Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Υπό γενικό κατατρεγμό ! Και τα Καλάβρυτα παίρνουν σβάρνα τον Φίλη…





"Λαγός την φτέρη κούναγε κακό τού κεφαλιού του..."




 


Παρακάτω, κείμενο διαμαρτυρίας Καλαβρυτινῶν φορέων γιά τίς δηλώσεις Φίλη, και εν συνεχεία:
Δήλωση Μανώλη Γλέζου, ενός πραγματικού αντιστασιακού, για την στάση της Εκκλησίας στην Κατοχή :
----------------------------


Κείμενο διαμαρτυρίας για τις δηλώσεις Φίλη για την θέση της Εκκλησίας κατά την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής. Υπογράφουν Καλαβρυτινοί  φορείς τις οποίες χαρακτηρίζουν,πρωτοφανείς, επικίνδυνες και ανιστόρητες δηλώσεις του κ. Φίλη και τον καλούμε να τις ανασκευάσει άμεσα.


Καλαβρυτινή χήρα με τα ορφανά δίπλα της, σέρνει να θάψει τον άνδρα της...




Το κείμενο έχει ως εξής:

«…Με μεγάλη έκπληξη και αγανάκτηση διαβάσαμε στον ημερήσιο τύπο και το διαδίκτυο τις ανιστόρητες και απαράδεκτες δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας κ. Ν. Φίλη για την θέση της Εκκλησίας κατά την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής.
Επειδή τα Καλάβρυτα, όπως πιθανώς να γνωρίζει ο κ. Φίλης, δοκίμασαν την Ναζιστική θηριωδία κατά την περίοδο της Γερμανικής κατοχής τον ενημερώνουμε ότι στις 13 Δεκεμβρίου 1943 ο πρώτος που οδηγήθηκε στον τόπο εκτελέσεως ήταν ο Ιερέας της Εκκλησίας των Καλαβρύτων, ενώ εκτελέστηκαν όλοι οι μοναχοί της Ιεράς μονής Μεγάλου Σπηλαίου , της Ιεράς μονής Αγίας Λαύρας καθώς και μοναχοί πολλών μονών της επαρχίας Καλαβρύτων επειδή υποστήριζαν και φιλοξενούσαν αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης



Επιπλέον, όλες οι μονές περί τα Καλάβρυτα πυρπολήθηκαν από τους Ναζί, όπως και δεκάδες μονές και εκκλησίες ανά την Ελλάδα.

Ως απόγονοι Καλαβρυτινών της ηρωϊκής περιόδου της κατοχής και της εθνικής αντίστασης διαμαρτυρόμαστε έντονα για τις πρωτοφανείς, επικίνδυνες και ανιστόρητες δηλώσεις του κ. Φίλη και τον καλούμε να τις ανασκευάσει άμεσα.


Υπογράφουν:

Ο Πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως Δημήτριος Βαρβιτσιώτης
Ο Πρόεδρος της Ενώσεως Καλαβρυτινών Αθήνας Σωτήριος Τσενές
H Πρόεδρος του Παγκαλαβρυτινού Συλλόφου Πάτρας κ. Κατερίνα Ασημακοπούλου

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Καλαβρυτινών Πειραιά Αθανάσιος Χρονόπουλος
Ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Καλαβρυτινών Ιατρών ‘Ο Μελάμπους’ Γεώργιος Ν Ζωγράφος

Ο Πρόεδρος της Αδελφότητος Καλαβρυτινών Φιλιωτών "Ο Άγιος Βλάσσιος" Γεώργιος Μητρόπουλος
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καμενιανιτών Δροβολοβιτών Δεσινιωτών, Κωσταντίνος Νικολόπουλος
Ο Πρόεδρος του Σκακιστικού Επιμορφωτικού Ομίλου Καλαβρύτων Επαρχίας Νικόλαος Ραζής

Ο Πρόεδρος του συλλόγου Λυκούριας Σωκράτης Μούσιος

Ο Εκδότης της "ΦΩΝΗΣ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ" Πάνος Τσαπάρας
Ο Εκδότης του "ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS" Νίκος Κυριαζής


kalavrytanews.com
-----------------------------------------



Γλέζος: «Όποιος καταφέρεται εναντίον της Εκκλησίας για τη δήθεν αδράνειά της στη διάρκεια της Κατοχής είναι βλάσφημος. Όταν ο Στρατηγός Σταυράκος, στρατιωτικός διοικητής των Αθηνών και της Αττικής, κάλεσε τους δημάρχους, τις αρχές και τους περιφερειάρχες να έρθουν στους Αμπελοκήπους για να παραδώσει τα κλειδιά της πόλης στους κατακτητές, ο Αρχιεπίσκοπος τότε αρνήθηκε και δήλωσε ότι η «Εκκλησία παρίσταται στην απελευθέρωση των λαών και όχι στη σκλαβιά τους», σχολίασε αρχικά μιλώντας στο ραδιόφωνο του ALPHA και συνέχισε:


«Αυτή ήταν η πρώτη αντίσταση την ημέρα της Κατοχής της Αθήνας από τα Γερμανικά στρατεύματα. Ο ίδιος αρνήθηκε να ορκίσει την κυβέρνηση Τσολάκογλου και όταν τον κάλεσαν (οι Γερμανοί ) να τελέσει δοξολογία για την κατοχή της Ελλάδος στους Γερμανούς, αυτός  αρνήθηκε. Γι’ αυτό τότε η Ιερά Σύνοδος δέχτηκε και ήρθε στην θέση του ο Δαμασκηνός που έπαιξε τη γνωστή βυζαντινή πολιτική. Η πρώτη αντίσταση στην Ελλάδα έγινε από την Εκκλησία. Είναι να κλαίει και να γελάει κανείς (με αυτά που λέει ο κ. Φίλης )».

Γλέζος σε βουλευτές: « Αφουγκραστείτε τις κραυγές των πεινασμένων…»

Ανοιχτή επιστολή προς τους βουλευτές έστειλε ο Μανώλης Γλέζος, καλώντάς τους να ελευθερώσουν τις συνειδήσεις τους.
Στην επιστολή του, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς απευθυνόμενο στους βουλευτές επισημαίνει:
«Σπάστε τα δεσμά των κομματικών παρωπίδων και ελευθερώστε τις συνειδήσεις. Καθισμένος στο παραγώνι των στερνών κατωφλιών της ζήσης μου, απευθύνομαι σε σας τους Τριακόσιους ( 300 )  της Βουλής των Ελλήνων, στον κάθε ένα ξεχωριστά και του βροντοφωνάζω. Σύνελθε !
Από το αφιόνι της κομματικής  γραμμής ξύπνα !
Τι υποσχέθηκες στον κόσμο και σ΄εμπιστεύθηκαν όσοι σε ψήφισαν και σε ανέδειξαν αντιπρόσωπο του Έθνους; Δεν το αισθάνεσαι ; Η συνείδησή σου αλυσοδεμένη στα έγκατα του «είναι σου» δεν σπαρταρά; Ελευθέρωσέ την !

Όσοι,  παρ΄ελπίδα, είστε κουφόνοες, αφουγκραστείτε επιτέλους τις γοερές κραυγές των πεινασμένων που λιμοκτονούν για να ξεχρεωθούν τα δάνεια των δανειστών. Όσοι πάλι βαυκαλίζεστε με την ιδέα ότι δεν υπάρχει άλλη λύση, παρά το να δανείζεσθαι  και η εποπτεία για την εξόφλησή τους, ξεχάσατε τόσο εύκολα τα λόγια του Μενάνδρου: «Τα δάνεια, δούλους τους ανθρώπους ποιούνε…» .
Όσοι, επί πλέον, διακηρύσσετε πως «εμείς καταψηφίζουμε όλα τα μέτρα που παίρνονται σε βάρος του λαού…», έχω να σας πω, αυτό που λέω και στον εαυτό μου.  Ανατριχιάζω σαν  θωρώ ν’ ανεμίζουν οι σημαίες της αχαλίνωτης υποκρισίας και του εκμαυλισμού των συνειδήσεών σας  και γι΄ αυτό, αυτά βροντοφωνάζω…».




Δεν υπάρχουν σχόλια: