Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Πήραμε πάλι και φέτος το Άγιο Φώς ! Πόσοι όμως γνωρίζουν πώς ακριβώς βγαίνει ;




Απάντηση σ΄ αυτούς πού μιλάνε για «φώσφορα και αναπτήρες» πού ανάβουν το Άγιο Φώς !

http://www.kivotoshelp.gr/index.php/praktikh-theologia-menu/838-apantisi-s-aftoys-poy-milane-gia-fosfora-kai-anaptires-poy-anavoun-to-agio-fos  



Στα βάθη των αιώνων χάνονται οι πληροφορίες, για το ακριβές έτος που για πρώτη φορά εμφανίσθηκε το Άγιο Φώς, στο Ναό της Αναστάσεως των Ιεροσολύμων. Τα εγκαίνια του πρώτου Ναού έγιναν στις 13 Σεπτεμβρίου στα 330 μ.Χ. επί βασιλείας του Μεγάλου Κωνσταντίνου. 
Στα εγκαίνια παρίστατο ασφαλώς και η Αγία Ελένη, η οποία είχε κατέβει στην Αγία Πόλη αρκετούς μήνες νωρίτερα ψάχνοντας για τον Τίμιο Σταυρό. 
Ο πατριάρχης και ιστορικός Δοσίθεος Ιεροσολύμων στην Εκκλησιαστική του ιστορία "περί των Ιεροσολύμοις Πατριαρχευσάντων" ( Δωδεκάβιβλος ), στο Β’ βιβλίο – κεφ. Α’ σχετικά αναφέρει: 
" …η δε Βασίλισσα (Ελένη) μετά χαράς μεγάλης και φόβου ανελομένη τον ζωοποιόν Σταυρόν , και ασπασαμένη προσεκύνησε, και εξ εκείνου ήρξατο η εορτή της υψώσεως εις τα Ιεροσόλυμα μετά το ευτρεπισθήναι δηλαδή τον περιβόητο Ναόν, τής τού Χριστού Αναστάσεως …. 
Ει και ύστερον, δια το ουράνιον φώς του αγίου Τάφου, μετετέθη είς τήν Μεγάλην Τεσσαρακοστήν…" ( δηλ. τήν Κυριακή τής Σταυροπροσκυνήσεως). 

Τι είναι όμως το Αγιο Φώς, και πως παρουσιάζεται; 

http://www.kivotoshelp.gr/index.php/praktikh-theologia-menu/123-pos-vgainei-to-agio-fos











ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ καί μέ καλές ελπίδες !


Οί ημέρες πένθους τής Μεγάλης Σαρακοστής τελειώνουν και τελείωσαν,  και η Ανάσταση του Χριστού  πλησιάζει μόνο όμως για όσους  ζούνε  Παραδοσιακά τις μέρες αυτές και για όσους θα χαρούνε πραγματικά και ουσιαστικά το Πάσχα πού έρχεται…

Και όπως μας λέει και ο φίλος μας ο Θανασάκης ο δάσκαλος ( καλή του ώρα ), «να κάνουμε Πάσχα  όχι μόνο μέ φαγοπότι – κρασοπότι, όπως κάνουν κάποιοι ( πού άλλωστε και όλον τον υπόλοιπο χρόνο το ίδιο κάνουνε, άσε τους αυτούς τόχουνε χάσει το τραίνο…) αλλά νά ζήσουνε πραγματικά και την Ανάσταση του Χριστού παραμένοντας ως το τέλος της νυκτερινής  Θείας Λειτουργίας και πού δεν θα σκορπίσουμε «σαν τα κατσίκια μη έχοντα  ποιμένα» μόλις ακουστεί το «Χριστός Ανέστη». 

---«Γιατί  συνήθως έτσι γίνεται εδώ στις πολιτείες…»,
  μας τόνισε πάλι ο δάσκαλος, και μόλις ακούσουνε οι λεγόμενοι  «ευσεβείς Χριστιανοί» ( σύμφωνα και με τον τίτλο πού συνήθως δίνει στους Πατρινούς ο Μητροπολίτης μας ), το επόμενο τροπάριο μετά το Χριστός Ανέστη πού λέει «Αναστήτω ο Θεός και διασκορπισθήσονται οι εχθροί αυτού…» αυτοί γίνονται καπνός σαν  να είναι κι΄ αυτοί εχθροί του Χριστού και φεύγουνε τρέχοντας για να γλιτώσουν…

---«Και από ποιόν να γλιτώσουνε δάσκαλε ;»
τον ρωτήσαμε με απορία.
---«Αυτό ρωτάω κι΄ εγώ τόσα χρόνια» μας είπε, «και  αν το μάθετε να μού το πείτε να το ξέρω κι΄ εγώ… Πάντως υποψιάζομαι πώς εκείνο πού ενδιαφέρει περισσότερο τους «ευσεβείς χριστιανούς» είναι η μαγειρίτσα νομίζοντας και  ότι λειτουργηθήκανε απλώς και μόνο ακούγοντας το «Χριστός Ανέστη», αυτό τους αρκεί ! ».
---Πράγματι, παραείναι  ευσεβείς δάσκαλε, αυτοί οι Χριστιανοί…
Και αυτά μέν για τις μέρες τις δικές μας, χωρίς να προχωρήσουμε και σε θεολογικές αναλύσεις.

Γιατί ένα VIDEO πού είδαμε τελευταία μας έκοψε την διάθεση βλέποντας τι υποφέρουν οι  Ελληνο-Ορθόδοξοι Χριστιανοί της Συρίας.


 


Αυτούς πού πραγματικά έπρεπε σύσσωμη η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος και οι Μητροπόλεις να βοηθήσουν  κι΄ όχι να ρίξουν όλο το βάρος σε αλλόπιστους και αλλόδοξους πού ανάμεσά τους υπάρχουν και τζιχαντιστές  για να μας πάρουνε αύριο, μη αμφιβάλουμε,  και το κεφάλι μας…
Τα παρακάτω δυστυχώς δεν τα δείχνουν τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης ούτε και οι ΜΚΟ κι΄ έχουν τους «λόγους» τους και τις μίζες τους γι΄αυτό…

Ως πότε όμως θα σιωπούν ΜΜΕ και κυβερνήσεις στη νέα γενοκτονία των Ορθοδόξων Χριστιανών στην Μέση Ανατολή;
Eπίθεση μέσα στις Άγιες ημέρες του Πάσχα πραγματοποιεί το ISIS στην Ελληνορθόδοξη πόλη της Σελευκούπολης που βρίσκεται στην κεντρική Συρία με άν συγκλονιστικό βίντεο να βλέπει το φως της δημοσιότητας όπου Ελληνορθόδοξοι ψέλνουν στην λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων την ώρα που βομβαρδίζονται από τους ισλαμιστές.



Χαρακτηριστικά στο βίντεο φαίνονται τα δακρυσμένα μάτια των παιδιών που έχουν τρομοκρατηθεί ενώ οι πιστοί ψάλλουν το «Μεθ΄ ημων ο Θεός» την στιγμή που ακούγονται οι οβίδες να σκάνε έξω από τον ναό πού αν πέσει  θα τους πλακώσουν όλους τα μπετά  από κάτω…



Οι ισλαμιστές επιχείρησαν να χτυπήσουν την ελληνορθόδοξη Εκκλησία την ώρα της λειτουργίας της Κυριακής στην πόλη Σελευκούπολη.



Αναμένεται επέμβαση από την Ρωσική Αεροπορία που θα επιχειρήσει να χτυπήσει τις δυνάμεις του ISIS στα ανοιχτά της συριακής ερήμου έξω από την πόλη και ήδη Συριακές δυνάμεις κατευθύνονται προς την πόλη σε μια προσπάθεια να προλάβουν την σφαγή των Ελληνορθόδοξων κατοίκων απο τους ισλαμιστές.



Οι ισλαμιστές θέλουν να διεισδύσουν στην πόλη για να μην μπορεί η RuAF να τους στοχοποιήσει εν μέσω ελληνορθόδοξου πληθυσμού.



Η Σελευκούπολη βρίσκεται στην κεντρική Συρία με τις δυνάμεις του ISIS να έχουν πλησιάσει στα 5 χιλιόμετρα. Έχει 20.000 κατοίκους, από τους οποίους οι 12 με 15 χιλιάδες είναι Χριστιανοί. Μάλιστα στην εκκλησία γίνεται και εκμάθηση Ελληνικής γλώσσας, αφού oι Ελληνορθόδοξοι είναι οι απόγονοι των Βυζαντινών.



Είναι ο ξεχασμένος για το Ελληνικό κράτος Ελληνισμός της Μέσης Ανατολής. Στον Λίβανο τους αποκαλούν «Ρουμ Ορθοντοξ» (από το Ορθόδοξος Ρωμαίος δηλαδή Βυζαντινός) και μιλάνε σωστά Ελληνικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: