Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Μυστήριο η μεγάλη καταστροφή της Μονής Βαρνάκοβας…







Αυτό πού είδαμε από την αρχή περίπου της μεγάλης πυρκαγιάς στην αρχαία ιστορική Μονή της Βαρνάκοβας ήταν κάτι πού ξεπερνούσε κάθε ανθρώπινη φαντασία.
Όσο και αν ήταν ένα παλαιό «ξύλινο μοναστήρι» κατά μία έκφραση, δεν φαίνεται να δικαιολογείται η τόσο ταχεία εξάπλωση της φωτιάς από την μία άκρη στην άλλη του τεράστιου περιφερειακού συγκροτήματος.

Πού σήμερα το βλέπουμε από αεροφωτογραφία σαν ένα άδειο ξεσκέπαστο κουκλόσπιτο γεμάτο μαυρίλες, καμένα πάτερα και αποκαϊδια. Ούτε πόρτες, ούτε παράθυρα, ούτε κάν ίχνος από κεραμίδια και σίδερα…





Και εάν μέν είχε φθάσει η φωτιά στις δεξαμενές προπανίου και πετρελαίου πού ως ακούσθηκε είχε η Μονή για τα μαγειρία, τότε θα λέγαμε ότι ήταν μία αρκετή και επιπλέον αιτία της γενικής αυτής καταστροφής.

Να ήταν μια συνήθης καταστροφή «από σόμπα» πού κάποιες φορές ακούμε στα μοναστήρια κυρίως να γίνεται από πλημμελή φύλαξη γερόντων κυρίως μοναχών, ή να ήταν η εκπλήρωση κάποιων παλαιότερων απειλών ( όπως είχε ακουστεί τότε…) ότι «φευγάτε γιατί  θα σας κάψουμε όλες…» θέλοντας κάποιοι να τις αναγκάσουν να φύγουν από το μοναστήρι τους.
Ένα μοναστήρι με πολύ μεγάλη δασώδη έκταση για κτηνοτροφική χρήση, πού πρίν έλθουν οι μοναχές ήταν τα πάντα ελεύθερα…Και βέβαια το ανακριτικό της Πυροσβεστικής θα τα προσμετρήσει όλα αυτά, όπως πάντα, και  με κάθε λεπτομέρεια. Το κακό όμως τώρα έγινε, μέσα σε 2 μόνο ώρες, και ασφαλώς δεν θα γιατρευτεί εύκολα...



Και «ευτύχημα» υπήρξε ότι η φωτιά αυτή δεν έγινε σε ημέρες πού όλοι οι δρόμοι ήταν κλεισμένοι από χιόνια οπότε τότε, άντε να ανέβαιναν 1-2 ερπυστριοφόρα της Πυροσβεστικής επάνω πού δεν θα μπορούσαν όμως να μαζέψουν την φωτιά. Τότε ο κίνδυνος να καούν Εκκλησίες και παρεκλήσια και τα πάντα, καί να μη μείνει ούτε θρούμπι επάνω στον λόφο πού να θυμίζει την παλαιά Μονή ήταν πολύ μεγάλος. Άς δοξάζουμε λοιπόν την Παναγία μας έστω και έτσι !Τώρα, το γιατί το επέτρεψε η Παναγιά μας να γίνει και γιατί  δεν το προστάτεψε αλλά το άφησε έτσι, ε, αυτό είναι μια άλλη ιστορία από την μυστική ζωή των παθημάτων της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας όπως και σε άλλες ανάλογες ιστορίες βλέπουμε να έχει συμβεί…

Θέματα στα οποία εμείς οι απλοί άνθρωποι δεν μπορούμε να δώσουμε τις σωστές απαντήσεις! Η γερόντισα Θεοδοσία, πρώην καθηγήτρια Μαθηματικών, μία πραγματική Ορθόδοξη φωνή  πού δεν χάριζε κάστανα μπροστά στις αλήθειες της πίστης μας  και πού γι΄αυτές τις αλήθειες του Χριστού άφησε τα πάντα εδώ στην Πάτρα για να γίνει μοναχή, καθώς και οι άλλες μορφωμένες μοναχές της αδελφότητος, βρέθηκαν έτσι μέσα σε λίγες ώρες, μέσα σε μια μέρα – μέσα σε μια νύκτα, χωρίς τίποτα να έχουν μαζί τους. Κι΄έτσι αυτές οι μοναχές πού ήσαν γνωστές για τις ελεημοσύνες τους και την βοήθειά τους σε φτωχές οικογένειες και σε ιδρύματα και πού όποιος φτωχός και άπορος τους κτύπαγε την πόρτα ποτέ δεν τον έδιωχναν, βρέθηκαν ξαφνικά και οί ίδιες «επί ξύλου κρεμάμενες» .Ούτε μια κουβέρτα να σκεπασθούν δεν σώθηκε, ούτε μια πετσέτα να πλύνουν το πρόσωπό τους από τις στάχτες και τις σκόνες, ένα φλυτζάνι για καφέ να πιούνε, μια καρέκλα να ξεκουραστούνε, ούτε ένα μικρό έστω χώρο να καθήσουν δίπλα στο σημείο της καταστροφής και να κλάψουν από εκεί βλέποντας το μαυρισμένο από την φωτιά μοναστήρι τους…Και «διηγώντας τα να κλαίς…».Καί είναι και χειμώνας ακόμη! Θα μείνουν εκεί; Πού όμως; Η θα ξεχειμωνιάσουν αλλού;

Και τώρα τι κάνουμε;

Το τίμημα της καταστροφής είναι πολύ μεγάλο και μόνο με Κρατική αρωγή θα μπορούσε να φτιαχτεί. Υποσχέσεις δόθηκαν πολλές. Στην πράξη θα δούμε τι τελικά θα γίνει. Αλλά ως τότε ελπίζουμε οι αντίστοιχες Μητροπόλεις να συντονιστούν για εράνους βοήθειας. Δύσκολο πράγμα βέβαια σε μια τέτοια κρίσιμη εποχή, όμως κάτι πρέπει να γίνει. Και ελπίζουμε, πρώτα ο Θεός και η θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς τής  Βαρνάκοβας πού ευτυχώς διασώθηκε , ότι  θα γίνει!…

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης Φωκίδος κ. Θεόκτιστος από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό των μοναζουσών της Ιεράς Μονής και κάνει έκκληση προς τους πιστούς γνωρίζοντας την κρισιμότητα της οικονομικής συγκυρίας, ώστε να βοηθήσουν προκειμένου να αρχίσει εκ νέου η ανοικοδόμηση του ιστορικού μοναστηριού, καθώς και η επιβίωση των 17 μοναζουσών.

Για την ανοικοδόμηση της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βαρνακόβης, η Ιερά Μονή άνοιξε τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο μπορούν να συνδράμουν όσοι το επιθυμούν για την αναβίωση και πάλι της ιστορικής μονής.
Ο λογαριασμός έχει ανοιχτεί στο κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας και ο αριθμός είναι:

IBAN Λογαριασμού GR7101104260000042654500125


Επίσης για πληροφορίες σχετικά με τη μονή μπορείτε να απευθυνθείτε στο τηλέφωνο της Ιεράς Μητροπόλεως 22650 28224 και στο τηλ. της Μονής 6946 248 615.


2 σχόλια:

Silver είπε...

"Η γερόντισα Θεοδοσία, πρώην καθηγήτρια Μαθηματικών, μία πραγματική Ορθόδοξη φωνή πού δεν χάριζε κάστανα μπροστά στις αλήθειες της πίστης μας"

Είναι αλήθεια ότι είμαι τόσα χρόνια μέσα στα εκκλησιαστικά, δεν έχω ακούσει τίποτα για αγώνα της υπέρ της Ορθοδοξίας της οποίας Ορθοδοξίας οι Οικουμενιστές δεν έχουν αφήσει τίποτα όρθιο.

Ασφαλώς θα μνημονεύει τον τοπικό επίσκοπο ο οποίος μνημονεύει τον Αρχιεπίσκοπο ο οποίος μνημονεύει τον Βαρθολομαίο ο οποίος μνημονεύει τον Αντίχριστο Πάπα!!!

Η "Ορθοδοξία" και ο "Μοναχισμός" των εσχάτων ημερών....
(Οι εξαιρέσεις πάντα θα υπάρχουν)

Εν Χριστώ,
Κωνσταντίνος Αργυρακόπουλος


Ανώνυμος είπε...


ΕΔΩ ΚΑΝΕΙΣ ΛΑΘΟΣ ! Η ΕΝ ΛΟΓΩ ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑ ΑΠ΄ ΟΤΙ ΘΥΜΑΜΑΙ ΔΕΝ ΜΙΛΟΥΣΕ ΣΥΝΗΘΩΣ ΓΙΑ ΔΟΓΜΑΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΓΙΑ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥΣ, ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ, ΚΑΙ ΠΑΠΕΣ ΡΩΜΗΣ. ΔΕΝ ΕΣΤΙΑΖΕ ΕΚΕΙ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ, ΑΛΛΑ ΜΙΛΑΓΕ ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΕΝΙΣΧΥΕ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΟΣΩΝ ΤΗΝ ΑΚΟΥΓΑΝΕ. ΤΩΡΑ ΕΚΕΙ ΠΑΝΩ ΕΧΟΥΝ ΚΗΔΕΙΑ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΡΟΥΧΑ ΝΑ ΦΟΡΕΣΟΥΝΕ, ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΚΡΥΟ, ΜΗ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΣΚΛΗΡΟΙ , ΓΙΑ ΠΑΠΕΣ ΤΩΡΑ ΘΑ ΜΙΛΑΜΕ; ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΩΡΑ !

a