Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Ο «αστυνομικός της γειτονιάς», η «Ομάδα Σίγμα», η «Ομάδα Δέλτα», ο «Πήγασος», και έτερα πτερόεντα πού όμως παταγωδώς απέτυχαν! Τις πταίει;


Ομάδα "Δέλτα " !

Αξιόλογη καί μάχιμη πού όμως την έφαγε κι΄ αυτή τό σκοτάδι...

( Πιθανόν να γλύτωσαν οί σκύλοι ! )



ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ !

ΟΙ ΠΕΖΕΣ ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ...


Οί πεζές περιπολίες όπου και όπως επί το πλείστον εφαρμόστηκαν, κατάντησαν μία βόλτα και μία περατζάδα συλλογής μηνύσεων για κράνη και μηχανάκια !


Κι΄ αντί να πετύχουν τον στόχο τους σαν μέσον κοινωνικής προσέγγισης με τους απλούς πολίτες, στην ουσία εξαγρίωσαν τούς πολίτες όταν έβλεπαν ότι με το παραμικρό αυτές οί περατζάδες κατέληγαν σε μηνύσεις επί συγκεκριμμένου σκοπού και στόχου παραβλέποντας όλα τά άλλα μεγάλα κενά ασφάλειας κάθε τοπικής κοινωνίας…


Η Ελληνική Αστυνομία, ένα εμπόλεμο σώμα ασφάλειας και προστασίας της κοινωνίας μας, φαίνεται σήμερα σαν να ψάχνει ακόμη, να βρεί τον δρόμο της…


Τά αίτια αυτής της αναζήτησης, πού οπωσδήποτε αφορούν όλους τους πολίτες και ασφαλώς και της δικής μας τοπικής κοινωνίας, ( και πού ωσαύτως κάποτε-κάποτε απογοητεύουν όλους μας), ασφαλώς είναι πολλά, παρά τις καλές, ως επί το πλείστον, προθέσεις των οργάνων της τάξεως…

+++++++++++++++


Τό παρακάτω άρθρο νομίζουμε ότι περιγράφει σαφώς το υπάρχον πρόβλημα και ότι διεισδύει σ΄ αυτό, προτείνοντας λύσεις…



ΟΜΑΔΕΣ ΜΑΧΗΣ ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΞΕΧΑΣΤΗΚΑΝ…

Πολλά μέτρα αστυνόμευσης έμειναν μόνο στα χαρτιά...
Η τύχη των διαφόρων «ομάδων» που συγκροτήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ.






Συνελήφθη από "αστυνόμο τής γειτονιάς" καί καλείται να ομολογήσει ότι είναι ελέφαντας, πράγμα πού μέχρι τώρα, ούτε ο ίδιος ήξερε...






Μεταξύ της επιτυχημένης ομάδας «Ζήτα» και της εκκολαπτόμενης ομάδας «Δέλτα» πλήθος σχεδίων και δράσεων για την πάταξη της εγκληματικότητας έμειναν στα χαρτιά, ατόνησαν ή εφαρμόστηκαν για να εγκαταλειφθούν λίγο καιρό αργότερα:

Η ομάδα «Σίγμα»,

ο «Αστυνομικός της Γειτονιάς»,


η ομάδα «Πήγασος»,


η «Κινητή Αστυνομική Μονάδα»,


η ομάδα «Αποτροπής Ληστειών Τραπεζών» (ΑΛΤ),


η «Ειδική Αστυνομική Υπηρεσία Δίωξης Εγκλήματος» (ΕΙΔΑΣΥΔΕ),

η «Ομάδα Ελέγχου και Πρόληψης Ατυχημάτων» (ΟΕΠΤΑ).



Βασικός στόχος τους η μείωση της «απόστασης» μεταξύ κοινωνίας και αστυνομικού...

Ωστόσο, τα περισσότερα από τα μέτρα αυτά σχεδιάστηκαν με προχειρότητα για επικοινωνιακούς λόγους και κατέρρευσαν εξαιτίας έλλειψης προσωπικού, απόσπασης των δυνάμεων σε άλλες δράσεις ή απλώς εγκατάλειψης του σχεδίου λόγω αλλαγής της φυσικής ή πολιτικής ηγεσίας της αστυνομίας.

Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, οι ομάδες αυτές μετεξελίχθηκαν και εντάχθηκαν στις τακτικές δράσεις της ΕΛ.ΑΣ.


Στα μέσα της δεκαετίας του '90 ιδρύθηκε η μηχανοκίνητη ομάδα «Σίγμα» που υπαγόταν στην Αμεση Δράση.








Μηχανοκίνητη ομάδα καθώς αναχωρεί γιά μία ακόμη, πιθανόν επικίνδυνη αποστολή...




Επρόκειτο για περίπου 60 αστυνομικούς - «Σουμάχερ» οι οποίοι είχαν εξοπλιστεί με 15 γρήγορα αυτοκίνητα, όπως Πόρσε και Μερσεντές (τα περισσότερα προέρχονταν από κατασχέσεις), με σκοπό τη σύλληψη των νεαρών που επιδίδονται σε αυτοσχέδιους αγώνες ταχύτητας στους δρόμους της Αττικής.

Οπως είχε επισημανθεί τότε, τα μέλη της ομάδας «Σίγμα» είχαν ιδιαίτερη αγάπη στα γρήγορα αυτοκίνητά τους και δεν έλειψαν τα σοβαρά ατυχήματα. Όμως, από το 2000 η δράση σταδιακά εγκαταλείφθηκε...


Ομάδα Πήγασος !

Τήν διαλύσανε κι΄ αυτή όπως οί Αμερικανοί τήν Mobil oil, καί τούς
εμεινε μόνο ο Πήγασος σάν ιστορικό λογότυπο...

Υπήρξε πολύ αυστηρή 4πλασιάζοντας τίς μηνύσεις !



Το 2001 συστάθηκε η περίφημη ομάδα «Πήγασος» για τη μείωση οδικών παραβάσεων, ψυχή της οποίας ήταν ο τότε διοικητής Τροχαίας Αττικής Κωνσταντίνος Τζέκης.


Μιλώντας στην «Κ» ο κ. Τζέκης ανέφερε ως αιτία διάλυσης της ομάδας τις πιέσεις αυτοκινητιστών που υφίσταντο τους αυστηρούς ελέγχους:

«Είχαμε πολύ καλά αποτελέσματα και η μείωση των τροχαίων ήταν εμφανής». Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο επόμενος διοικητής Τροχαίας κ. Παν. Αδαμίδης, ο οποίος ανέλαβε στη συνέχεια τον «Πήγασο». «Τετραπλασιάσαμε τις καταγραφές παραβάσεων.


Αυτό προφανώς ενόχλησε ορισμένες επαγγελματικές ομάδες, οι οποίες πίεζαν προς κάθε κατεύθυνση για τη διάλυση του »Πήγασου» έως ότου τα κατάφεραν» ισχυρίστηκε ο κ. Αδαμίδης.

Από την πλευρά του, ο τότε πρόεδρος της ΣΑΤΑ κ. Νίκος Μπαντουράκης παραδέχθηκε ότι οι οδηγοί ταξί έδωσαν μάχη για τον περιορισμό της δράσης της ομάδας «επειδή ήταν παράλογα αυστηροί. Κάναμε διαδηλώσεις, φτάσαμε σε συμπλοκές», σχολίασε.


Περίπου ένα χρόνο μετά την κατάργηση του «Πήγασου» δημιουργήθηκαν οι ΟΕΠΤΑ (Ομάδες Ελέγχου και Πρόληψης Ατυχημάτων) οι οποίες λειτουργούν μέχρι σήμερα.
Παράλληλα με τη «Σίγμα» λειτούργησαν η περίφημη ομάδα ΑΛΤ (Αποτροπής Ληστειών Τραπεζών) λόγω ραγδαίας αύξησής τους.

Μάλιστα, για τη σύστασή της είχαν συνεργαστεί και οι Τράπεζες, που παρείχαν υλικοτεχνική βοήθεια.

Η ομάδα ΑΛΤ, που θεωρείται από τους αξιωματικούς της περιόδου εκείνης ως επιτυχής, λειτούργησε τουλάχιστον μέχρι το 2000, και στη συνέχεια σταδιακά... εξαφανίστηκε.

Δράση ανάλογη με την ΑΛΤ εγκαινίασε η Ασφάλεια Αττικής πριν από περίπου τρεις μήνες, ωστόσο χωρίς συγκεκριμένο όνομα.


Τα αστυνομικά Βαν…


Λίγο πριν εκπνεύσει το 2006, με απόφαση του τότε αρχηγού ΕΛ.ΑΣ. Αναστάσιου Δημοσχάκη εγκαινιάστηκε η «πιλοτική εφαρμογή ενός νέου θεσμού» με την ονομασία «Κινητή Αστυνομική Μονάδα» ή ΚΑΜ.

Επρόκειτο για αστυνομικά βαν που θα είχαν τακτική παρουσία σε συγκεκριμένα σημεία της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και θα έδιναν τη δυνατότητα στους πολίτες να έρχονται σε άμεση επαφή με την αστυνομία χωρίς να χρειάζεται να μεταβούν στο Αστυνομικό Τμήμα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα βεβαίωναν το γνήσιο της υπογραφής.

Ο θεσμός λειτούργησε πολύ λίγο. Οπως επισημαίνει αξιωματικός, «αναγκαστήκαμε να διαθέτουμε επιπλέον αστυνομικές δυνάμεις για τη φύλαξη των Μονάδων καθώς φοβόμασταν ενδεχόμενες επιθέσεις».


Με βαν ήθελε ο πρώην αρχηγός και τη μετακίνηση των διμοιριών ΜΑΤ, ανά δέκα άτομα, με σκοπό την άμεση επέμβασή τους σε περίπτωση ταραχών από αντιεξουσιαστές. Κάτι ανάλογο δηλαδή με αυτό που επιχειρείται σήμερα από τη νεοσύστατη ομάδα ταχείας επέμβασης «Δέλτα».


Εξι μήνες αργότερα, στη φιλοσοφία των ΚΑΜ, θεσμοθετήθηκε η «Ημέρα Καθημερινότητας του Πολίτη» κάθε δεύτερη Δευτέρα του μήνα.

Την ημέρα αυτή κάθε πολίτης μπορούσε να επισκεφθεί τα γραφεία του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. και των επικεφαλής των Αστυνομικών Διευθύνσεων προκειμένου να τους υποβάλλει τα παράπονά του.


Ιδιαίτερης προσοχής έτυχε η Κρήτη, η εγκληματικότητα σε περιοχές της οποίας απασχολούσε ανέκαθεν την αστυνομία. Για την αντιμετώπισή της, δημιουργήθηκε και λειτούργησε μέχρι πρόσφατα η λεγόμενη ΕΙΔΑΣΥΔΕ (Ειδική Αστυνομική Υπηρεσία Δίωξης Εγκλήματος).


Σύμφωνα με αστυνομικούς της περιοχής, ο θεσμός αγκαλιάστηκε από την τοπική κοινωνία. «Σήμερα η ΕΙΔΑΣΥΔΕ υπολειτουργεί και οι δράσεις της περιορίζονται σε μια περιπολία. Τον ρόλο της έχουν αναλάβει τα ΤΑΕ (σ.σ. Τμήματα Αστυνομικών Επιχειρήσεων που ιδρύθηκαν 2000)» αναφέρει ο κ. Γιάννης Κουνδουράκης, πρόεδρος του σωματείου των Αστυνομικών στο Ρέθυμνο.


Οταν σβήσουν οι προβολείς...


Ιδιαίτερα αρνητική είναι η άποψη των συνδικαλιστών της ΕΛ.ΑΣ. για τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί κατά καιρούς και τις ομάδες που έχουν συσταθεί. «Δημιουργούμε ομάδες και δράσεις υπό την πίεση της επικαιρότητας και της κοινής γνώμης.

Δυστυχώς, όταν σβήνουν τα φώτα της δημοσιότητας οι πρωτοβουλίες σιγά σιγά εγκαταλείπονται, αφού σχηματίσουμε στην κοινή γνώμη την εικόνα ότι εγκαθιδρύσαμε έναν νέο θεσμό», περιγράφει στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων κ. Χρήστος Φωτόπουλος.

Οπως λέει, «έχουμε κατά καιρούς εκφράσει τη δυσπιστία μας στα μέτρα που εξαγγέλλονται υπό την πίεση των γεγονότων. Κάθε φορά πιστεύουμε ότι οι εξαγγελίες γίνονται από άτομα με καλές προθέσεις που θέλουν να βοηθήσουν, ωστόσο η πραγματικότητα έδειξε ότι οι περισσότερες από αυτές δεν είχαν συνέχεια. Δημιουργήσαμε τις ομάδες «Πήγασος», ΑΛΤ, »Σίγμα».

Δώσαμε έμφαση στην αντιμετώπιση των τροχαίων δυστυχημάτων, στην πεζή αστυνόμευση. Ωστόσο, τα περισσότερα από τα μέτρα αυτά ήταν δυστυχώς αποσπασματικά, τα γεγονότα κάθε φορά τα υπερκάλυπταν».


Σύμφωνα με την άποψη της ΠΟΑΣΥ, χρειάζεται ένας συνολικότερος σχεδιασμός των αστυνομικών δράσεων. «Η θέση μας είναι ότι η Αστυνομία χρειάζεται μια γενική επανασύσταση για να αντιμετωπίζει σε βάθος χρόνου όλα τα ζητήματα που άπτονται της αρμοδιότητάς της.

Χρειάζεται βαθιά ανασυγκρότηση, ώστε να μπορεί να καλύπτει όλες τις παραμέτρους της εγκληματικότητας, και κυρίως να προλαμβάνει και όχι να καταστέλλει», αναφέρει ο κ. Φωτόπουλος.


==================


Αν οι δήμοι είχαν ενδιαφερθεί...


Ηδη από τις αρχές του 1990 ακούστηκαν οι πρώτες φωνές που μιλούσαν για την ανάγκη εφαρμογής ενός εναλλακτικού μοντέλου αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, γνωστού ως Κοινοτική Αστυνόμευση. Ηταν ένα πείραμα που θα άνοιγε τους διαύλους επικοινωνίας του αστυνομικού με την κοινωνία.

«Στο μοντέλο αυτό η έμφαση δίνεται περισσότερο στην πρόληψη παρά στην καταστολή με μέτρα και δράσεις στο πεδίο της μικρομεσαίας εγκληματικότητας», περιγράφει αναφερόμενος στον πολυδιαφημισμένο «Αστυνομικό της Γειτονιάς» ο καθηγητής εγκληματολογίας κ. Β. Καρύδης, ο οποίος το 2002 συμμετείχε στην Ομάδα Διοίκησης Εργου Σχεδιασμού Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπ. Δημόσιας Τάξης.


«Πολλοί το μπερδεύουν με τις πεζές περιπολίες, κάτι που είναι λάθος. Ο συγκεκριμένος θεσμός είχε σκοπό την παρουσία του αστυνομικού μέσα στην κοινωνία. Θα είχε επαφή με τα σχολεία, με τους συλλόγους γονέων, τα καταστήματα», αναφέρει ο κ. Καρύδης.

Οπως περιγράφει, σκοπός δεν ήταν μόνον η μείωση των δεικτών της εγκληματικότητας, οι οποίοι ούτως ή άλλως δεν περιγράφουν το σύνολο του προβλήματος, όσο η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες.

«Ανεξάρτητα με το αν η εγκληματικότητα αυξάνεται ή μειώνεται, την τελευταία δεκαετία είμαστε σταθερά στην πρώτη θέση στο θέμα της ανασφάλειας. Οταν όμως κάποιος αισθάνεται ανασφαλής, οι καθημερινές του συνήθειες αλλάζουν.

Αυτό ήταν η μεγάλη πρόκληση της Κοινοτικής Αστυνόμευσης», αναφέρει ο κ. Καρύδης.

Στην ίδια λογική, αλλά στην επαρχία, δημιουργήθηκε ο θεσμός του Τοπικού Αστυνόμου.

Ακόμη δοκιμάστηκαν, με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης Εγκληματικότητας. Αποσκοπούσαν στη δημιουργία ομάδων σε διάφορες περιοχές, οι οποίες θα μεσολαβούσαν συμβουλευτικά για την επίλυση προβλημάτων εγκληματικότητας.

Αν και οι δήμοι που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον ήταν δεκάδες, οι περισσότεροι εξ αυτών εγκατέλειψαν το εγχείρημα πρόωρα. Σήμερα επιχειρείται η ανασύστασή τους.


kathimerini.gr








1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Θα κάνω ένα σχόλιο για τον αστυνομικό της γειτονιάς. Είμαι απο κέρκυρα και στην αρχή είχαμε 4 αστυνομικούς της γειτονιάς. Κάθε πρωί λοιπόν τους έβλεπα να αράζουν σε μια καφετέρεια και να πίνουν το καφεδάκι τους. Στην ουσία τη ΦΡΑΠΕΛ.ΑΣ ΤΟΥΣ. ΦΡΑΠΕ.Σ ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΦΡΑΠΕΛ.ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ. ΤΕΤΟΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΑΠΑΝΗΡΕΣ ΚΑΙ ΑΧΡΗΣΤΕΣ ΟΠΩΣ Ο ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΕΙΑΣ ΝΑ ΜΑΣ ΛΕΙΠΟΥΝ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣ ΟΜΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝ ΜΕΡΗ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ.