Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Απολογία στην Τρόϊκα και για τα ενδο-Νοσοκομειακά μικρόβια…






Μπορεί η Τρόϊκα να μας έφερε τά πάνω κάτω εδώ στην χώρα μας, να μάς πολιόρκησε, να μας περιόρισε, να μας εξευτέλισε όπως θέλτε πάρτε το, αλλά αυτό πού διαβάσαμε σήμερα πολύ μας χαροποίησε οπότε δικαίως αναφωνούμε «Μπράβο Ευρώπη ! ».

Το μπράβο μας βέβαια, αφορά τον έλεγχο πού έβαλε σκοπό να ασκήσει ένα παρακλάδι της Τρόϊκας στα Δημόσια και Ιδιωτικά Νοσοκομεία της χώρας μας, μια και μάθανε φαίνεται και «οί απ΄ έξω…» αυτά πού πολλοί από εμάς τά έχουμε ζήσει στην πλάτη μας...

Πού μπαίνεις δηλαδή στο Νοσοκομείο σχετικά υγιής για μια εγχείρηση ρουτίνας από την οποία θάπρεπε να βγείς σε δυό μέρες κι΄ όμως, θές από απροσεξία γιατρών, θές από κακή αντισηψία, θές από το νοσηλευτικό προσωπικό, ή από κακή υγιεινή του περιβάλλοντος χώρου, σε κολλάνε μικρόβια και αντί για δυό μέρες σε κρατάνε 22...

Eκτός των περιπτώσεων βέβαια πού μπορεί να σε κρατήσουνε για πάντα, αρχής γενομένης από το Νεκροτομείο όπου θα σε παραλάβουνε κολλώντας σου κι΄ ένα τσιρότο στο μέτωπο με το όνομά σου και θα σε βάλουν σαν πακέτο στο συρτάρι του ψυγείου μέχρι να σε παραλάβουν οί συγγενείς…

Ήλθες για ένα σπάσιμο, για μια χολή, για μια σκωληκοειδίτιδα, και φεύγεις πεθαμένος !

Αυτά λοιπόν τα μικρόβια για τα οποία μάλιστα είχε συσταθεί ειδικό τμήμα παλαιότερα, προσπαθώντας να παρακολουθήσει την κατάσταση, πού όμως ποτέ δεν μπόρεσε να περιορίσει, ήτανε πάντα ένα μοιραίο μυστήριο !




Ρωτούσες τον γιατρό σχετικά και σε παρέπεμπε σε αοριστολογίες παραδεχόμενος έστω την ενδονοσοκομειακή μόλυνση αλλά μη ρίχνοντας την ευθύνη σε κανένα !





Όλοι ήσαν αθώοι, το μικρόβιο έφταιγε!

--Μά καλά, πετάνε στον αέρα τα μικρόβια όπως τα κουνούπια; Ρωτήθηκε κάποτε ένας γιατρός.

--Βεβαίως, βεβαίως, μας «καθησύχασε» θέλοντας να δείξει το αδύνατον του ελέγχου τους.

Αν όμως βρισκόταν έστω και ένας ασθενής και τους τράβαγε μία μήνυση όχι στα Ελληνικά δικαστήρια ( πού συνήθως αθωώνουν ) και τους πήγαινε στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια, τότε ίσως να βλέπαμε και διόρθωση της κατάστασης.

Έτσι λοιπόν, όταν για πρώτη φορά παλαιότερα ακούσαμε ότι σε κάθε Νοσοκομείο θα λειτουργεί και Τμήμα ενδο-Νοσοκομειακών λοιμώξεων είχαμε αναθαρρήσει, τουλάχιστον όσοι γνώριζαν το πράγμα και είχανε υποστεί σχετικές περιπέτειες…

Εκ των πραγμάτων βέβαια φαίνεται ότι συστάθηκε μόνο στα χαρτιά, ή για λόγους κύρους ότι ντέ και καλά κάτι θα κάνουμε, είτε για να δικαιολογηθούνε προφανώς κάποιες προσλήψεις, κάποιες επιτροπές, κάποιοι σύμβουλοι, και φυσικά κάποιες υπερωρίες, παραστάσεις, επιδόματα, και άλλα καλούδια απ΄ αυτά πού ξέρουν να δημιουργούν κάποιοι επιτήδειοι…

Το θέμα όμως φαίνεται ότι έχει φτάσει στο κόκκινο , και η Ελλάδα καλείται τώρα να απολογηθεί για όσα μικρόβια δεν μπόρεσε να συγκρατήσει !

======================

«Τρόικα» και για τα μικρόβια!

Δεν απειλεί μόνον η οικονομία της Ελλάδας την Γηραιά ήπειρο.

Ο νέος κίνδυνος, που κρίθηκε μάλιστα ότι απαιτεί τη λήψη άμεσων και δραστικών μέτρων στην χώρα μας, εντοπίστηκε από τους Ευρωπαίους στα… Ελληνικά νοσοκομεία!

Πρόκειται για τα πολυανθεκτικά μικρόβια ψευδομονάδα, acinetocacter, κλεμπσιέλα και εντερόκοκκος, που προκαλούν την πλειοψηφία των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στην Ελλάδα και τα οποία θεωρείται πλέον ότι απειλούν να «μολύνουν» και το υγειονομικό σύστημα της Ευρώπης.

Η ανθεκτικότητα και ο εποικισμός τους στα Ελληνικά νοσοκομεία φέρνουν την Ελλάδα αντιμέτωπη και επισήμως με το ενδεχόμενο της λοιμωξιολογικής επιτήρησης από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (European Center Decease Control, ECDC).

Μάλιστα, η τρέχουσα εβδομάδα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη, καθώς την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων στη Στοκχόλμη, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για το ποια μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν για την Ελλάδα για να περιοριστεί ο κίνδυνος της «μόλυνσης» όλου του υγειονομικού συστήματος της Ευρώπης από τα ελληνικά ανθεκτικά μικρόβια…


Τα μέτρα μπορεί να αφορούν το εσωτερικό της χώρας, πχ συστάσεις για τα νοσοκομεία είτε να σχετίζονται με τη νοσηλεία Ελλήνων ασθενών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μπορεί λόγου χάρη να δοθεί εντολή να εισάγονται υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις οι ασθενείς από την Ελλάδα σε μονάδες υγείας της αλλοδαπής.

Οι Έλληνες αρμόδιοι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων (ΚΕΕΛΠΝΟ) με ένα φιλόδοξο επι-χειρησιακό πρόγραμμα που ήδη εφαρμόζεται σε μία Διοικητική Υγειονομική Περιφέρεια, την 2η ΔΥΠΕ Πειραιά και Αιγαίου, αισιοδοξούν ότι θα καταφέρουν να αναστρέψουν το κακό κλίμα στη Σουηδική πρωτεύουσα και ότι θα πείσουν τους επικεφαλής του ECDC ότι είμαστε έτοιμοι να «εξολοθρεύσουμε» τα πολυανθεκτικά μικρόβια. Ενδεικτικό των προθέσεών τους θα μπορούσε να θεωρηθεί και το όνομα που έδωσαν στο σχέδιο δράσης: «Προκρούστης».

Εμπνευσμένοι από τη δράση του μυθολογικού ήρωα φιλοδοξούν ότι θα καταφέρουν να… κοντύνουν τα μακριά και περίσσια μικρόβια που εποικίζουν τα ελληνικά νοσοκομεία έτσι ώστε να απαλλάξουν τους ασθενείς –αλλά και τα υγειονομικά συστήματα- από τις θανατηφόρες ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΕCDC οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις «πλήττουν» το 5% των νοσηλευομένων ασθενών. 

Πώς μεταφράζεται αυτό το ποσοστό σε απόλυτους αριθμούς;

Σε 4,1 εκατομμύρια ασθενείς ετησίως οι οποίοι εμφανίζουν εν δυνάμει θανατηφόρες για τη ζωή τους λοιμώξεις εντός των ευρωπαϊκών νοσοκομείων. Οι ειδικοί του ΕCDC εκτιμούν επίσης ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο 37.000 θάνατοι προκαλούνται κάθε χρόνο εξαιτίας ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

«Ελληνικά» μικρόβια εξάγονται στην Ευρώπη

Η ψευδομονάδα, το acinetocacter, η κλεμπσιέλα, ο εντερόκοκκος, παρότι απαντώνται σε κάθε νοσοκομείο του πλανήτη, τείνουν να «πολιτογραφηθούν» ως ελληνικά λόγω της μεγάλης συχνότητας εμφάνισής τους στα νοσοκομεία της χώρας μας αλλά κυρίως λόγω της μεγάλης αντοχής που ανέπτυξαν μέσα στα ελληνικά νοσοκομεία απέναντι στα αντιβιοτικά που είναι τα μοναδικά «όπλα» που διαθέτει η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για την αντιμετώπιση των μικροβίων.

Μάλιστα, τα τρία εξ αυτών, η κλεμπσιέλα, το acinetobacter και η ψευδομονάδα, έχουν μετατραπεί σε βασικούς «ενοίκους» των ελληνικών νοσοκομείων.

Και αυτό που κάνει την κατάσταση ακόμη πιο ανησυχητική είναι πως η αντίστασή τους απέναντι σε ισχυρά αντιβιοτικά έχει εκτιναχτεί ακόμη και στο 80%! Οι επιπτώσεις στη νοσηλεία των ασθενών είναι μεγάλες. Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις «θεριεύουν» και τα αντιβιοτικά δεν μπορούν να «τιθασεύ-σουν» τα μικρόβια που τις προκαλούν.

Έτσι, οι Έλληνες ασθενείς μετατρέπονται ουσιαστικά σε… δημόσιο υγειονομικό κίνδυνο για τις άλλες χώρες της Ευρώπης, ιδίως τις βόρειες, όπου τα μικρόβια παραμένουν… φυσιολογικά μικρόβια, και συνεπώς ευαίσθητα και «τρωτά» στις αντιβιοτικές θεραπείες. Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί πλέον στις μονάδες υγείας της χώρας μας είναι ότι τα τελευταία πέντε χρόνια έχει σημάνει τουλάχιστον οχτώ φορές συναγερμός στην Ευρώπη, όταν ελληνικά ανθεκτικά μικρόβια «επισκέφτηκαν» και μόλυναν νοσοκομεία του εξωτερικού.

Έλληνες, οι λάτρεις των αντιβιοτικών….

Σύμφωνα με έρευνα του νοσοκομείου «Αττικόν» που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στο επιστημονικό περιοδικό «Εurosurveillance», οι Έλληνες είναι οι πλέον «εθισμένοι» στα αντιβιοτικά. 

Στο πλαίσιο της έρευνας, ομάδα εθελοντών ακολουθώντας τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων της Δ’ Παθολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής, επισκέφθηκε 174 φαρμακεία της Αττικής. 

Ως πελάτες ζητούσαν να αγοράσουν είτε ένα κοινό αντιβιοτικό ευρέος φάσματος (αμοξικιλλίνη) είτε ένα πιο ισχυρό (σιπροφλοξασίνη), χωρίς να διαθέτουν την αναγκαία ιατρική συνταγή. Ωστόσο, αυτό ουδόλως αποδείχθηκε εμπόδιο, καθώς το 53% των φαρμακοποιών έδινε τα αντιβιοτικά χωρίς καμία παρατήρηση ή αντίρρηση.

Από την ίδια έρευνα προέκυψε ότι το 85% των Ελλήνων παιδιάτρων συνταγογραφεί αντιβιοτικά στους μικρούς ασθενείς, ακόμη και όταν εκείνοι δεν το έχουν ανάγκη, κάνοντας το χατήρι των γονιών – πελατών τους.

Τέλος, ο φαύλος κύκλος ολοκληρώνεται με την υπερχορήγηση αντιβιοτικών και στα νοσοκομεία. Υπό την πίεση μιας ενδεχόμενης βαριάς λοίμωξης που θα μπορούσε να κοστίσει τη ζωή του ασθενούς, οι γιατροί χορηγούν με μεγάλη συχνότητα πιο δυνατά αντιβιοτικά με αποτέλεσμα να τα «καίνε», δηλαδή να τα αχρηστεύουν και να μην έχουν βέλη στη φαρέτρα τους για τυχόν ισχυρότερη λοίμωξη.

Με… προκρούστεια μέτρα θα μεταβούν στη Στοκχόλμη οι Έλληνες αρμόδιοι προκειμένου να πείσουν τους Ευρωπαίους ειδικούς ότι η χώρα ελέγχει τα ενδονοσοκομειακά μικρόβια και ότι συνεπώς δεν αποτελεί πλέον –μεγάλο- κίνδυνο για τον υγειονομικό σύστημα της Γηραιάς ηπείρου.

Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι μολύνσεις από πολυανθεκτικά μικρόβια θα πρέπει πλέον υποχρεωτικά να δηλώνονται σε εβδομαδιαία βάση ώστε να επιτευχθεί μια επιδημιολογική επιτήρηση, όπως γίνεται σήμερα πχ με τον ιό ΗΙV και τη σαλμονέλα. 

Επίσης, το σχέδιο ορίζει τη συγκρότηση ομάδων διαχείρισης λοιμώξεων στα νοσοκομεία, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την επιτήρηση της σωστής εφαρμογής των μέτρων πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων.

Τέλος, περιλαμβάνει τα πρωτόκολλα διάγνωσης και φαρμακευτικής αντιμετώπισης των ασθενών που έχουν προσβληθεί από τους αόρατους «εχθρούς» των νοσοκομείων.

http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=91825




Δεν υπάρχουν σχόλια: