Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Αξονική τομογραφία ! Βομβαρδισμός, ίσος με 500 ακτινογραφίες κάθε φορά επάνω μας. Και όμως επιτρέπεται…




Αξονικός τομογράφος. 

Κάθε φορά βομβαρδίζει μέ ακτίνες Χ τον ασθενή σάν να έκανε 400-500 ακτινογραφίες !







«Τις μέρες αυτές…», μας έγραφε πάλι ο φίλος μας ο δάσκαλος, « έχοντας  πόνους στην μέση, πήγα σε κάποιο γιατρό του ΕΟΠΥΥ  για να μού πεί τι συμβαίνει.

 Όμως, όπως πήγα ήλθα, απογοητεύτηκα !

Πάνε τώρα οί παλιοί γιατροί της Πάτρας, πάει ο Αριστείδης ο Ντόντης, ο Παναγιώτης Ραμπαβίλας ο παθολόγος, ο Γιάννης ο Στρατούλιας πού έχει ξεγεννήσει την μισή Πάτρα, ο Τίμος Παπαδημητρίου ο παιδίατρος πού έδινε και φάρμακα στους φτωχούς, ο Αντωνιάδης ο οφθαλμίατρος, ο Γεώργιος Νίκας πού μόλις χθές και πλήρης ημερών στα 103 χρόνια του πέρασε στήν αιωνιότητα, αλλά και μερικοί άλλοι πού είχανε την ιατρική για λειτούργημα και πιάνανε πουλιά στον αέρα.

Πού έτσι και σε βλέπανε εξωτερικά και μέ μιά απλή ψηλάφηση, σού βρίσκανε και την πάθηση.

Ούτε αξονικές, ούτε σπινθηρογραφήματα, ούτε πυκνότητα μάζας, ούτε τρίπλεξ, ούτε ειδικές μικροβιολογικές, και πάει λέγοντας…Μόνο στην έσχατη ανάγκη τούς αρκούσε μια απλή ακτινογραφία !



«Ο λύχνος του σώματος είναι  ο οφθαλμός…» γράφει κάπου το Ευαγγέλιο ότι είπε ο Χριστός.







Καί παρ΄ όλο πού εννοεί τήν ψυχική καθαρότητα κάθε ανθρώπου πού φαίνεται καί από το απονήρευτο βλέμμα του, εν τούτοις πάρα πολλές αρρώστιες φαίνονται από το βάθος τής ίριδος γι΄ αυτό καί η επιστήμη τής ιριδολογίας εξετάζει καί από τό μάτι τίς αρρώστιες...

Καί όπως μού έλεγε φίλος πού ασχολείται μ΄ αυτά, δείχνοντάς μου τήν φωτογραφία μιάς ηθοποιού καί το βάθος τών ματιών της "ποιός να τής μιλήσει αυτής τής γυναίκας καί να τής πεί ότι έχει καρκίνο πού θα ξεσπάσει σε λίγο επάνω της...". 

Καί πράγματι σέ λίγους μήνες βρέθηκε με καλπάζουσα μορφή καρκίνου μή αναστρέψιμη καί φυσικά πέθανε !

Επανέρχομαι όμως...
  

Κι΄ έτσι κι΄ αυτοί λοιπόν οί παλαιοί γιατροί από το μάτι σου, από τον «λύχνο» σου, φωτεινό ή σκοτεινό,  έβλεπαν  τι πάνω κάτω είχες, και ελάχιστα έπεφταν έξω…


Σήμερα θέλουνε 15 εξετάσεις και μία αεροφωτογραφία για να σού πούνε «αμέτα σκαρπέτα» τι έχεις, και αν σού το βρούνε βέβαια, δεν το υπόσχονται…






Αλλά  τώρα πού οί γιατροί μπήκανε και στον ΕΟΠΥΥ «εκβιαστικά» θα λέγαμε, μια και τα Ταμεία δεν πληρώνουν  πιά σε χρήμα κάθε εξέταση όπως παλιά,  τώρα λοιπόν πού και οί ίδιοι οί γιατροί «ξεφτιλιστήκανε» από το Κράτος πού με 10 ευρώ ( και πού αφαιρεμένων των φόρων και της πληρωμής τους σε 6 μήνες, μένουν τελικά 7 ευρώ ) θέλει να κοιτάζουν ασθενή, αν είναι δυνατόν πιά να νοιώθουμε ασφαλείς με τέτοιες εκπτώσεις !  




Μαγνητικός τομογράφος.

Ακτίνες μηδέν!

Καρκινογένεση μηδέν!









Αποτέλεσμα;

Νά κινδυνεύουμε να «πεθάνουμε» κι΄ εμείς από κάποιους γιατρούς ΕΟΠΥΥ  και από την αδιαφορία τους για μια σωστή εξέταση !

Σπάνια τώρα να βρείς γιατρό να σε κοιτάξει με ενδιαφέρον. Σε βλέπει βαρυεστημένα σαν ζωϋφιο πού του ετάραξες την ησυχία..

Σε βλέπει, τον βλέπεις, βλεπόσαστε κι΄ οί δυό, χασμουριέται, χασμουριέσαι και παίρνει το βιβλιάριο να σού γράψει από τά ίδια πού εδώ και ένα μήνα σού είχε ξαναγράψει…

Έγιναν  οί γιατροί απλοί συνταγολόγοι, και τίποτα περισσότερο, μη κρυβόμαστε πιά, έχει επικρατήσει τέτοια ΕΟΠΥΥ--ική  αδιαφορία πού δεν λέγεται, κι΄ όποιος την έχει ζήσει στην πλάτη του καταλαβαίνει τι λέμε τώρα…


«Έτσι λοιπόν» , μας γράφει ο φίλος μας ο κύρ δάσκαλος, «ούτε ψηλάφηση, ούτε ψάξιμο, ούτε κανένα ενδιαφέρον για τους πόνους μου, λές και ήμουνα ένας τιποτένιος τσαμπατζής !

Ή μήπως είμαι;

Του είπα ότι έχω βγάλει μία απλή ακτινογραφία..


Την έβγαλα μάλιστα από τον φάκκελο να του την δείξω και αυτός κάνοντας μια κίνηση στον αέρα ότι τάχα τες την είδε, μού την ξανάδωσε πίσω λέγοντάς μου «έ, τότε να κάνουμε καί μια αξονική».


Ντράπηκα να του ειπώ, μη και τον εκθέσω:


«Τι αξονική γιατρέ μου, εσύ δεν είδες καλά καλά ούτε αυτή πού σούφερα…», αλλά παρά ταύτα πήρα το χαρτί ΕΟΠΥΥ και πήγα στο σπίτι μου…

Αξονική ;


Πρώτη φορά στην ζωή μου θα έκανα τέτοια εξέταση και άνοιξα το διαδίκτυο μήπως και μάθω κάτι περισσότερο.


Έ, λοιπόν διαβάζοντας όλα τα παρακάτω, πού κι΄ εσείς θα διαβάσετε τώρα, κυριολεκτικά έφριξα διαρρηγνύοντας τα ιμάτιά μου !


Έχουν λοιπόν τόση ακτινοβολία οί αξονικές, πού με 2-3 μπορείς να κολλήσεις και καρκίνο !


Μία στις 10.000 λένε οί επιστήμονες, αλλά κανείς δεν ξέρει ακριβώς μια καί τα μεγάλα συμφέροντα αυτά τά κρύβουν.


Και όχι μόνο εσύ μπορείς να κολλήσεις, αλλά μπορεί να μεταλλαχθούν με την αξονική τα γονίδιά σου και να δημιουργήσεις κληρονομικό πρόβλημα στους απογόνους σου πού χωρίς αυτή δεν θα είχαν τέτοιο ζήτημα  !


Το γιατί χρησιμοποιείται ακόμη η Αξονική, και όχι η Μαγνητική πού είναι μη καρκινογόνα, έχει σχέση με τα τεράστια ποσά πού έχουν δοθεί για την αγορά των μηχανημάτων αυτών και για το χρέος απόσβεσης πού πρέπει να γίνει μια καί «αφού τα πήραμε δεν μπορούμε και να τα πετάξουμε επειδή ήλθε η νέα τεχνολογία της Μαγνητικής.

Πρέπει να βγάλουμε τα λεφτά πού τότε δώσαμε…» λένε κάποιοι.


Κι΄ έτσι πλακώνουνε στις αξονικές καρκινοπαθείς αρρώστους με το σκεπτικό «τι άλλο να πάθουνε πιά, ότι έχουνε θάχουνε;»


Και γίνεται το οξύμωρο, από την μία πολεμάνε με ακτινοβολίες και χημικά τον καρκίνο και από την άλλη τον ταϊζουνε με τις αξονικές ρίχνοντας κάθε φορά 500 ακτινογραφίες επάνω στο ταλαίπωρο κορμί του αρρώστου…


Και τον πάνε στον τάφο μια ώρα νωρίτερα και όλα αυτά υπέρ του ΕΣΥ, υπέρ του ΕΟΠΥΥ, και της οικονομίας του Υπουργείου γενικότερα…


Αλλά και κάτι άλλο πού δείχνει γιατί οί γιατροί γράφουνε εύκολα αξονικές όχι όμως και μαγνητικές.


Μού μυρίζεται δηλαδή» κατέληξε ο διαμαρτυρόμενος φίλος «ότι κάποια μυστική εντολή πρέπει να έχουν πάρει «από πάνω» όχι μαγνητικές, μόνο αξονικές.

Κι΄ έτσι στην μέν αξονική ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει στα διαγνωστικά κέντρα κάπου 70 ευρώ και ο ασφαλισμένος 10, 


στην δε Μαγνητική ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει κάπου 250Ε και ο ασφαλισμένος 35 !
Και ασφαλώς η διαφορά κάνει και την ποιότητα!


«Πόσο ασφαλής είναι η Αξονική τομογραφία ;
===================



Με την επιμέλεια του καθηγητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΟΛΗ, διευθυντή Ενδοκρινολογικού Τμήματος Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Αθήνας

Η κυρία Κ., μία 59χρονη δασκάλα, ξύπνησε στις 8 Σεπτεμβρίου του 2009 με παράλυση ενός τμήματος του προσώπου της. 

Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του εφημερεύοντος νοσοκομείου υπεβλήθη σε αξονική και μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου.

Από τα αποτελέσματα δεν βρέθηκε κάποιο παθολογικό στοιχείο και από την εξέταση διαγνώστηκε πάρεση τύπου Bell (ιδιοπαθής πάρεση του προσωπικού νεύρου, η οποία στην περίπτωση που δεν υπάρχει κάποια εμφανής αιτία, π.χ. όγκος εγκεφάλου ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, χαρακτηρίζεται ιδιοπαθής. 

Σε μεγάλο ποσοστό των ατόμων υποχωρεί το αργότερο εντός δεκαημέρου, ακόμη και χωρίς φαρμακευτική αγωγή σε ορισμένες περιπτώσεις).

Δύο εβδομάδες αργότερα η κυρία Κ. άρχισε να χάνει τα μαλλιά της και την επόμενη εβδομάδα ξύπνησε με ίλιγγο και σύγχυση. Ξαναπήγε στο ΤΕΠ όπου υπεβλήθη σε νέα αξονική και μαγνητική τομογραφία, που ήταν ξανά φυσιολογικές. Η εξάντληση, η αδιαθεσία, η απώλεια μνήμης και η σύγχυση, που ξεκίνησαν εκείνη την περίοδο, συνεχίστηκαν, και την οδήγησαν σε μία κατάσταση που την έκανε να δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει στις εργασιακές υποχρεώσεις της.

Η επανεξέταση της πρώτης αξονικής αποκάλυψε ότι είχε λάβει μία δόση ακτινοβολίας στον εγκέφαλο της τάξης των 6Gy (μονάδα μέτρησης της ιονιζόμενης ακτινοβολίας που απορροφά ο ανθρώπινος οργανισμός).

Αυτή η δόση είναι 100 φορές μεγαλύτερη της δόσης μιας αξονικής τομογραφίας και 3 φορές μεγαλύτερη της ημερήσιας δόσης, που λαμβάνει ένα άτομο που πάσχει από καρκίνο εγκεφάλου, όταν υποβάλλεται σε ακτινοθεραπεία.


Δόσεις ακτινοβολίας...


Οι δόσεις ακτινοβολίας κατά τη διάρκεια μιας αξονικής τομογραφίας είναι από 100 έως 500 φορές μεγαλύτερες από μία συμβατική ακτινογραφία, ανάλογα με το μέρος του σώματος στο οποίο γίνονται.


Σύμφωνα με τους κατασκευαστές των μηχανημάτων αυτών, όσο μεγαλύτερη είναι η δόση που χρησιμοποιείται τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα μιας αξονικής.

Επίσης στις νέες τεχνικές αξονικής τομογραφίας χρησιμοποιούνται ακόμη μεγαλύτερες δόσεις ακτινοβολίας.

Παρ' όλο που οι νέες αυτές εξελιγμένες τεχνικές φαίνεται να έχουν ένα ρόλο στη διαγνωστική προσέγγιση, δεν υπάρχουν ακόμη οι κατευθυντήριες εκείνες οδηγίες, οι οποίες να βασίζονται σε καλά τεκμηριωμένες αποδείξεις σχετικά με την αναγκαιότητα χρήσης τους.

Επίσης ο τρόπος χρήσης αυτών των τεχνικών ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των διαφόρων νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στις διαφορετικές εκτιμήσεις των ιατρών, αλλά και την προώθηση των τεχνικών αυτών από τους κατασκευαστές.

Το θέμα είναι ότι δεν βασίζεται σε επιστημονικά τεκμηριωμένες αποδείξεις για την κλινική χρησιμότητά τους.

Η κυρία Κ. δεν έλαβε μόνο μία αυξημένη ακτινοβολία από λάθος, αλλά υπεβλήθη και σε μία τεχνική (τεχνική διάχυσης- brain-perfusion CT) αξονικής τομογραφίας, ενώ θα μπορούσε να κάνει μία αξονική τομογραφία ρουτίνας λαμβάνοντας πολύ μικρότερη δόση.


Παρ' όλο που δεν έχει αποδειχθεί άμεσα ότι η αξονική τομογραφία αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο, η ακτινοβολία είναι γνωστό ότι αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην εμφάνιση του καρκίνου.


Ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει κάποιος κυβερνητικός οργανισμός που να συλλέγει στοιχεία για τη μελέτη της σχέσης της ακτινοβολίας από τη χρήση ιατρικών διαγνωστικών τεχνικών, με την καρκινογένεση. Απ' ό,τι φαίνεται από διάφορες μελέτες οι ιατροί δεν γνωρίζουν αρκετά πράγματα για το θέμα αυτό.

Δεν υπάρχουν κατευθυντήριες οδηγίες για το ποιες είναι οι απαιτούμενες δόσεις, οι τεχνολόγοι δεν γνωρίζουν πότε το ποσό της ακτινοβολίας είναι υπερβολικό, ενώ ακόμη και σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ δεν είναι πιστοποιημένοι.

Η δόση που έλαβε η κυρία Κ. εμφανιζόταν στην κονσόλα της αξονικής τομογραφίας αλλά ο τεχνολόγος δεν αναγνώρισε ότι ήταν υπερβολική

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=220669

Πόση ακτινοβολία δεχόμαστε
======================= 

Απεικονιστικές εξετάσεις
Ακτινογραφία θώρακα 40 mrem*
Αξονική τομογραφία θώρακα 760 mrem
PΕΤ/CT 1.080 mrem

Ανθρώπινες δραστηριότητες
Ετήσια έκθεση σε millirem

Αποστολή στο διάστημα 25.000
Δόση στους πνεύμονες από το κάπνισμα ενός πακέτου τσιγάρων καθημερινά 15.000
Ύπνος δίπλα σε κάποιον επί 8 ώρες 2
Βλέποντας τηλεόραση 2 ώρες καθημερινά 1
Αεροπορικό ταξίδι, κάθε ώρα πτήσης 0,5
Πορσελάνινες θήκες δοντιών ή ψεύτικα δόντια 0,1

Μία αξονική τομογραφία μπορεί να αποδώσει 50-100 φορές περισσότερη ακτινοβολία από μία συμβατική ακτινογραφία, ανάλογα με το σημείο που εξετάζεται, τη μάρκα και την ηλικία του μηχανήματος.
--------------------------------------

H αξονική τομογραφία μπορεί και να βλάψει την υγεία

OYAΣIΓKTON. 

Παρότι το «προλαμβάνειν κάλλιον του θεραπεύειν» σε ορισμένες περιπτώσεις η προσπάθεια να προλάβουμε το κακό τελικά αποδεικνύεται επιβαρυντική.

Oπως αναφέρεται στην επιστημονική επιθεώρηση Radiology, η συχνή αξονική τομογραφία που γίνεται για διαγνωστικούς σκοπούς πιθανώς να πυροδοτεί την εμφάνιση ορισμένων μορφών καρκίνου ή να επιταχύνει την εξέλιξή τους.

Oπως διαπίστωσε ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου Kολούμπια της Nέας Yόρκης η επιβάρυνση του ανθρώπινου οργανισμού με ακτινοβολία Pέντγκεν, η οποία απελευθερώνεται κατά την πραγματοποίηση αξονικής τομογραφίας είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που αρχικώς είχε υπολογισθεί.

Mάλιστα, όπως υποστηρίζει ο δρ Mπρένερ αποπειρώμενος να καθορίσει τον κίνδυνο που διατρέχουν οι ασθενείς από τις ολόσωμες αξονικές τομογραφίες, τόνισε η ακτινοβολία που δέχεται ο ανθρώπινος οργανισμός όταν υποβάλλεται σε ολόσωμη αξονική τομογραφία είναι ανάλογη με αυτή που δέχθηκαν ορισμένοι από τους επιζώντες της πυρηνικής καταστροφής της Xιροσίμα.


Kίνδυνος καρκινογένεσης...

«O κίνδυνος καρκινογένεσης εξαιτίας της τομογραφίας δεν είναι μικρός», κατέληξε ο Mπρένερ. Bέβαια, στο σημείο αυτό επισημαίνεται ότι τα θύματα αυτά των ατομικών βομβών είχαν λάβει μικρές ποσότητες ραδιενέργειας.

H ακτινοβολία που απελευθερώνεται κατά την ολόσωμη απεικόνιση με αξονικό τομογράφο είναι ελάχιστα μικρότερη από την ποσότητα ραδιενέργειας που απορρόφησαν επιζώντες του πυρηνικού ολέθρου.

Aντιθέτως η ακτινοβολία που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια μιας μαστογραφίας είναι κατά 100 φορές μικρότερη. Oι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι αν και ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος όλου του σώματος με αξονική τομογραφία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, σε πολλές περιπτώσεις αξίζει η ανάληψη του κινδύνου αυτού.

Tον κίνδυνο αυτό αξίζει να αναλάβουν άτομα με αυξημένη πιθανότητα να πάθουν καρκίνο όπως αυτοί με μεταλλάξεις γονιδίων ή με επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό,.
http://wwk.kathimerini.gr/kathnews/images/dot_clear.gif




Μια αξονική ίσον 100 ακτινογραφίες!



Στο «απόσπασμα» στέλνουν τις αξονικές τομογραφίες ορισμένοι ειδικοί, εξαιτίας των μεγάλων δόσεων ακτινοβολίας που εκπέμπουν. Σύμφωνα με επιστήμονες, οι δόσεις ακτινοβολίας από τις τομογραφίες μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στο γενετικό υλικό των κυττάρων και να δημιουργήσουν καρκίνους.

Oι αξονικοί τομογράφοι εμφανίστηκαν τη δεκαετία του 1970. Η λειτουργία τους στηρίζεται στη χρήση δεσμών από ακτίνες Χ, οι οποίες διαχέονται περιμετρικά στο σώμα του ασθενούς και απεικονίζουν με μεγάλη λεπτομέρεια το εσωτερικό του.


Οι ακτίνες Χ στοχεύουν σε ένα συγκεκριμένο όργανο του ανθρώπινου σώματος και το επιμερίζουν σε «φέτες», ώστε η «ματιά» τους να είναι όσο γίνεται περισσότερο διεισδυτική. Για τον λόγο αυτό όμως, ο ανθρώπινος οργανισμός που υποβάλλεται σε αξονική τομογραφία δέχεται μεγάλη δόση ακτινοβολίας, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις είναι 100 φορές μεγαλύτερη από μια αντίστοιχη ακτινογραφία.


Έντονος σκεπτικισμός. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα «Τhe Los Αngeles Τimes», έχει δημιουργήσει έντονο σκεπτικισμό σε ειδικούς επιστήμονες και γιατρούς. Ορισμένοι εξ αυτών θεωρούν ότι η ακτινοβολία από τις αξονικές τομογραφίες είναι επίφοβη για ανάπτυξη καρκίνων, πολύ περισσότερο μάλιστα που η χρήση των μηχανημάτων αυτών γίνονται και για τη διάγνωση ασθενειών οι οποίες μπορούν να ανιχνευθούν και με άλλα μέσα.


Για παράδειγμα, σύμφωνα με μια έρευνα που επικαλείται η εφημερίδα, ο υπέρηχος που δεν προκαλεί ακτινοβόληση μπορεί να αποδειχτεί εξίσου αποτελεσματικός με την αξονική τομογραφία στη διάγνωση της σκωληκοειδίτιδας σε παιδιά. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι συστάσεις του αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας προς όσους ανθρώπους επιθυμούν να υποβληθούν σε αξονικές τομογραφίες για τον έλεγχο της καρδιακής τους λειτουργίας, εφόσον δεν παρουσιάζουν κάποιο εμφανές πρόβλημα.


Στην περίπτωση αυτή, λένε οι ειδικοί του αμερικανικού Κολεγίου, οι αξονικές τομογραφίες δεν προσφέρουν περισσότερες πληροφορίες απ΄ ό,τι ένας έλεγχος χοληστερόλης, ένα τεστ κοπώσεως και μερικές ερωτήσεις για το οικογενειακό ιστορικό τού ασθενούς, τη διατροφή του και το αν είναι καπνιστής.


Παιδιά και έγκυοι. Πριν από μερικούς μήνες δημοσιεύτηκε στην Ιατρική Επιθεώρηση «Νew Εngland Journal of Μedicine» μια έρευνα που έλεγε ότι από τον αριθμό των αξονικών τομογραφιών που διενεργούνται σήμερα θα μπορούσαν να αυξηθούν οι θάνατοι από καρκίνο κατά 2% τις επόμενες δύο ή τρεις δεκαετίες. Η πιο επίφοβη πληθυσμιακή ομάδα είναι τα παιδιά και οι έγκυοι.


Στις ΗΠΑ, το 11% των αξονικών τομογραφιών γίνονται σε παιδιά και ορισμένοι ειδικοί λένε πως είναι περισσότερο ευάλωτα στην ακτινοβολία από τους ενηλίκους και πως έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, άρα και μεγαλύτερο κίνδυνο για να αναπτύξουν καρκίνο. 
Σύμφωνα δε με την ίδια έρευνα, μια αξονική τομογραφία στην κοιλιακή χώρα ενός παιδιού ηλικίας 5 ετών συνοδεύεται από 0,10% πιθανότητες ανάπτυξης θανατηφόρου καρκίνου. Το ποσοστό αυτό είναι 10 φορές μεγαλύτερο απ΄ ό,τι σε έναν ενήλικο 35 χρόνων.

Οι επιστήμονες, που είναι επιφυλακτικοί στη χρήση των μηχανημάτων αυτών, λένε πως η ακτινοβολία που περιβάλλει το σώμα για μερικά δευτερόλεπτα δημιουργεί διαταραχές σε μοριακό επίπεδο. Τα άτομα χάνουν ηλεκτρόνια, τα οποία δημιουργούν ιόντα που με τη σειρά τους βλάπτουν το γενετικό υλικό των κυττάρων.


Παρά το γεγονός ότι η ζημιά αυτή δεν είναι μεγάλη για να σκοτώσει το κύτταρο, είναι ωστόσο αρκετά πολύπλοκη για να διορθωθεί. Στα επόμενα χρόνια τα κύτταρα επιμερίζονται και πολλαπλασιάζονται, διασκορπίζοντας τις εσφαλμένες γενετικές οδηγίες. Το αποτέλεσμα είναι καρκίνος.


Μία στις τρεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν

Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι σχεδόν το 1/3 των αξονικών τομογραφιών που γίνονται θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί ή αντικατασταθεί από ασφαλέστερες τεχνολογίες, όπως ο υπέρηχος ή η μαγνητική τομογραφία. Η μαγνητική τομογραφία βέβαια κοστίζει περισσότερο και απαιτεί από τον ασθενή να είναι σχεδόν ακίνητος για μισή ώρα ή και περισσότερο.

Οι αξονικές τομογραφίες σήμερα γίνονται για κάθε μέρος του σώματος και περιλαμβάνουν τη διάγνωση καρκίνου του πνεύμονα, τις πέτρες στα νεφρά, την κατάσταση των αιμοφόρων αγγείων κ.ά. Ο δρ Τζόναθαν Γκόλτιν, που είναι ραδιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, λέει ότι «οι άνθρωποι θέλουν να έχουν στα χέρια τους λεπτομερείς απεικονίσεις από μέρη του σώματός τους, μήπως και διαπιστωθεί ότι πάσχουν από κάτι και δεν το ξέρουν».


Την περυσινή χρονιά έγιναν στις ΗΠΑ 68,7 εκατομμύρια αξονικές τομογραφίες, τριπλάσιες απ΄ ό,τι το 1995. Ο αριθμός των αξονικών τομογράφων ανέρχεται στους 24.000. (tanea.gr)
http://www.world.gr

 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΗΓΑ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΡΙΟΥ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΣΤΕΚΟΜΟΥΝΑ ΣΤΑ ΓΚΙΣΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΩ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΓΙΑΤΡΟ, ΑΚΟΥΣΑ ΤΗΝ ΚΟΠΕΛΑ ΝΑ ΛΕΕΙ ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΙΧΑΝΕ ΚΑΛΕΣΕΙ:

" ΑΞΟΝΙΚΕΣ ΚΑΝΕΤΕ ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΕΤΕ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΚΕΝΟ. ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΜΗΝΕΣ !!!"

ΔΗΛΑΔΗ, ΤΟ ΦΘΗΝΟ ΚΡΕΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΕΤΑΜΑ ( ΑΞΟΝΙΚΕΣ ) ΤΟ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΕΥΚΟΛΑ ΓΙΑΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΙΣ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΙΣ ΘΕΛΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ, ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΜΕ ΤΟ ΕΤΣΙ ΘΕΛΩ ΣΕ ΒΑΛΟΥΝ ΝΑ ΤΙΣ ΚΑΝΕΙΣ.


ΤΟ ΑΚΡΙΒΟ ΚΡΕΑΣ ( ΜΑΓΝΗΤΙΚΕΣ ), ΔΕΝ ΤΟ ΔΙΝΟΥΝ ΕΥΚΟΛΑ ΠΑΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠ0 6 - 7 ΜΗΝΕΣ, ΓΙΑΤΙ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΠΟΛΥ ΣΤΑ ΝΟΣΚΟΚΟΜΕΙΑ !

ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΣΑΡΑΝΤΑ...

Takis

Ανώνυμος είπε...

Προχειρογραμμενο , ανιστόρητο άρθρο! Ισως απο κάποιον "συγγραφέα " , που στο βωμό λίγων likes ή clicks αναγνωσιμότητας , χυδαίολογει , απλουστευει, ερμηνεύει με την δική του "λογική " και λαϊκίζει !!
Η περίτρανη απόδειξη ότι η ημιμάθεια ειναι επικινδυνη!