Τετάρτη 18 Ιουνίου 2008

Η μετά τούς σεισμούς εποχή καί η απαρίθμηση τών πληγών μας...Αρνούνται να μάς βγάλουν σεισμόπληκτους !













Ο Βεζούβιος, κατά μία εικονογράφηση τής εποχής τών φοβερών καταστροφών του...

Αρνούνται να βγάλουν τήν Αχαϊα σεισμόπληκτη ! Γιατί άραγε;

Έπρεπε δηλαδή νά ισοπεδωθούνε τα πάντα για να βγεί μία απόφαση, ή έπρεπε νά είχαμε τον Βεζούβιο στην περιοχή μας;


- Μεγάλες καταστροφές σε εκκλησίες

- Περισσότερα από 300 κτίρια κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλα στην Αχαΐα.

- Μετρούν τις πληγές τους σε Ηλεία και Αχαΐα

- Ποια σχολεία κρίθηκαν ακατάλληλα στην Αχαΐα και Ηλεία

- Τέσσερα σχολεία ακατάλληλα στην Αχαΐα

Περιληπτικά λοιπόν έχουμε, πλην των δύο νεκρών, τις εξής καταγραφές:

Ανάμεσά τους, τελείως ακατάλληλα 9 σχολικά κτίρια στην Αχαΐα και 15 στην Ηλεία, 6 Ι. Ναοί στην Ι. Μ. Πατρών και ακαθόριστος αριθμός στην Ι. Μ. Ηλείας, δεκάδες δημόσια κτίρια, όπως μουσεία, κλπ.

Α) «…Συνολικά 214 άνθρωποι προσήλθαν στα νοσοκομεία με τραυματισμούς λόγω του σεισμού. Από αυτούς, 21 εισήχθησαν και παραμένουν για νοσηλεία, ενώ σε τρεις περιπτώσεις, που αφορούν κατάγματα στα άκρα, οι ασθενείς χειρουργήθηκαν…».

Β) «… Περισσότερα από 15 χωριά στην Αχαΐα και την Ηλεία έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές.

Οι περιοχές που μετρούν τις μεγαλύτερες πληγές είναι η Κάτω Αχαγιά, η Βάλμη Ηλείας το Σανταμέρι, η Φώσταινα, το Πέτα, ο Άγιος Στέφανος, οι Πόρτες, καθώς και ο Δήμος Βαρθολομιού. Ζημιές σημειώθηκαν ακόμη και στο κέντρο της Πάτρας, αλλά και στο Αγρίνιο και τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Εκτός λειτουργίας λόγω ζημιών ετέθη ο πύργος ελέγχου στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας και οι πτήσεις γίνονται με τη βοήθεια του εφεδρικού.

Γ) «…Ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Νικολάου Πύργου υπέστη σοβαρές ζημιές, καθώς ο τρούλος κατέρρευσε στον πεζόδρομο της οδού Αυγούστου Καπογιάννη… Στο 5όροφο κτίριο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηλείας, στην οδό Μανωλοπούλου, προκλήθηκαν τεράστιες ρωγμές παράλληλα και κάθετα του κτιρίου, ενώ μικρότερης έκτασης ζημιές, σύμφωνα με την εικόνα που παρουσιάζει, υπέστη και το Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου….

Στο δημοτικό διαμέρισμα Κεραμιδιάς, 14 κτίρια και ο ναός κρίθηκαν επικίνδυνα ενώ, ακόμη, μια παλιά οικία κατέρρευσε. Στο χωριό Ηλιδα, πρώην Παλαιόπολη, το σύνολο των σπιτιών υπέστησαν ρωγμές και πολλά από αυτά είναι ακατοίκητα πλέον… Από τους αρχαιολογικούς χώρους, ζημιές έχουν καταγραφεί μόνο στο Μουσείο της Ηλιδας ».

Δ) «…102 κατοικίες στην Πάτρα εκ των οποίων οι 25 κρίθηκαν ακατάλληλες, ενώ στον υπόλοιπο νομό τα μισά από τα 570 σπίτια που ελέχθησαν κρίθηκαν επίσης ακατάλληλα. 16 Δημόσιες υπηρεσίες έχουν προβλήματα, όπως η Π.Υ. στην Πατρών Αθηνών, το Γ Α.Τ., το Πταισματοδικείο στη Γούναρη, η 6 Εφορία Αρχαιοτήτων και το κτήριο του ΤΑΠ ΟΤΕ. Οι έλεγχοι έδειξαν ζημιές σε 110 επιχειρήσεις ενώ στην Πάτρα ζήτησαν στέγη 17 άτομα…».

Ε) «…Πάνω από 250 κτίρια σε ολόκληρη την Αχαΐα, 25 εκ των οποίων στην Πάτρα, έχουν καταστεί ακατάλληλα λόγω του σεισμού της Κυριακής. Μεταξύ αυτών, τα Δημοτικά Σχολεία Βραχνεΐκων, Κρίνου και Μετοχίου, καθώς και οι καμινάδες του Λαδόπουλου και το παλιό κτίριο του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας Θηλέων.

Μεγάλα προβλήματα έχουν προκληθεί σε 5 πολυκατοικίες στην πόλη των Πατρών, καθώς και στο Νοσοκομείο “Ο Άγιος Ανδρέας”, το οποίο όμως έχει χαρακτηριστεί επισκευάσιμο….».

Στ) «…Οι πέντε πολυκατοικίες της Πάτρας που παρουσίασαν προβλήματα βρίσκονται στα παρακάτω σημεία: - Οδός Ιεροθέου, δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές.
- Θεμιστοκλέους 81, στο ύψος της Ιεροθέου.

- Τριών Ναυάρχων και Ρήγα Φεραίου.

- Πλατεία Γεωργίου επί της Γεροκωστοπούλου (εκκενώθηκε προληπτικά).
- Μαιζώνος και Τριών Ναυάρχων..»

Ζ) «…προσωρινά ακατάλληλα:

Δικαστικό Μέγαρο Πάτρας.

Απίστευτο και όμως αληθινό! Έκλεψαν ηλεκτρονική πινακίδα κυκλοφορίας από την Πατρών -Κορίνθου...( Δέν κλέβανε καλλίτερα καί όλο τόν δρόμο...)


Άν σε λίγο κλέψουν καί κανένα τάνκς σάν κι΄ αυτό από κανένα στρατόπεδο, μή μάς φανεί τώρα δά, καί περίεργο...


Τάνκς, υποψήφιο πρός κλέψιμο. ( Ο οδηγός δέν είναι πρός κλέψιμο, καί εξαιρείται...)

Ακόμα και πινακίδα – ραντάρ, που είχε τοποθετήσει στην Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου, στο ύψος του Δερβενίου, στο ρεύμα με κατεύθυνση προς Πάτρα, το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», έβαλαν στο μάτι επιτήδειοι.

Η πινακίδα, που ξεπερνούσε το ένα μέτρο, μπήκε στο «στόχαστρο» αγνώστων, λόγω του γεγονότος πως είχε ενσωματωμένο ραντάρ με ηλεκτρονικό υπολογιστή, ο οποίος καταγράφει σε φωτεινό πλαίσιο δεδομένα, όπως τα όρια ταχύτητας που ισχύουν στο σημείο.

Η ηλεκτρονική πινακίδα τοποθετήθηκε πριν από λίγους μήνες, ενώ για την αδειοδότηση και την κατασκευή της χρειάστηκε περίπου ένας χρόνος εργασιών. Όμως, κανείς δεν μπορούσε να υπολογίσει πως η αξιόλογη αυτή προσπάθεια, εκτός από τους οδηγούς, θα ενδιέφερε και τους κλέφτες.

Μάλιστα, για να δουν στο Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας τα σχέδιά τους να γίνονται πραγματικότητα, χρειάστηκε πολλά μέλη να συνεισφέρουν χιλιάδες ευρώ και πολύτιμες εργατοώρες, ενώ για τη ρευματοδότηση της πινακίδας υποστήριξε οικονομικά την προσπάθεια και η ΔΕΗ.

Οι αστυνομικές Αρχές διερευνούν το θέμα, μετά τη διαπίστωση των ανθρώπων του Ινστιτούτου.
Η ενέργεια αφαίρεσης της ηλεκτρονικής πινακίδας δεν αποτελεί μόνο ποινικό αδίκημα, αλλά και ηθικό, αφού τα χρήματα για την τοποθέτησή της προέρχονται από πολίτες και φορείς που στηρίζουν τη συγκεκριμένη ενέργεια η οποία στοχεύει στην πρόληψη και μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, σε μια Εθνική Οδό που από πολλούς αποκαλείται «καρμανιόλα».


Ένα ερώτημα που τίθεται, πάντως, είναι πώς κατάφεραν οι άγνωστοι δράστες να πραγματοποιήσουν πολύωρες εργασίες για ν’ απομονώσουν το ρεύμα και να «κατεβάσουν» την πινακίδα, χωρίς να τους αντιληφθούν τα περιπολικά της Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Κορινθίας ή κάποιος οδηγός, που στη συνέχεια θα ειδοποιούσε την Αστυνομία.

( ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ -- Εφημερίδα "Η Ημέρα" )

Κυριακή 8 Ιουνίου 2008

Μόνο 6,5 R χρεώθηκε ο μεγάλος σεισμός πού μας συγκλόνισε ! Μήπως κάνουν λάθος;







Βρετανικός χάρτης παγκόσμιων σεισμών «τελευταίας ώρας…»
http://www.gein.noa.gr/services/recent-earth.html

2008 JUNE 8

ATHENS: H=12:25:28.5 SOUTHERN GREECE

LAT= 37.93N LON= 21.41E DEPTH= 21Km Ml=6.5

An =713.0mm Ae =1010mm Ml= 6.5(ATH)



Ρήγμα της Ανατολίας πού καταλήγει σχεδόν στην περιοχή μας…

Ο Θεός να βάλει το χέρι Του γιατί αν ενεργοποιηθεί ο Πατραϊκός στο ρήγμα της Ανατολίας, θα βγάλουμε μαύρο καλοκαίρι…

Έζησα από ένα θαύμα...

Συγκλονιστικές είναι οι ιστορίες των ανθρώπων που κατάφεραν να γλιτώσουν την τελευταία στιγμή από το χτύπημα του Εγκέλαδου.

Ο 82χρονος Γιώργος Γκατζούλιας, μιλώντας σε δημοσιογράφους, περιέγραψε τα δραματικά δευτερόλεπτα του σεισμού, δηλώνοντας ότι έζησε από θαύμα:

«Κοιμόμουν στο δωμάτιό μου την ώρα του σεισμού. Δεν πρόλαβα να πεταχτώ από το κρεβάτι και ολόκληρο το σπίτι είχε καταρρεύσει, εκτός από το δωμάτιο που κοιμόμουν.
Ναι, ήταν θαύμα.

Είδα το σπίτι μου να πέφτει και μόνο τα 3 τετραγωνικά που βρισκόμουν να μένουν ανέπαφα.

Δεν είχα άλλη διέξοδο, βγήκα στο παράθυρο και οι γείτονες έτρεξαν να με σώσουν. Βρίσκομαι στο σπίτι της κόρης μου και, ευτυχώς, ο Θεός με έσωσε και δεν έχω ούτε γρατζουνιά» λέει συγκινημένος ο κ. Γκατζούλιας.

Η τύχη του όμως δεν έσωσε μόνο τον ίδιο, έσωσε και τη γυναίκα του που εκείνη τη στιγμή έλειπε από το σπίτι. Σηκώθηκα και δεν την είδα.

«Νόμιζα ότι είχε χαθεί στα συντρίμμια, αλλά αργότερα την είδα να επιστρέφει από τη βάπτιση που είχε πάει» λέει και συνεχίζει «δεν θα το ξεχάσω ποτέ, έζησα το δικό μου θαύμα».

===================================

Κύριος σεισμός, ή προσεισμός; Ιδού το μεγάλο ερώτημα...

----------------------------------------------------------------------------------

Ολοκληρώθηκε ο έλεγχος των αρμόδιων υπηρεσιών στα δημοτικά ακίνητα και ο δήμαρχος της Πάτρας κ. Ανδρέας Φούρας ανακοίνωσε χθες τα αποτελέσματα.

Τα κτίρια που ελέγχθηκαν είναι συνολικά 22 και από αυτά τα 5 κρίθηκαν προσωρινά ως ακατάλληλα προς χρήση, μέχρι και τον δευτεροβάθμιο έλεγχο.

Πρόκειται για το κτίριο Σπύρου Σώκαρη στη συμβολή των οδών Κορίνθου και Παπαφλέσσα, το Αργυροπούλειο κτίριο στην οδό Κανακάρη, το κληροδότημα Κωστόπουλου στα Ψηλαλώνια, κτίρια στο Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο και η πιο σοβαρή περίπτωση είναι αυτή του Δημοτικού Θεάτρου Απόλλων, στην πλατεία Γεωργίου.

Για το Δημοτικό Θέατρο αναμένεται οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου να εκπονήσουν ειδική έκθεση, ωστόσο από τα πρώτα δείγματα τα προβλήματα δείχνουν σοβαρά. Στο Παλαιό Νοσοκομείο υπάρχουν και πτέρυγες που απλώς χρήζουν επισκευών, ενώ κανένα πρόβλημα δεν παρουσιάζει η αίθουσα
HANSEN.

Τα κτίρια που παρουσιάζουν βλάβες είναι συνολικά 8 και συγκεκριμένα το Μέγαρο Λόγου και Τέχνης, το Δημοτικό Ωδείο, τα κτίρια του ΣΕΓΑΣ στου Λαδόπουλου, η «Φωλιά του Παιδιού», ο χώρος που έχει παραχωρηθεί στον Παγκαλαβρυτινό Σύλλογο, το παλιό κτίριο της ΔΕΠΑΠ στην οδό Παπαδιαμαντοπούλου και το κτίριο του Ερυθρού Σταυρού στην οδό Καρόλου.

Χωρίς κανένα πρόβλημα «πέρασε» ο σεισμός από 8 δημοτικά ακίνητα, ενώ στο πολυδύναμο κέντρο δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος. Τεράστια προβλήματα δημιούργησε η σεισμική δόνηση και σε δύο από τις καμινάδες στου Λαδόπουλου, οι οποίες κρίθηκαν κατεδαφιστέες. Ωστόσο, για να μπορέσουν να προχωρήσουν στις εργασίες, οι αρμόδιες υπηρεσίες χρειάζονται την άδεια του υπουργείου Πολιτισμού, καθώς πρόκειται για διατηρητέες κατασκευές.

Παράλληλα, ο δήμαρχος Πατρέων κ. Ανδρέας Φούρας ζήτησε να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή τα μέτρα ανακούφισης για τους σεισμόπληκτους και να φτάσει η εγκύκλιος από το υπουργείο Εσωτερικών για τα μέτρα αποκατάστασης.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Πατρέων, η επίσκεψη του κ. Προκόπη Παυλόπουλου άφησε πολλά αναπάντητα ερωτήματα και πρόσθεσε πως «πολλοί δημότες σπεύδουν στο Δήμο και ζητούν την υλοποίηση των εξαγγελιών για τα 3 χιλιάδες ευρώ, που υποσχέθηκε η κυβέρνηση».

----------------------------------------------------------


Πολλοί είναι οι ιεροί ναοί της Μητροπόλεως Πατρών που υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τον προχθεσινό δυνατό σεισμό των 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Έκλεισαν Παντάνασσα και Άγιος Δημήτριος...


Μέσα στην Πάτρα το σοβαρότερο πρόβλημα εντοπίστηκε στον
Iερό Nαό της Παντάνασσας, όπου σημειώθηκαν ρωγμές στους τοίχους και πτώσεις σοβάδων, και στο Nαό του Αγίου Δημητρίου στην Άνω Πόλη, όπου στο βόρειο αριστερό τμήμα έχει σκιστεί ο τοίχος, ενώ έχει πάθει ζημιές και το τέμπλο.

Οι δύο ναοί, τους οποίους επισκέφθηκαν ήδη συνεργεία μηχανικών της Νομαρχίας, κρίθηκαν ακατάλληλοι και έκλεισαν προσωρινά, ενώ την Κυριακή το απόγευμα ο γάμος που είχε προγραμματιστεί στην Παντάνασσα πραγματοποιήθηκε τελικά στην πλατειούλα μπροστά από την εκκλησία, έπειτα από ειδική άδεια που δόθηκε από τον Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο.

Κατεδαφιστέος κρίθηκε, στο μεταξύ, ο Ναός του Αγίου Δημητρίου στο Ίσωμα.

Πρόβλημα από το σεισμό δημιουργήθηκε και στο παρεκκλήσι της Αρχιεπισκοπής,

στον Άγιο Βασίλειο Βραχναιίκων, όπου το παλαιό καμπαναριό είναι κατεδαφιστέο,

στο Ναό των Αγίων Θεοδώρων στο Κοιμητήριο Βραχναίκων που είναι κατεδαφιστέος,

στον Άγιο Χαράλαμπο Τσουκαλέικων που επίσης θα χρειαστεί να γκρεμιστεί,

στον Άγιο Ιωάννη Κάτω Αλισσού που έπαθε σοβαρές ζημιές,

στον Άγιο Ιωάννη Κ. Αχαΐας που θα χρειαστεί να κλείσει,

ενώ ο Ναός της Αγίας Παρασκευής στην Καρυά Δύμης έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Κατεδαφιστέος είναι και ο Ναός του Προφήτη Ηλία στα Ζησιμέικα,

ο Άγιος Κωνσταντίνος Φλόκα έχει υποστεί σοβαρές ζημιές,

όπως και το καμπαναριό στο Ναό Αγίου Γρηγορίου Λουσικών.

Ζημιές καταγράφηκαν και στα Εισόδια Θεοτόκου στο Φαρραί,

και στον Άγιο Δημήτριο στο Χαϊκάλι,

ενώ από μοναστήρια έκλεισε η Μονή της Μαρίτσας.

Επίσης, προβλήματα από το σεισμό δημιουργήθηκαν στη δυτική πτέρυγα του Αγίου Νικολάου Μπάλα,

στη Μονή των Αγίων Πάντων,

και στον Άγιο Ιωάννη Νοτενών.


================================

Νεκρός άντρας στην Κάτω Αχαγιά

Σοβαρές ζημιές και τραυματίες σε Ηλεία και Αχαϊα

Κυριακή, 08.06.08

Οικογενειάρχης, πατέρας πέντε παιδιών, ηλικίας 55 ετών ανασύρθηκε νεκρός από τα χαλάσματα οικίας στην περιοχή της Κάτω Αχαγιάς, ενώ άλλοι 20 έχουν τραυματιστεί στην περιοχή από τον πολύ ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,5 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 15:26 στην Ανδραβίδα.

Σώο απεγκλωβίστηκε ένα κοριτσάκι στη Φώσταινα Αχαΐας, το οποίο είχε εγκλωβιστεί μέσα στο σπίτι του που καταπλακώθηκε από δέντρο. Επίσης, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, τρία ακόμα άτομα απεγκλωβίστηκαν από το σπίτι που είχε καταρρεύσει στο Βαρθολομιό Ηλείας.

Ο σεισμός έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές και τραυματισμούς κατοίκων σε Βαρθολομιό, Φώσταινα, Αμαλιάδα, Πύργο, Λεχαινά και Πάτρα. Στη Μέλισσα Ηλείας έπεσε κολώνα της ΔΕΗ και έχει προκληθεί δασική πυρκαγιά, ενώ υπάρχει κατάρρευση κτιρίου και στην Ολυμπία.

Αμέσως μετά τον σεισμό που έπληξε τη βορειοδυτική Πελοπόννησο κινητοποιήθηκε όλος ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων. Μονάδα απεγκλωβισμού του στρατού μεταβαίνει στις πληγείσες περιοχές. Ομάδες της ΕΜΑΚ από τα Ιωάννινα και τη Λαμία μεταβαίνουν στην περιοχή.

Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό, περιφερειάρχες, νομάρχες και δήμαρχους, ενώ έδωσε εντολές στον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος και της Αστυνομίας να προχωρήσουν σε καταγραφή των ζημιών. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς έδωσε εντολή να μεταβούν στην Πελοπόννησο 60 μηχανικοί για να ελέγξουν τα κτίρια. Στις πληγείσες περιοχές έχει μεταβεί και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Μαργαρίτης Μουζάς.

Σύμφωνα με τις αναφορές προς το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, από το μεγάλο σεισμό έχουν διαπιστωθεί κάποιες ρωγμές σε κτίρια του αεροδρομίου της Ανδραβίδας, την επικινδυνότητα των οποίων θα ερευνήσουν οι αρμόδιοι μηχανικοί, ενώ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης των αεροσκαφών.

Προβλήματα στην κυκλοφορία έχουν δημιουργηθεί από κατολισθήσεις, στην εθνική οδό Αθηνών-Πατρών στο ύψος του Διακοφτού και σε δρόμους στα Τσουκαλέικα Αχαΐας και στο Λατζόι και τη Νεράιδα Πύργου.

Ο σεισμός, ο οποίος είχε μεγάλη διάρκεια, έγινε αισθητός σχεδόν στη μισή Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής.

Η είδηση κάνει ήδη τον γύρο του κόσμου, καθώς προβάλλεται από όλα τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία και τηλεοπτικά δίκτυα. Το BBC παίζει πρώτη την είδηση στα ευρωπαϊκά θέματα, ενώ αναλυτικό ρεπορτάζ φιλοξενεί το CNN καθώς και το Reuters.



e-tipos.com, ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τρίτη 3 Ιουνίου 2008

"Δέν απολύω κανένα!" -- Μιά πρωτοφανής καταστροφή γιά την περιοχή μας, καί ένας γενναίος άνθρωπος...



Εγκαταστάσεις Ομίλου Αντζουλάτου, καί ότι απόμεινε από τίς φλόγες...


Ουδείς γνωρίζει ακριβώς τα πραγματικά αίτια καί αυτής τής καταστροφής. Ήταν αμέλεια; ανθρώπινο λάθος; πόλεμος ανταγωνιστών; ή εσκεμμένος εμπρησμός;

Πρίν αρκετό καιρό πάλι, κάηκε γιά 2η φορά μάλιστα, μιά άλλη μεγάλη επιχείρηση μαζί με τα φορτηγά της αυτοκίνητα...

Επομένως υπάρχει ένα κακό ιστορικό πυρκαγιών πού βάζει πολλούς συμπολίτες σε σκέψεις...

Υπάρχουν ένοχοι;

Εάν ναί, πρέπει απαραιτήτως να βρεθούν καί να πληρώσουν.

Τό κλείσιμο μιάς υπόθεσης από τίς Ανακριτικές Αρχές πρέπει να είναι βάσιμο καί τεκμηριωμένο, γιατί ο τόπος αυτός δεν μπορεί να σηκώσει άλλο τέτοιου είδους φαινόμενα...

"Σού καίω την Επιχείρηση, το σπίτι, τό αυτοκίνητο, εξαφανίζομαι, καί ουδείς ένοχος ! "


"Δεν θα απολύσω ούτε έναν υπάλληλο", δήλωσε ο Κώστας Αντζουλάτος, με του έμαθε την καταστροφή των εγκαταστάσεών του και ενώ βρισκόταν στην Κομοτηνή.


Την ίδια θέση επανέλαβε και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του
TELE TIME , το περασμένο Σάββατο, τονίζοντας μάλιστα, ότι οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις του, μάλλον θα χρειασθεί να εργασθούν διπλές βάρδιες μέχρι να στηθούν και πάλι στα πόδια τους όλες οι δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τον κ. Αντζουλάτο, και με βάση την πληροφόρηση που έχει από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η φωτιά εκδηλώθηκε, αρχικά, σε σημείο όπου φορτίζουν τις μπαταρίες τους τα κλαρκ, με την έννοια του βραχυκυκλώματος.

Να σημειωθεί ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία παρέδωσε το 70% των χώρων στον κ. Αντζουλάτο, ο οποίος από σήμερα, όπως είπε, θα αρχίσει εκ νέου η κατασκευή των νέων κτιρίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η φωτιά ξεκίνησε λίγο μετά τις 17:00 της περασμένης Παρασκευής, όταν παρατηρήθηκαν φλόγες στο πίσω μέρος του εργοστασίου, όπου βρίσκονται οι αποθήκες των εγκαταστάσεων, και ενώ οι εργαζόμενοι είχαν φύγει. Στους χώρους υπήρχαν εύφλεκτα υλικά και πολλά εργαλεία με αποτέλεσμα η φωτιά να επεκταθεί με ραγδαίους ρυθμούς, καθώς προκλήθηκαν απανωτές εκρήξεις. Αμέσως, το σκηνικό έλαβε διαστάσεις πύρινου εφιάλτη με απρόβλεπτες προεκτάσεις.

"Η επόμενη ημέρα θα είναι σκληρή για μένα, είμαι όμως έτοιμος να παλέψω με τους συνεργάτες μου για να ξαναστήσουμε αυτό που είχαμε φτιάξει τα τελευταία 25 χρόνια. Δεν πρόκειται να απολύσω ούτε έναν εργαζόμενο του εργοστασίου και όλοι μαζί θα ξεκινήσουμε σκληρή δουλειά για να το ξαναφτιάξουμε", δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας.

Στο σημείο άρχισαν να καταφθάνουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προκειμένου να αποτρέψουν την ολοσχερή καταστροφή του εργοστασίου αλλά, το ακόμη κυριότερο, τυχόν επέκτασή του και σε παρακείμενο υγρών καυσίμων, πιθανή επαφή του οποίου με την φωτιά θα δώσει ακόμη πιο επικίνδυνες διαστάσεις στην καταστροφή που συντελείται. Το μόνο θετικό γεγονός, όπως διαπίστωσαν οι πυροσβέστες, ήταν πως κανένας εκ των εργαζομένων δεν βρισκόταν εκείνη την στιγμή μέσα στους χώρους της φωτιάς. Παρόλα αυτά όμως, στο άκουσμα της είδησης κατέφθαναν ο ένας μετά τον άλλον και ξεσπούσαν σε λυγμούς, αντιλαμβανόμενοι πως το αύριο για τους ίδιους είναι αβέβαιο, την ίδια στιγμή που ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας και ιδιοκτήτης της επιχείρησης βρισκόταν σε επαγγελματικό ταξίδι στην Κομοτηνή και ενημερωνόταν δια τηλεφώνου για την καταστροφή του εργοστασίου του.

Στο εργοστάσιο βρέθηκαν εξ αρχής πάνω από 80 πυροσβέστες, ενώ επιστρατεύτηκαν και οι υδροφόρες του Δήμου Παραλίας, όπως επίσης και οι άνδρες του Ερυθρού Σταυρού.

Οι φόβοι των πυροσβεστών αφορούσαν εξ αρχής τυχόν ολοκληρωτική καταστροφή των εγκαταστάσεων, αλλά τελικά γλίτωσαν από τις φλόγες τα γραφεία.

Η επόμενη ημέρα αναμένεται ημέρα απολογισμού με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να καλείται να δώσει ακριβείς απαντήσεις για τα αίτια και τον γνωστό επιχειρηματία να καλείται να λύσει και στην πράξη τον γρίφο της όσο το δυνατόν πιο άμεσης ανάκαμψης του Ομίλου του μετά τον πύρινο όλεθρο, που από συγκυρίες δεν επέφερε χειρότερες συνέπειες.

( από τίς ΕΙΔΗΣΕΙΣ)