Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

Εκστρατεία «καθαρισμού» των τοίχων της Αθήνας άρχισε ο δήμαρχός της ! Εμείς εδώ στην Πάτρα τι κάνουμε;




«Ολημερίς το κτίζανε, το βράδυ γκρεμιζόταν…» λέει εκείνο το δημώδες τραγούδι για το γεφύρι της Άρτας. Στην δική μας περίπτωση τώρα, θα μπορούσαμε να λέμε:  «Ολημερίς το πλένανε, το βράδυ βρωμιζόταν ! ».

Μόνο πού εμείς εδώ, και συγκεκριμμένα το δημαρχιακό σχήμα Πελετίδη πού μας κυβερνάει, δεν ασχολείται καθόλου με την καθαριότητα στους τοίχους και στα σβησίματα άθλιων επιγραφών σε τοίχους, σε πόρτες, σε κολώνες,σέ μνημεία και αγάλματα, σε Σχολεία, ακόμη και σε τάφους πεθαμένων…
«Μόνο την μούρη μας δεν μουτζουρώσανε ! Αν πιάνανε όμως μερικούς από αυτούς πού λερώνουν τους τοίχους και τους μπογιατίζανε για παραδειγματισμό τα κούτελά τους , έ.., τότε θα το σκέφτονταν πολύ να ξαναγράψουν σε ξένες περιουσίες » μας έλεγε φίλος αγαπητός πού είχε καεί από τα γραψίματα στο φρεσκοβαμένο του σπίτι !



Εδώ, ο Θανάσης, ο καλός μας άνθρωπος, γνωστός και από το:"ξέρεις από βέσπα;"

Το πρωί καθαρίζουν τους τοίχους, το βράδυ τους ξαναγράφουν…
Της Τανιας Γεωργιοπούλου
«Καμίνη, κανένας τοίχος δεν θα μείνει…».
Με αυτό το σύνθημα σε φρεσκοβαμμένο τοίχο στη γωνία Ερμού και Αθηνάς, οι απανταχού υπογράφοντες επί των τοίχων της πόλης επιχειρούν να δώσουν χροιά πολιτικής αντιπαράθεσης στην προσπάθεια του δήμου να καθαρίσει τα κτίρια από υπογραφές και μουντζούρες. Ο δήμαρχος Αθηναίων μέσω Facebook απαντά στους ανώνυμους τοιχογράφους και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους επιμένει στην εκστρατεία ευπρεπισμού της πόλης, απεκδύοντας από πολιτικές προεκτάσεις το μουντζούρωμα των τοίχων. Ο κ. Γιώργος Καμίνης εξηγεί ότι ήρθε η ώρα να δεχθούμε ότι ο δημόσιος χώρος ανήκει σε όλους και με αυτή την έννοια η δημοτική αρχή είναι υποχρεωμένη να τον προφυλάσσει.
Ξεκινά την απάντησή του με ένα «ευφυολόγημα». «Λένε πως στη ρωμαϊκή αρχαιότητα, η δημοφιλία ενός πολιτικού προσώπου μετριόταν και από το πόσο συχνά αναφερόταν το όνομά του σε γκράφιτι στους τοίχους της Ρώμης, ακόμα κι αν η αναφορά είχε αρνητικό πρόσημο. Με την έννοια αυτή δεν έχω παράπονο», σημειώνει και συμπληρώνει:





«Μόνο που σήμερα δεν ζούμε στην αρχαία Ρώμη, αλλά σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία, όπου η πολιτικοποίηση γίνεται με διαφορετικούς όρους, όπου ο δημόσιος χώρος αναγνωρίζεται ως αγαθό που κάθε αιρετή αρχή οφείλει να προστατεύει. 
Ο δημόσιος χώρος ανήκει σε όλους και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τον ρυπαίνει, να τον οικειοποιείται ή να τον καταστρέφει. Είμαι βέβαιος ότι αυτή την άποψη τη συμμερίζεται η πλειοψηφία των κατοίκων της πόλης γι’ αυτό και υποδέχθηκε με ενθουσιασμό την εκστρατεία για τον ευπρεπισμό των όψεων των κτιρίων στις ιστορικές οδούς του κέντρου».
Η εκστρατεία του δήμου για τον καθαρισμό των τοίχων σε κεντρικές οδούς του κέντρου πόλης ξεκίνησε στα τέλη Ιουλίου. Λίγο πριν από την αυγουστιάτικη ερήμωση της πόλης, συνεργεία του δήμου με τη συνδρομή ομάδων πολιτών ξεκίνησαν να τρίβουν μαρμάρινες κολόνες, να ξύνουν αυτοκόλλητα και να βάφουν τοίχους. 
Μια καταρχήν λογική και σημαντική για την εικόνα της πόλης πρωτοβουλία, στην πράξη τείνει να εξελιχθεί σε οξεία αντιπαράθεση ανάμεσα στη δημοτική αρχή και τις «ασυμβίβαστες» φωνές της πόλης.
Μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά τον καθαρισμό της πόρτας της Βαρβακείου Αγοράς, ένα ιστορικό και πολύ όμορφο κτίριο, άγνωστοι με σπρέι άφησαν και πάλι τα γραπτά ίχνη τους στα ρολά της εισόδου
Τα συνεργεία του δήμου έσβησαν και πάλι την επιγραφή για να ανακαλύψουν λίγο αργότερα απέναντι από τον σταθμό στο Μοναστηράκι, που επίσης είχε καθαριστεί, ένα επιτοίχιο μήνυμα προς τον δήμαρχο Αθηναίων.
Οπως σημειώνει στο Facebook ο κ. Καμίνης, κάτω από τη φωτογραφία του μηνύματος, «μια μέρα μετά την αποκατάσταση του κτιρίου στη γωνία των οδών Αθηνάς και Ερμού κάποιος, έγραψε στον φρεσκοβαμμένο τοίχο το γκράφιτι που βλέπετε στη φωτογραφία. Μία ώρα μετά το είχαμε σβήσει. Και θα το σβήσουμε ξανά και ξανά και όσες φορές χρειαστεί μέχρι να γίνει αντιληπτό ότι κάποιες συμπεριφορές η πλειοψηφία πλέον δεν τις ανέχεται.  
Ξέρω ότι έχουμε ακόμα να κάνουμε πολλά, όμως το μέγεθος του εγχειρήματος δεν έγινε ποτέ μέχρι σήμερα η αιτία ν’ ακινητοποιηθούμε, αλλά οι μικρές νίκες που έχουμε πετύχει σε διάφορους τομείς είναι η κινητήριος δύναμη για να επιχειρούμε όλο και μεγαλύτερα, όλο και περισσότερα, όσα δηλαδή αξίζουν σ’ αυτή την πόλη. Σας ευχαριστώ που υποστηρίζετε την εκστρατεία και διαδίδετε το μήνυμά της».
Κάτω από το post του δημάρχου εννοείται ότι μαίνεται η αντιπαράθεση για... τους τοίχους και ό,τι άλλο. Κάποιοι κατηγορούν τον δήμαρχο ότι περιορίζεται σε εκστρατείες ευπρεπισμού την ίδια στιγμή που η πόλη αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. Κάποιοι δεν διστάζουν να προχωρήσουν σε απειλές για την «εισβολή» του δήμου στη «Βίλα Αμαλία».
Πάντως, ο Δήμος Αθηναίων συνεργάζεται με ομάδες πολιτών που ασχολούνται με γκράφιτι και όπως διευκρινίζει, στόχος είναι να καθαριστούν οι τοίχοι από τις υπογραφές και τις μουντζούρες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: