Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Το Δίκαιο στην Αθηναϊκή Δημοκρατία, και το πολιτικό «Δίκαιο» σήμερα…




Άραγε, όλοι αυτοί έχουν καμιά σχέση με την αρχαία Αθηναϊκή Δημοκρατία πού συχνά επικαλούνται ;


Το δίκαιο που ίσχυε κατά τον 5ο π.χ αιώνα, δηλαδή το Χρυσό Αιώνα της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, προέβλεπε ότι σε περίπτωση που ένας πολίτης ήθελε να γίνει βουλευτής, έπρεπε:


1. Να είναι Έλληνας πολίτης.

2. Να κατέχει την Ελληνική Θρησκεία και παιδεία​ (όμαιμον, ομότροπον, ομόθρησκον )​….

3. Να μην είναι κίναιδος ( ομοφυλόφιλος ), και,
 

4. Να καταγραφεί ΟΛΗ η περιουσία του, μέχρι και τα σανδάλια που φοράει, καθώς και η οικογενειακή του περιουσία .

Αν ως βουλευτής πρότεινε και περνούσε Νόμο .... ο οποίος αποδεικνυόταν οικονομικά ζημιογόνος για την Αθήνα, τότε έπρεπε να κατασχεθεί από την καταγεγραμμένη περιουσία του όλο το ποσόν κατά το οποίο ζημιώθηκε οικονομικά η πόλη.

Αν δεν έφτανε η περιουσία του, τότε έπρεπε να κατασχεθεί ΟΛΗ η περιουσία του (μέχρι και τα σανδάλια που κατεγράφησαν) και το υπόλοιπο που αδυνατούσε να καλύψει να το εξοφλήσει ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ.

Αν ο νόμος που πρότεινε ως βουλευτής και πέρασε (δηλ. τέθηκε σε ισχύ), ζημίωνε ΗΘΙΚΑ την Αθήνα, τότε η ποινή ήταν άμεση:

ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ ΤΕΛΕΥΘΗΣΑΤΩ !!!  (δηλ. εκτέλεση επί τόπου).
Ακούει κανείς σήμερα; 

Κρις Σπύρου: Μία συνέντευξη «φωτιά» για την οποία  δεν δόθηκε από τους Πατρινούς η δέουσα προσοχή και σημασία…





Και μπορεί μέν αυτή η παρουσίαση να έγινε στο περιθώριο της έκθεσης μεταφοράς τεχνογνωσίας «Patras IQ», μια όμως εφημερίδα και συγκεκριμμένα η «Π» είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με έναν από τους πιο επιφανείς Ελληνες της ομογένειας των ΗΠΑ, τον Πρόεδρο της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης, Κρις Σπύρου.
Πρώην βουλευτής και πρόεδρος του κόμματος των Δημοκρατικών της Πολιτείας Νιού Χάμσαιρ, το 1984 ο κ. Σπύρου έλαβε το χρίσμα του υποψήφιου κυβερνήτη, ανεβαίνοντας στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο που έφτασε ποτέ Ελληνας γεννημένος στην Ελλάδα.

Ο συντάκτης της εφημερίδας "Πελοπόννησος" Σωτήρης Παπανδρέου ρώτησε τον κ. Σπύρου πώς βλέπει την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και τις προοπτικές της χώρας εν μέσω συνθηκών μνημονίου; Ο κ. Κρις Σπύρου επισήμανε τα εξής:

«Νομίζω ότι η πολιτική στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή περνάει ακόμα μια περίοδο εφηβείας, γι΄ αυτό και επιβάλλεται να περάσουμε σε έναν διαφορετικό τρόπο άσκησης. Πιστεύω ότι για να περάσουμε σε ένα πολιτικό σύστημα το οποίο θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα, χρειάζεται εμφύτευση μιάς νέας πολιτικής δομής.

Οπως είχε πει ο Σωκράτης, κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου, ούτε αυτός που τον έκανε αλλά ούτε και αυτός που τον εφαρμόζει, έτσι και στη σημερινή Ελλάδα θα πρέπει να ισχύει αυτό που λέμε στις ΗΠΑ "The Rule of Low" (σ.σ. ο «Kανόνας του Nόμου»), δηλ. ο νόμος είναι η εξουσία και όχι η εξουσία είναι ο νόμος».

Στην ερώτηση τι προοπτικές έχει η χώρα για να βγει κάποια στιγμή από το μνημόνιο, ο κ. Σπύρου είπε:
«Το χρέος στην Ελλάδα δεν είναι το θέμα. Το θέμα είναι ότι η εσωτερική οικονομική συνεισφορά των πολιτών, δεν είναι στο επίπεδο το οποίο χρειάζεται η χώρα για να καλύψει τις υποχρεώσεις της.

Και για να το πω με απλά λόγια, όταν ο γείτονας κλέβει από το κοτέτσι αβγά και εσύ από 20 που χρειάζεσαι, παίρνεις μόνο 15, τότε πρέπει να πας και να δανειστείς για να τα βγάλεις πέρα.

Εδώ εσείς, δεν ασχολείστε με το βασικό πρόβλημα που είναι το έλλειμμα, αλλά με το πόσο είναι το έλλειμμα που παρέλαβε ο καθένας από τον προηγούμενο. Γι' αυτό πιστεύω ότι αν δεν καθίσουν οι πολιτικές δυνάμεις και να συμφωνήσουν στο «ποιός είναι αυτός που τρώει τα αβγά», λύση στο πρόβλημα δεν θα βρεθεί.
Λύση δεν είναι να προσθέτεις φόρους και υποχρεώσεις. Επομένως νομίζω ότι χρειάζεται μια εμφύτευση μιάς νέας κουλτούρας στην πολιτική.

Δεν γίνεται να έχεις την ικανότητα να πληρώνεις για 9,5 και να υπόσχεσαι για 12. Αυτό πρέπει να το καταλάβει και η κοινωνία.

Δεν μπορεί ο πατέρας να φοροδιαφεύγει, ο γιος να φοροκλέβει και ο παππούς να παίρνει βαρβάτη σύνταξη για να μπορεί να ζήσει με αξιοπρέπεια και να βοηθήσει τον γιο του και τον εγγονό του !

Ποιοί ευνούχισαν τη σύνταξή του; Αυτοί οι δύο, που δεν αποδίδουν τον ΦΠΑ, που δεν αποδίδουν τον Φόρο εισοδήματος και φόρο επί των κερδών.
Επομένως είναι τρεις οι διαρρήξεις που γίνονται ταυτόχρονα στην Ελληνική οικονομία...

Πλήρες ρεπορτάζ στην εφημερίδα "Πελοπόννησος"





Δεν υπάρχουν σχόλια: