Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Πυρκαγιές πολυκαταστημάτων ! Γιατί συμβαίνουν, τι δεν προσέχουμε…



Ήταν μιά ακίνδυνη φωτιά.
Κάηκε ένα γράμμα, τό U , καί τίποτα περισσότερο...


Είναι όμως μόνο αυτό;



Τις μέρες αυτές των μεγάλων εορτών πού πολύς κόσμος μπαινοβγαίνει σε πολυκαταστήματα ένας κίνδυνος αμελητέος σε άλλες ημέρες του χρόνου εμφανίζεται τώρα δυνητικός και επικίνδυνος. Όμως τόσο η υποτίμηση αυτού του κινδύνου όσο και η υπερκτίμηση σε βαθμό υπερβολής ασφαλώς βλάπτουν…Αλλά παρά ταύτα και «δια ταύτα» καλό θα ήταν να παίρνουμε τα μέτρα μας, «γιατί δεν ξέρεις καμιά φορά τι μπορεί να συμβεί και σε ποια ώρα…»


Πάτρα - 3 Ιουνίου 1983.
Τά καταστήματα Τοξαβίδης --Μουστάκης καίγονται...
Αιτία; Μέχρι σήμερα άγνωστη !

-----------------------
Αφορμή για τις παραπάνω σκέψεις στάθηκαν δύο περιστατικά μέ κοινή συνάρτηση. Το ένα αφορούσε μια επίσκεψή μου πρό ετών στο JUBO  VESSO και το άλλο με την φωτιά στο «U» της μεγάλης φωτεινής επιγραφής του Τζάμπο της οδού Αμερικής…

Αρκετές φορές  λοιπόν ψωνίζουμε, όπως οι περισσότεροι άλλωστε, από το Τζάμπο δίπλα στού Βασιλόπουλου. Πρίν λίγα χρόνια είχα επισκεφθεί και το έτερον ήμισυ του μεγαλοκαταστήματος , το JUBO  VESSO στην ακτή Δυμαίων.

Και δεν το κρύβω ότι σαν κατέβηκα στο υπόγειο με τα γεμάτα παιχνίδια ράφια καί τους στενούς διαδρόμους πού δεν μπορεί να κυκλοφορήσει άνθρωπος, εν αντιθέσει με το άνετο κατάστημα της οδού Αμερικής πολύ ΑΝΗΣΥΧΗΣΑ !

Σκέφθηκα τότε, το τι θα μπορούσε να είχε συμβεί αν έπιανε μια φωτιά στο υπόγειο με τόσο κόσμο και ειδικώς μικρά παιδιά πού δεν θα  ήξεραν από ποια πόρτα να ξεφύγουν μέσα στους καπνούς και στις φλόγες, και πού ο ένας θα πάταγε τον άλλον ψάχνοντας για οδό διαφυγής…




Την εικόνα αυτή πού συνάντησα τότε, την είχα και την έχω ακόμη χρόνια τώρα στο μυαλό μου και αφορμή για να εκθέσω δημόσια τις σκέψεις μου υπήρξε η πρό ημερών εξωτερική  φωτιά, στο «U» του Τζάμπο της οδού Αμερικής στον Νέο Δρόμο.

Ξεκίνησα λοιπόν πάλι σήμερα για να ιδώ πώς έχουν τα πράγματα τώρα, εκεί στο υπόγειο JUBO  VESSO  της  Ακτής Δυμαίων, και δυστυχώς είδα την ίδια κατάσταση να βασιλεύει.

Μά καλά σκέφθηκα, η Πυροσβεστική τι κάνει; Εδώ μια απλή άδεια λειτουργίας καταστήματος πάς να βγάλεις και σού ζητάνε χίλια – μύρια «ού» και «μή» κι΄εδώ πού ο κίνδυνος είναι πασιφανής δεν τρέχει τίποτα;

ΠΟΙΟΣ και ΠΩΣ  δώσανε άδεια λειτουργίας σ΄ αυτό το επικίνδυνο για όλους μέρος πού συγκεντρώνει τόσο παιδόκοσμο; Δεν βλέπουν ότι αν αρπάξει μια φωτιά κάτω, στους χώρους αυτούς πού οι υπεύθυνοι για να βάλουν περισσότερα παιχνίδια έχουν στενέψει τα πάντα καί μετά δυσκολίας κυκλοφορεί άνθρωπος, αν συμβεί κάτι, τι έχει να γίνει; Ότι θα καούνε σαν τα ποντικια στήν φωλιά τους;

Και μετά θα κλαίμε και θα λέει ο κάθε «αρμόδιος» το δικό του κλαψουριστό παραμύθι !

Και θα γίνει αυτό πού έγινε και με τα τρία άτυχα νεαρά παιδιά πού πνίγηκαν μέσα σε δευτερόλεπτα μπροστά στα ΚΕΠ του λιμανιού και πού δυστυχώς κανείς αρμόδιος δεν έβαλε μυαλό, δεν διόρθωσε την κατάσταση πού συνεχίζεται ανεξέλεγκτη τό ίδιο. Σέ παρκάρισμα, σε μανούβρες, και στο «όποιος πέσει στην θάλασσα  έπεσε, και άς πρόσεχε…».

Κι΄ όμως ήταν ένα θέμα πού από χρόνια τώρα το είχαμε δημοσίως επισημάνει και σε προηγούμενες πολιτικές – δημοτικές καταστάσεις, προτείνοντας να βάλουν στις άκρες της θάλασσας κάγκελα, μπάρες, πλαστικά διαχωριστικά δρόμων γεμάτα νερό όπως βάζουν στους  δρόμους ΑΛΛΑ  ΠΡΟΣ  ΘΕΟΥ ΜΗ ΑΦΗΝΟΥΝ ΕΤΣΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ…

Και όμως την άφησαν ! Κι΄ ακόμη τήν αφήνουν, τίποτα δεν διόρθωσαν !

Κι΄ έτσι λοιπόν, καλά αυτοί, αλλά ούτε και ο Πελετίδης καλή του ώρα, αριστερός Δήμαρχος αυτός και «προστάτης των αδυνάτων» (;) δεν έκανε κάτι τί, ούτε καμμία Δικαστική Αρχή δεν ανέλαβε να βρεί το «ποιός φταίει;» και πνίγηκαν άδικα 3 παιδιά ! Αν ήταν βέβαια τά «δικά μας  παιδιά», τίποτα πολιτικών και βάλε, τότε να δείς πώς θα ξεσηκωνόσαντε όλοι για να βρούνε του γείτονα το δίκιο…

Ωστόσο η παρακάτω είδηση είναι ενδεικτική μιάς ανώδυνης εξωτερικής φωτιάς, και άς ελπίσουμε να μη επανέλθουμε με τίποτα χειρότερα…




 ΤΟΠΙΚΕΣ  ΕΙΔΗΣΕΙΣ
04/12/2015  [18:26]

«Έσβησε η φωτιά στην πινακίδα του Jumbo στην οδό Αμερικής. Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής»


Τέσσερα οχήματα της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και δύναμη της Αστυνομίας έσπευσε άμεσα στο πολυκατάστημα παιχνιδιών Jumbo στην οδό Αμερικής, καθώς υπήρξε συναγερμός για πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην πινακίδα του καταστήματος, πιθανόν από βραχυκύκλωμα. Ευτυχώς η φωτιά δεν επεκτάθηκε σε κάποιο άλλο σημείο του καταστήματος, το οποιο εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους. Πριν από λίγο η πυρκαγιά κατασβέστηκε.





=================================
ΜΕΓΑΛΕΣ ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΠΟΥ ΑΦΗΣΑΝ ΕΠΟΧΗ !



ΤΟΞΑΒΙΔΗΣ -- ΜΟΥΣΤΑΚΗΣ...

Τρομακτική σε έκταση πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα της Παρασκευής 3 Ιουνίου 1983 στο κεντρικότερο σημείο της πόλης. Παρανάλωμα της φωτιάς έγινε μέσα σε ελάχιστο χρόνο το πολυκατάστημα νεωτερισμών Β. Τοξαβίδη και Υιοί Α.Ε.
Πύρινες γλώσσες και μαύρα σύννεφα καπνού προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε γειτονικά καταστήματα. «Οι μάνικες της Πυροσβεστικής φάνηκαν ανίσχυρες να αντιμετωπίσουν τη μανία της φωτιάς που ο σφοδρός θερινός απογευματινός αέρας συνεχώς δυνάμωνε. Η ορατότητα στην πλατεία Γεωργίου αλλά και σε αρκετή απόσταση μέχρι την οδό τριών Συμμάχων έφτασε στο μηδέν από τα μανιτάρια καπνού που έζωσαν σχεδόν όλη την πόλη.
Χιλιάδες συμπολίτες έζησαν από κοντά το έργο καταστολής της πυρκαγιάς που στοίχισε υλικές ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων και άφησε άνεργους δεκάδες οικογενειάρχες», ανάφερε την επομένη στην «Ημέρα» ο Ανδρέας Αδαμόπουλος.


Χιλιάδες πατρινοί μαζεύτηκαν σε μικρή απόσταση από το σημείο της καταστροφής. Επειδή απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στο τμήμα των καιγόμενων μαγαζιών, παρατηρήθηκε τρομερή συμφόρηση στις άλλες κεντρικές αρτηρίες.

Στο κατάστημα εργάζονταν 30 υπάλληλοι, οι περισσότεροι από τους οποίους, ιδίως οι κοπέλες, δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους βλέποντας την επιχείρηση όπου εργάζονταν να γίνεται στάχτη.
Στην ίδια ψυχική κατάσταση ήταν και οι ιδιοκτήτες Κώστας και Παύλος Τοξαβίδης. Αμίλητοι παρακολουθούσαν τις φλόγες να κατατρώγουν την περιουσία τους.

Μέχρι στις 10 το βράδυ υπήρχαν μικροεστίες, τις οποίες προσπαθούσαν να σβήσουν οι πυροσβέστες. Ζημιές έπαθαν από τα νερά και τους καπνούς τόσο ο Μουστάκης όσο και τα καταστήματα υφασμάτων του Β. Τσιρώνη, ειδών δώρων των Τέτης και Λέλας Κανελοπούλου καθώς και το κατάστημα νεωτερισμών του Ηλία Τοξαβίδη, στην οδό Ερμού.

Η φωτιά έγινε αντιληπτή από διερχόμενους πολίτες λίγο μετά τις 4 τα απόγευμα. Το κτίριο κυριολεκτικά λαμπάδιασε, καταστρέφοντας ολοσχερώς το γνωστό πολυκατάστημα Τοξαβίδη, στη γωνιά των οδών Μαιζώνος και Ερμού. Το ιστορικό κέντρο της πόλης έζησε μια πύρινη κόλαση, καθώς απειλήθηκε ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο.

Η φωτιά εκδηλώθηκε μεταξύ δευτέρου και τρίτου ορόφου του καταστήματος όπου υπήρχαν λευκά είδη και λόγω των εύφλεκτων υλικών δεν μπορούσε να τεθεί σε έλεγχο. Την ώρα της πυρκαγιάς επικρατούσε σφοδρή ανεμοθύελλα, η οποία διευκόλυνε την με αστραπιαία ταχύτητα εξάπλωσή της. Μέσα σε λίγα λεπτά τεράστιες φλόγες άρχισαν να υψώνονται στον ουρανό, καταστρέφοντας τα πάντα. Εκτός των φλογών που άρχισαν να γίνονται απειλητικές και για τα παρακείμενα καταστήματα, μαύρος καπνός σκέπασε μεγάλο τμήμα στο κέντρο της πόλης και γινόταν αντιληπτός ακόμη και από τα κοντινά προάστια!
Πορεία δια πυρός και σιδήρου
Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή του Ανδρέα Α. Βρη στον «Κήρυκα» της εποχής: «Η πυροσβεστική υπηρεσία έθεσε αμέσως σε επιφυλακή ολόκληρη τη δύναμή της, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας έφτασε επί τόπου. Το κατάστημα Τοξαβίδη καιγόταν όλο και οι προσπάθειες στράφηκαν κυρίως στη διάσωση των γειτονικών καταστημάτων. Πέρα από την παλαιότητα των κτιρίων και τη δαιδαλώδη διαμόρφωσή τους που εμπόδιζε την προσπέλαση κοντά στις εστίες της πυρκαγιάς, οι πυροσβέστες είχαν ν’ αντιμετωπίσουν και επικίνδυνες εύφλεκτες ύλες.
Με κίνδυνο της ζωής τους και αυτοθυσία έδωσαν μεγάλη μάχη μέσα σε αλλεπάλληλες εκρήξεις φιαλών υγραερίου, καλλυντικών και καταρρεύσεις μεγάλων κομματιών από τοίχους, ενώ τα θερμικά φορτία που αναπτύσσονταν ήταν φοβερά, σε μεγάλη ακτίνα γύρω από τις εστίες της πυρκαγιάς». 

Η «Αλλαγή» ήταν καταγγελτική: «Στην κυριολεξία αναστατώθηκε ολόκληρη η πόλη, αφού:
- Υπήρχε μόνο ένας υδροφόρος κρουνός και οι μάνικες έπαιρναν νερό από το… λιμάνι! Έτσι κόπηκε η κυκλοφορία στην Αγίου Ανδρέου, Ρ. Φεραίου, Μαιζώνος κ.ά., με αποτέλεσμα μια άνευ προηγουμένου κυκλοφοριακή συμφόρηση, που αναστάτωσε τη ζωή της πόλης.
- Τα πυροσβεστικά οχήματα “έτρεχαν” με ρυθμό… χελώνας, λόγω του μποτιλιαρίσματος. Έτσι μειώθηκε η αποτελεσματικότητα της Π.Υ.». 

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, η φωτιά άρχισε να εξαπλώνεται και στο γειτονικό πολυκατάστημα Μουστάκη, προς την Ερμού αλλά και το κατάστημα «Γκαλερί» του Γ.Ι. Τσόκου στην οδό Μαιζώνος. 

Γενικό συναγερμό κήρυξαν η αστυνομική διεύθυνση και το ΚΕΤΧ. Έφτασαν ενισχύσεις από το Αίγιο, ένα «κανονάκι» εκτόξευσης νερού από την αεροπορική βάση του Αράξου, ενώ τέσσερα βυτιοφόρα και γερανοφόρα διέθεσε ο δήμος Πατρέων.

Φόβος κατάρρευσης

Δραματικές σκηνές εκτυλίχθηκαν έξω από το κτίριο που είχε χαθεί στους καπνούς, όπου οι αδελφοί Κώστας, Ηλίας και Παύλος Τοξαβίδης έβλεπαν με απελπισία τις φλόγες να καταστρέφουν το μόχθο της ζωής τους. Πολλοί από τους εργαζόμενους στο κατάστημα κλαίγοντας παρακολουθούσαν το θέαμα. Έδιναν τη δική τους μάχη μαζεύοντας ό,τι μπορούσαν και μεταφέροντας εμπορεύματα μακριά από τον τόπο της πυρκαγιάς. Πάνω την απελπισία τους ένας από τους αδελφούς Τοξαβίδη διαμαρτυρόταν στους πυροσβέστες όταν δεν ενεργούσαν αποτελεσματικά. Άλλος μουρμουρούσε: «Πάει, καταστραφήκαμε».


Ανάμεσα στους πρώτους που έφτασαν και ο Κώστας Τοξαβίδης, ο οποίος έλεγε: «Ειδοποιήθηκα ότι καίγεται το κατάστημα γύρω στις 4.10, αλλά η πυροσβεστική πρέπει να καθυστέρησε στο έργο της κατάσβεσης. Αρχικά υπήρχε μεγάλο πρόβλημα νερού λόγω ανυπαρξίας υδροφόρων καθώς και κάποια έλλειψη συντονισμού. Για την ασφάλεια μη με ρωτάτε. Δεν φτάνει για τίποτα. Θέλω ακόμα να πω ότι απόψε είδα κάποιο άσχημο όνειρο και αδυνατώ να πιστέψω ότι βγήκε αληθινό. Είμαστε άτυχοι αλλά δεν απογοητευόμαστε. Θα το ξαναστήσουμε»!


Το κτίριο άρχισε να παίρνει κλίση, ενώ οι ρωγμές συνεχώς μεγάλωναν. Αμέσως δημιουργήθηκε ο φόβος ότι θα αρχίσει να πέφτει και οι άντρες της αστυνομίας άρχισαν να απομακρύνουν τον κόσμο. Σε αυτό το κρίσιμο σημείο, λειτούργησε μια διπλή γραμμή άντλησης νερού από τη θάλασσα με τη βοήθεια του πυροσβεστικού σκάφους «Πετράκης» με αποτέλεσμα να ρίξουν τόνους νερού. Είχαν απλωθεί μάνικες από το λιμάνι μέχρι το φλεγόμενο κτίριο. Έτσι η φωτιά άρχισε να υποχωρεί.


Οι ζημιές υπολογίζονταν σε περισσότερα από 65.000.000, ενώ ήταν ασφαλισμένο για το ποσό των 47.000.000 δραχμών σε διάφορες εταιρίες.

Στις 11.15 τη νύχτα, οι πυροσβέστες έβγαλαν την ταμειακή μηχανή του καταστήματος… άθιχτη! 

Το κτίριο που εξαιτίας των ανεπανόρθωτων ζημιών τελικά κατεδαφίστηκε άνηκε στον υπουργό Αχιλλέα Γεροκωστόπουλο και την Ελένη Παπαναγιώτου. Η τραγική ειρωνεία της τύχης είναι ότι το κατάστημα του Ηλία Τοξαβίδη που βρισκόταν δίπλα είχε αναγγείλει ότι θα έκαμε εκείνη την ημέρα τα εγκαίνιά του. Δεν πρόλαβε όμως…




Press












Δεν υπάρχουν σχόλια: