όλους, γνωστούς και άγνωστους, που συμμετέχουν στον πόνο μας για τον άδικο χαμό σου.

Τα στοιχεία της ψυχής σου, η βαθειά σου πίστη, η καθαρότητα της ζωής σου και η φιλάνθρωπη καρδιά σου μας βεβαιώνουν ότι είσαι στην αγκαλιά του Θεού και αυτό είναι η μόνη μας παρηγοριά.

Ευχόμαστε η θυσία σου να λειτουργήσει σαν ξυπνητήρι στη συνείδηση του Ελληνικού λαού.

Η γυναίκα σου, οι γονείς σου και τα αδέρφια σου σαν το καλύτερο μνημόσυνο ζητούν από το Θεό να συγχωρέσει τους φονιάδες σου όπως και συ θα ήθελες."

------------------
HTML clipboard 
"Η γυναίκα σου, οι γονείς σου και τα αδέρφια σου σαν το καλύτερο μνημόσυνο ζητούν από το Θεό να συγχωρέσει τους φονιάδες σου όπως και συ θα ήθελες"
 
Μέχρι την δολοφονία δεν γνώριζα τον Σωκράτη και την οικογένειά του. Όταν διάβασα όμως την δήλωση της οικογένειάς του τον θεώρησα σαν να είναι ένας αδελφός μιά που έχουμε περίπου την ίδια ηλικία. Θεώρησα ότι αυτοί που τον σκότωσαν, δολοφόνησαν έναν άνθρωπο που εξέφραζε την φωνή της Ελλάδας. την δική μου φωνή. 

Δολοφόνησαν τον αδελφό μου. Αυτόν που αγαπούσε τον Θεό και την Ελλάδα και που με την ζωή του απετέλεσε τόσο δυνατή αντίσταση απέναντι σε συμφέροντα που θέλουν να κρατούν στο σκοτάδι τον Ελληνικό λαό, που έπρεπε να καμφθεί πάση θυσία.
 
Αυτό που με έκανε να συγκλονιστώ ήταν η τελευταία φράση της δήλωσης. "Η γυναίκα σου, οι γονείς σου και τα αδέρφια σου σαν το καλύτερο μνημόσυνο ζητούν από το Θεό να συγχωρέσει τους φονιάδες σου όπως και συ θα ήθελες" .Υποκλίνομαι μπροστά στο μεγαλείο αυτής της οικογένειας.
Η δήλωση αυτή απηχεί την ελληνική και Oρθόδοξη παράδοση και κουλτούρα μας. Μία παράδοση που ξανανάστησε η οικογένεια του Σωκράτη απηχώντας την θέλησή του.
 
Αυτό έκανε και ο Άγιος Διονύσιος ο Ζακύνθου, όταν κατέφυγε στα πόδια του μετανοημένος ο φονιάς του αδελφού του. Τον δέχθηκε ο Άγιος. Κι ας σκότωσε τον αδελφό του. 
Τον δέχθηκε και τον απέκρυψε μάλιστα και από τις καταδιωκτικές Αρχές. Και το έκανε αυτό με τη βαθιά πίστη ότι αυτό που έκανε ήταν μνημόσυνο για τον σκοτωμένο.

Αυτό έκανε και ο Γέρος του Μοριά. Ο Γέρος έκανε κάτι πιο τολμηρό. Ποιό; Πήρε κι έφερε στο τραπέζι, στο σπίτι του, το φονιά τοϋ αδελφού του. Όταν η μητέρα του Κολοκοτρώνη είδε το φονιά του παιδιού της να κάθεται στο τραπέζι, παρατήρησε πικραμένη το Γέρο και είπε: 

-Παιδί μου! Και στο τραπέζι μας έφερες το φονιά του παιδιού μου; Και ο μεγαλόψυχος Θεόδωρος Κολοκοτρώνης της αποκρίθηκε: 

«Σώπα, Μάνα. Αυτό είναι το καλύτερο μνημόσυνο για τον σκοτωμένο».

Θεωρώ ότι ο θάνατος του Σωκράτη όσο τραγικός και να είναι, ανάστησε μέσα μας την ελπίδα πως δεν θα υποκύψουμε σαν Έθνος στις ορέξεις μακρινών, κοντινών και εσωτερικών εχθρών. 

Πως όσους και να σκοτώσουν δεν θα σκοτώσουν μέσα μας την θέληση για αντίσταση, για αγώνα με ιδανικά. 

Όχι δεν θα τους αφήσουμε ανενόχλητους να δολοφονούν στις καρδιές μας και των παιδιών μας, την ζωοδότρα αγάπη για τον Χριστό και την Ελλάδα μας."

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
HTML clipboard
HTML clipboard

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Για τον Σωκράτη που δεν γνώριζα.
Στίχοι:Κώστας Κινδύνης.
Μουσική:Σταύρος Ξαρχάκος

Πώς να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου
Ο ουρανός δικός μου, κ’ η θάλασσα στα μέτρα μου

Πώς να με κάνουν να τον δω τον ήλιο μ’ άλλα μάτια
Στα ηλιοσκαλοπάτια, μ’ έμαθε η μάνα μου να ζω

Στου βούρκου μέσα τα νερά ποια γλώσσα μου μιλάνε
Αυτοί που μου ζητάνε να χαμηλώσω τα φτερά

Χωστήρ