Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Δήμαρχε, έπρεπε νάχεις προνοήσει ! Κοίτα και λίγο το Φάληρο και πάρε παράδειγμα…



 
Κρέμασαν τα σκουπίδια πάνω στα δένδρα του Δασυλίου! 
Πράξη εκτόνωσης, ή εκδίκησης; Άγνωστο ! 

Τα υπόλοιπα πού τούς περίσευσαν τα πέταξαν κάτω...


Έχει γίνει το πρόσωπο των ημερών. Σε μια περίοδο που ολόκληρη η Ελλάδα ταλαιπωρείται και συζητά για τα σκουπίδια ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου είναι πεντακάθαρος, με τους κάδους σκουπιδιών άδειους.





Πώς τα κατάφερε ο Δήμαρχος Διονύσης Χατζηδάκης; Ας τον ακούσουμε σε απόσπασμα από συνέντευξη που παραχώρησε στο Liberal


---Γιατί το Π. Φάληρο είναι από τους λίγους δήμους που δεν έχει πρόβλημα με τα σκουπίδια;



-- Λοιπόν, άκου να σου πως για τους συμβασιούχους, μιας και αυτό είναι το θέμα των ημερών. Στις 24 Οκτωβρίου του 2014, πήραμε 45 συμβασιούχους γιατί υπήρχαν πραγματικές ανάγκες στην καθαριότητα. Φρόντισα βεβαίως, από την αρχή να κάνω σαφές ότι πρόκειται για 8μηνο και όχι για «προθάλαμο» μονιμοποίησης. 
Όπως ξέρεις όμως, η συνήθεια της κοινωνίας δεν κόβεται. Όταν λοιπόν, πλησίαζε να λήξει το 8μηνο πήγαν και κλάφτηκαν στο υπουργείο να τους δώσει παράταση. Μας στέλνουν έτσι ένα έγγραφο και μας ζητούν να συνεχιστεί η σύμβαση μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2016, με τη φράση «δύναται να παραταθεί». 
Το «δύναται» όμως, εγώ δεν το ερμηνεύω ότι είναι εκτελεστικό, ότι πρέπει και να γίνει. ΟΧΙ !

 
Πεντακάθαροι κάδοι, πλυμένοι, γυαλισμένοι, και απολυμασμένοι στο Παλαιό Φάληρο. 
Στήν Πάτρα ίσα πού θα τούς δείς ακόμη και σε καλύτερες και σε άνευ σκουπιδιών μέρες, κινδυνεύεις να κολλήσεις αρρώστιες και από μακριά. Καί είναι και γιατρός ο δήμαρχος...Σκέψου τώρα καί να μή ήταν...
 

================


---Είμαι της αντίληψης ( συνεχίζει ο Δήμαρχος Φαλήρου ),  ότι με 1,5 εκ. ανέργους δεν τα κάνεις αυτά. Δεν κοιτάς επιλεκτικά, σε μια ομάδα ανθρώπων που θεωρούν ότι θα ζουν αιωνίως με τα ρουσφέτια. Εγώ δεν διαχειρίζομαι τη δική μου περιουσία για να κάνω αγαθοεργίες. Τα λεφτά του Δήμου και του κράτους τα σέβομαι στο ακέραιο. Πέρα από αυτό, κοροιδεύεις και τους ίδιους τους ανθρώπους που τους κρατάς συνεχώς, σε ομηρεία.


---
Τι απόφαση πήρατε τελικά;




-- Έκλεισα τη σύμβαση και προκήρυξα καινούργια. Γιατί αναγκάζομαι να μπαίνω σ΄αυτή τη διαδικασία; Επειδή η κεντρική κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ότι έχουν συνταξιοδοτηθεί από την καθαριότητα πολλοί άνθρωποι, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. 
Είναι παλιό το κόλπο βέβαια και πρέπει κάποτε να κοπεί. Η ομηρεία των συμβασιούχων εξυπηρετεί τα κόμματα που θέλουν μια μάζα ανθρώπων, διαθέσιμους για εξευτελισμό και μετά για μονιμοποίηση. Στο είπα και πριν. 
Εκεί έξω υπάρχουν 1,5 εκατ. άνεργοι. Δεν μπορούν να γίνουν όλοι συμβασιούχοι. Στη χώρα πρέπει να ανοίξουν δουλειές και όχι περισσότερες συμβάσεις. Να κοιτάξουμε που χρειάζονται οι δήμοι και το Δημόσιο, πραγματικά, κόσμο και να μείνουν οι μόνιμοι. Από κει και πέρα ο ιδιωτικός τομέας θα σώσει την ανεργία, όχι οι πονηρές «συμβάσεις»…


---Τώρα ο δήμος δεν έχει συμβασιούχους;


Οι ανανεώσεις που έγιναν για τις 45 θέσεις δεν έγιναν με το καθεστώς του «δύναται» γιατί εγώ δεν το αποδέχτηκα. Για τους καινούργιους συμβασιούχους που πήρα το 2016, η κυβέρνηση έστειλε έγγραφο με την διατύπωση «να παραταθούν» οι συμβάσεις, ενώ ξέρει ότι είναι αντισυνταγματικό και παράνομο. Δεν μπορεί μια χώρα να λειτουργεί κάτω από ένα τέτοιο καθεστώς. Δεν μπορεί η πολιτεία να διδάσκει στον κόσμο πως να γίνει παράνομος. 
Ο Δήμος έχει συμβασιούχους αλλά όχι προς μονιμοποίηση. Δεν υπόκεινται στο 24μηνο και έτσι δεν έχουν τρεις συνεχόμενες συμβάσεις για το ίδιο αντικείμενο. Είμαι από τους ελάχιστους- δεν ξέρω, ίσως και ο μοναδικός- που δεν παρανόμησα εις βάρος του Δημοσίου. Το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε ότι οι παρατάσεις είναι παράνομες και αυτοί οι άνθρωποι δεν πληρώνονται. Εγώ δεν το έκανα αυτό εις βάρος τους γιατί σεβάστηκα τον νόμο και την αξιοπρέπειά τους…


---Για τη σωστή ερμηνεία ενός «δύναται» λοιπόν…


Προτίμησα για ένα διάστημα να μείνω χωρίς ικανοποιητικό προσωπικό στην καθαριότητα. Και πρόσεξε, είμαι ένας από του πλουσιότερους δήμους της χώρας. Το υπέστην όμως αυτό γιατί σκέφτηκα τις μακροπρόθεσμες συνέπειες. Δεν ήθελα να κάνω τίποτα που να μου δημιουργήσει πρόβλημα στο μέλλον. Το είπα και στους άλλους δημάρχους αλλά δεν με άκουσαν. Αν θέλουμε να προχωρήσει η κοινωνία, δεν μπορούμε να την διοικούμε με προφάσεις και πυροτεχνήματα.


---Ποια είναι η άποψή σας για την ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιώτες;


--- Μπορεί να ακούγεται κάπως αυτό αλλά εμείς στο δημοτικό συμβούλιο πήραμε την απόφαση να μην αναθέσουμε την καθαριότητα σε ιδιώτες. Το Π. Φάληρο έχει 70 χιλ. κόσμο και υπάρχουν 135 άνθρωποι που καθαρίζουν την πόλη. Έχουμε μεγάλα κοντέινερς για την αποθήκευση των σκουπιδιών, καινούργια μηχανήματα, θα φτιάξουμε νέες εγκαταστάσεις που θα σέβονται το περιβάλλον. Γιατί να πάμε σε ιδιώτες; Mας στοιχίζει το σκουπίδι 45 ευρώ τον τόνο. Δεν είναι πολύ. Αν στο μέλλον έρθει ο ιδιώτης και προσφέρει λιγότερα, μπορεί οι δήμαρχοι να τον επιλέξουν. Χρειάζεται όμως, ένα τέτοιο αυστηρό πλαίσιο ελέγχου που μου φαίνεται δύσκολο να εφαρμοστεί στην Ελλάδα. Ο ιδιώτης μπορεί να σε σαγηνεύσει και μετά να σε εγκλωβίσει. Είναι λεπτό το ζήτημα και θέλει προσοχή.


---Οι συνδικαλιστές συνιστούν πλέον «οργανωμένο έγκλημα» για την κοινωνία;


--Δεν ξέρω αν φταίνε μόνοι τους οι συνδικαλιστές. Πρώτα φταίει το κράτος που τους εκτρέφει. Τα πράγματα είναι απλά. Πόσοι μας λείπουν για να λειτουργήσουμε τους δήμους μας; Tόσοι. Κάνε διαγωνισμό και πάρτους μόνιμους. 
Μόνο αυτούς όμως και κανέναν άλλον. Να σέβεσαι την υπογραφή σου και το όρκο σου. Την υπόσχεση που δίνεις στον κόσμο ότι δεν τον δουλεύεις. Στα ανταποδοτικά, ελάχιστοι δήμοι έχουν πλεόνασμα και γι αυτό το λόγο παίρνουν από τα κρατικά ταμεία και παρανομούν συνεχώς.


---Τι λέτε για την απλή αναλογική στους δήμους; Πολλοί πιστεύουν ότι αυτό θα σημάνει τη διάλυση των δήμων.


--Αναμφισβήτητα. Αν τολμήσουν να ψηφίσουν τέτοιο νόμο θα τα τινάξουν όλα στον αέρα. Αν ένας δήμαρχος δεν βγει από την πρώτη Κυριακή, δεν θα μπορεί να διοικήσει τον δήμο του. Καλύτερα μετά να παραιτηθεί. Πως θα παίρνει αποφάσεις με την ομάδα του να αποτελεί μειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο; Πιστεύω ότι δεν θα τολμήσει ο Σκουρλέτης να προχωρήσει στο έγκλημα.

thebest

Δεν υπάρχουν σχόλια: