Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

Παλαιές προφητείες καί νέες προσδοκίες για τό "τί θά συμβεί " .... Θά είναι σ΄ αυτό το καλοκαίρι;

HTML clipboard

ΘΕΡΜΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ;

Με απόλυτη μυστικότητα τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας εξετάζουν -σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες- «θερμό» σενάριο για το Αιγαίο.

Διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές εκτιμούν ότι το επίκεντρο της δυνητικής επόμενης δόνησης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα είναι κατοικημένο νησί, από εκείνα τα οποία το τουρκικό κατεστημένο θεωρεί ως αδιευκρίνιστης κυριαρχίας με επιχείρημα ότι δεν κατονομάζονται ρητώς στις Συνθήκες της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947), όπως για παράδειγμα το Αγαθονήσι ή οι Αρκιοί.








Αγαθονήσι καί Αρκιοί, τα βορειότερα νησιά τών Δωδεκανήσων...

Κατά τις ίδιες πηγές και με βάση συμπεράσματα συσκέψεων αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων, η Tουρκική ενέργεια (εάν υποτεθεί ότι υλοποιείται) είναι πιθανό να αποτελείται από τις εξής συνιστώσες:

1. Νυχτερινή απόβαση καταδρομέων και αστραπιαία εξουδετέρωση του ελληνικού φυλακίου, όσο το δυνατόν πιο αναίμακτα.

2. Αμεση απομάκρυνση των κατοίκων και των αιχμαλώτων Ελλήνων στρατιωτών, με τις βάρκες και τα ψαροκάικα του νησιού, προς κάποιο γειτονικό νησί που κατονομάζεται στις Συνθήκες.

3. Εγκατάσταση ισχυρά οπλισμένης φρουράς στο νησί, ώστε να αποτραπεί η όποια δυνατότητα ταχείας ανακατάληψής του.

4. Ανακοίνωση στα Ηνωμένα Εθνη ότι η Τουρκία έθεσε τέλος «στη μη προβλεπόμενη από τις Διεθνείς Συνθήκες» παρουσία Ελλήνων πολιτών και στρατιωτικών στη «μη καθορισμένης κυριαρχίας νήσο Χ που απέχει Ψ ναυτικά μίλια από τις ακτές της Ανατολίας».

Η ανακοίνωση θα καταλήγει καλώντας την Ελλάδα σε διμερείς διαπραγματεύσεις για να διευκρινισθεί το καθεστώς εκείνων των νησιών του Αιγαίου που δεν διασαφηνίζεται από τις Συνθήκες Λονδίνου (1831), Λωζάννης (1923) και Παρισίων (1947). Η ανακοίνωση θα υπαινίσσεται και τη δυνατότητα διαιτησίας για την επίλυση της διαφοράς.



Με βάση αυτό το σενάριο, η Eλληνική ηγεσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις εξής δύο μείζονες επιλογές:

Α) Να αναλάβει στρατιωτική δράση με αεροπορικό βομβαρδισμό του νησιού (καθώς η διάταξη των Tουρκικών ναυτικών και άλλων δυνάμεων αποτρέπει επιχείρηση ανακατάληψης).

Η επιλογή αυτή διακινδυνεύει κλιμάκωση της σύγκρουσης και συνεπάγεται εκτεταμένες απώλειες, καθώς και κίνδυνο κατάληψης και άλλων μικρών νησιών ή εξουδετέρωσης των φυλακίων που υπάρχουν σε αυτά.

Σε επίπεδο διεθνούς εικόνας, η Ελλάδα, σε αυτή την περίπτωση, θα εμφανισθεί:

α. Οτι προχωρεί σε ευρεία και αιματηρή σύγκρουση για μια «ασήμαντη» νησίδα, με αμφιλεγόμενο καθεστώς, την κατάληψη της οποίας δεν στάθηκε ικανή ούτε να αποτρέψει ούτε να αποκρούσει.

β. Οτι η ανακατάληψη του νησιού είναι ανέφικτη και η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει προσχηματικά στρατιωτική δράση, προκειμένου να εξιλεωθεί ενώπιον της κοινής γνώμης για τον αιφνιδιασμό και την απώλεια του νησιού. Το αβίαστο συμπέρασμα των διεθνών ΜΜΕ και των ξένων κυβερνήσεων θα είναι ότι η Ελληνική πολιτική ηγεσία πρέπει να πιεσθεί κατάλληλα ώστε να αποκλιμακώσει και να τερματίσει τη σύγκρουση και να προσέλθει σε διαπραγμάτευση με την Τουρκία.

Β) Να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, καλλιεργώντας παράλληλα κλίμα «εθνικής ενότητας» και «πατριωτική» ατμόσφαιρα στρατιωτικής αντίδρασης «εάν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί». Στην ουσία θα πρόκειται για παραπομπή του προβλήματος στις ελληνικές καλένδες μιας ατέρμονης και ατελέσφορης μελλοντικής διαπραγμάτευσης, κατά την οποία η Τουρκία θα έχει μόνον λαμβάνειν.

Παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας υποστηρίζουν ότι η προσεχής κορύφωση στην Eλληνοτουρκική αντιπαράθεση βρίσκεται προ των πυλών («around the corner», κατά την έκφραση ξένων παρατηρητών).

e-tipos.gr

=======================

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ.... ( Αποσπάσματα από το βιβλίο «Σκεύος εκλογής» πού αναφέρεται στήν ζωή τού Αγιορείτη ασκητή π. Παίσιου )




Υπαίθριο αρχονταρίκι !

Η Αγιορείτικη καλύβα τού αείμνηστου γέροντος Παϊσίου, από τήν οποία πέρασαν χιλιάδες άνθρωποι, πλούσιοι καί φτωχοί, άρχοντες καί πένητες, στρατηγοί καί στρατιώτες, επιστήμονες, πολιτικοί, πρωθυπουργοί καί Πρόεδροι Κυβερνήσεων...

Γιά όλους είχε έναν καλό λόγο, γιά όλους είχε μιά παρηγοριά καί μιά ελπίδα...

Ένας προσκυνητής ρώτησε τον Γέροντα για τα γεγονότα στη Σερβία κι εκείνος, μεταξύ άλλων, είπε :

-Οι Ευρωπαίοι τώρα κάνουν χάρη στους Τούρκους και ανεξαρτοποιούν τα κρατίδια όπου ζουν οι μουσουλμάνοι (Βοσνία - Ερζεγοβίνη). Βλέπω όμως να διαλύουν την Τουρκία με ευγενικό τρόπο: Θα ξεσηκωθούν οι Κούρδοι και οι Αρμένιοι και θα ζητήσουν οι Ευρωπαίοι να ανεξαρτητοποιηθούν και τα έθνη αυτά. Θα πουν τότε στην Τουρκία : «Εμείς σου κάναμε το χατίρι εκεί, πρέπει τώρα, κατά τον ίδιο τρόπο να ανεξαρτητοποιηθούν οι Κούρδοι και οι Αρμένιοι. Έτσι ευγενικά θα κομματιάσουν την Τουρκία...

Σήμερα το να διαβάζει κανείς τους προφήτες είναι σαν να διαβάζει την εφημερίδα. Τόσο ξεκάθαρα είναι γραμμένα. Εμένα ο λογισμός μου, μου λέει ότι θα συμβούν πολλά πράγματα : Οι Ρώσοι θα καταλάβουν την Τουρκία, η δε Τουρκία θα εξαφανιστεί από τον χάρτη, γιατί το 1/3 των Τούρκων θα γίνουν Χριστιανοί, το 1/3 θα αφανιστούν και το 1/3 θα τραβηχτεί προς τη Μεσοποταμία.

Στην Κων/πολη θα γίνει μεγάλος πόλεμος μεταξύ των Ρώσων και των Ευρωπαίων και θα χυθεί πολύ αίμα. Η Ελλάδα δεν θα έχει πρωτεύοντα ρόλο σ αυτόν τον πόλεμο, αλλά θα της δοθεί η Κων/πολη, όχι επειδή μας ευλαβούνται οι Ρώσοι, αλλά γιατί δεν θα βρίσκουν άλλη λύση καλύτερη και θα καταλήξουν σ αυτή τη συμφωνία με την Ελλάδα, μια και θα τους πιέζουν οι δύσκολες τότε περιστάσεις. Ο στρατός ο Ελληνικός ούτε καν που θα προλάβει να πάει εκεί και η Πόλη θα του έχει δοθεί.


Για την Τουρκία ( από συνομιλία μέ προσκυνητές)

-π. Παίσιος : Ναι, είναι από τον Θεό! Θα την πάρουμε! Όχι πως θα την πάρουμε εμείς, αλλά θα μας την δώσουν. Αυτοί που θα την πάρουν από τους Τούρκους θα την δώσουν σ εμάς, γιατί αυτό θα νομίζουν πως είναι το συμφέρον τους

-Δ: Γέροντα θα διαρκέσει πολύ αυτό το κακό;

-π. Π. : Μπόρες, μπόρες θα είναι! Θα δώσουμε όμως εξετάσεις!

-Δ: Γέροντα θα υπάρχουν ηγέτες κατάλληλοι;

-π. Π : Θα οικονομήσει ο Θεός! Σ αυτόν τον πόλεμο όλοι θα γυρίσουν νικημένοι. Ο Ελληνικός στρατός θα είναι θεατής. Δεν θα γυρίσει κανένας νικητής. Γήπεδο θα είναι η Παλαιστίνη, τάφος τους η Νεκρά Θάλασσα.

Αυτό θα είναι το πρώτο ημίχρονο, αλλά υπάρχει και δεύτερο :

Μετά τα γεγονότα αυτά, ο άνθρωπος θα φθάσει σε αδιέξοδο και τότε όλοι θα ζητούν να μάθουν για το Ευαγγέλιο και τις Γραφές. Ο Χριστός θα λυπηθεί τον κόσμο και θα δείξει ένα σημείο για να πιστέψουν. Τότε θα ψάχνει κανείς να βρει άπιστο.

Θέλει όμως πολλή προσοχή, γιατί μερικά πράγματα αλλιώς τα λένε οι Πατέρες και αλλιώς τα ερμηνεύει ο κόσμος, όπως ας υποθέσουμε τα εξαμίλια που αναφέρει ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός.
(Σημ : Οι Τούρκοι θα φύγουν, αλλά θα ξανάρθουν πάλι και θα φτάσουν ως τα εξαμίλια.

Στο τέλος θα τους διώξουν ως την Κόκκινη Μηλιά. Από τους Τούρκους το 1/3 θα σκοτωθεί, το άλλο 1/3 θα βαπτισθεί και μονάχα το υπόλοιπο 1/3 θα πάει στην Κόκκινη Μηλιά).

Κανένας δεν μπόρεσε να το εξηγήσει, όλοι το ερμηνεύουν λανθασμένα. Εξαμίλια υπάρχουν στον Λαγκαδά, στο Κιλκίς στην Θράκη, στην Κόρινθο, μα κανένας δεν ξέρει ότι αυτά που λέει είναι τα έξι μίλια των χωρικών υδάτων.

Μελλοντικά - Για την Κων/πολη...

Σε μια ομάδα μικρών μαθητών από την Αθωνιάδα Σχολή, είπε :

-Και να ξέρετε : Και την Κων/πολη θα την πάρουμε και θα ζείτε κι εσείς εκείνο τον καιρό!

Για την Τουρκία
--4

Σε μια συζήτηση που είχε με τον κύριο Δ. (που ήταν μεγάλος σε ηλικία) και τον γιο του, αφού προέβλεψε ότι η ΕΣΣΔ θα διαλυθεί και ότι ο κύριος Δ. θα ζει να το δει, είπε :

-Να γνωρίζεις ότι και η Τουρκία θα διαλυθεί. Θα γίνει πόλεμος σε δύο ημίχρονα. Εμείς θα είμαστε οι νικητές γιατί είμαστε ορθόδοξοι.

-Γέροντα, με τον πόλεμο, εμείς δεν θα πάθουμε κακό;

-Ε, το πολύ κάνα – δυο νησιά να πειράξουν αυτοί, αλλά εμάς θα μας δώσουν την Κων/πολη. Θα τα δείτε! Θα τα δείτε!

( Αποσπάσματα από το βιβλίο «Σκεύος εκλογής» πού αναφέρεται στήν ζωή τού Αγιορείτη ασκητή π. Παίσιου )

Μιά αναβολή, αναβολικό στήν τοπική αγανάκτηση! Υπουργέ μου, γιατί μάς τόκανες αυτό;

HTML clipboard

ΑΝΑΒΟΛΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Η… μονοεδρική της Ζακύνθου και η μη έγκαιρη συνεννόηση του Υπουργού Εσωτερικών με τον Υπουργό Οικονομικών για το σχέδιο ανασυγκρότησης Αχαΐας ήταν τα δυο βασικά θέματα που ως φαίνεται οδήγησαν στην απόφαση να αναβληθεί για μια εβδομάδα η άφιξη του Προκόπη Παυλόπουλου στην Πάτρα.

Η απόφαση γνωστοποιήθηκε στα στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που προετοίμαζαν τη σύσκεψη του Σαββάτου.

Skaipatras.gr


===============================


Την είδηση σαν διάβασα, για την αναβολή,

θεώρησα το πράγμα ως Mega προσβολή,


ευθύς καλώ τον Περικλή, πούναι σ΄ αυτά σαϊνι,

πού ξέρει από συνέδρια, τερτίπια, ίδιο τζίνι,

και τον ρωτάω γιά να μού πεί, πώς βλέπει τον «αγώνα»,

πού θα παιχθεί στην Πάτρα μας, στην «μάχη του αιώνα…»








Περικλής: άκουσε φίλε Φασουλή, βάλτο καλά στο νού,

εσύ και όλοι οί Πατρινοί, πού γίνατε Ζουλού,

μέσα από δυό αναβολές, και τρίτη την κακή,

το πράγμα κράζει μόνο του χωρίς επιτροπή,

κι΄ αν πούμε πώς ερχότανε, θάβγαινε πάλι τζίφος,


γιατί το Αφγανικό πού μας φαντάζει γρίφος,

πολλούς κακούς τροφοδοτεί, το λέει και ο στίχος…

λύσεις δεν θα μας δώσουνε, μόνο εξαγγελίες,

«θα κάνω τούτο» θα μας πεί, «θα κάνω και το άλλο»,

κι΄ όλοι θα τραγουδήσουνε, «μπράβο βρέ παπαγάλο…»


Θα φτιάξει και μια επιτροπή, έτσι για «να μη πούνε…»,

θα μπεί και στ΄ αμαξάκι του, και πάλι «μη τον δούμε…»

αρχαία είναι η μέθοδος με τις επιτροπές,

κρεμάνε μία στο καρφί, να γίνει ο σεφτές…


Φασουλής: Μά δε νομίζω πώς αυτή, θα είναι αστοχία,

θα δώσει λύση δεν μπορεί, μια τέτοια Συνεδρία,

ο κόσμος ξεσηκώθηκε με το Αφγανικό,

γεμίσαμε μέ Σομαλούς, Αιγύπτιους, κι΄ Ιρακινούς,

κλέφτες, ληστές, ναρκομανείς, ατσίδες, και Σαρακηνούς…


Περικλής: Θα μαζευτούν οί κεφαλές, θα πούνε τα δικά τους,

θα πιούνε τους καφέδες τους, θα φάνε τα γλυκά τους,

άλλος θα λέει το μακρύ, και άλλος το κοντό του,

κι΄ ίσως το τελειώσουνε, στο κλαπατσίμπαλό τους…






Δεν ξέρω αν ανάμεσα, σ΄ όλο το σπουδαρχείο,

βρίσκονται και δουλέμποροι, με έτοιμο φορτίο,

πούρθαν να πάρουν είδηση, για το «επάγγελμά» τους,

να λάβουνε τα μέτρα τους, μη βρούνε τον μπελά τους…


Πρώτα θα γίνει εισήγηση, για το Αφγανικό,

μετά θα το χρεώσουνε, είς το Λιμενικό,

τα ρέστα θα ζητήσουνε, κι΄ απ΄ την Αστυνομία,

πού μόνη την αφήσανε, στην όλη ιστορία…


Φασουλής: Θα βγεί κι΄ η Περιφέρεια, πού παριστά το Κράτος,

τον Φούρα θα κατηγορεί, κι΄ όχι το παρακράτος,

ο Δήμαρχος θα οργισθεί, θα παίζει τον Πιλάτο,

φέρτε νερό να πλύνω εδώ, αμέσως ένα πιάτο..


Νομάρχης Κατσικόπουλος, δηλώνει απουσία,

όχι δεν θα παρίσταται, σ΄ αυτή την κωμωδία,

υπάρχουν σοβαρότερα, θέματα για να κάνει,

με υποσχέσεις χόρτασε, για λύση στο λιμάνι…


Περικλής: Δεν ξέρω αν στο πρόγραμμα, θα έχει άλλη φιέστα,

άν Δρέπανο θά θυμηθούν, Ρίο, ή… Λαληκώστα,

αν πάνε και για εκδρομή, μές στον καταυλισμό,

αν δούνε και τους κάτοικους, πού βγάλαν πυρετό…


Φασουλής: απ΄ όσα μούπες Φασουλή, στέκομαι σ΄ ένα μόνο,

πολλοί μιλάνε για πολλά, κι΄ άλλοι για άλλα τόσα,

μά εκείνο πού κατάλαβα, θέλει μεγάλη γλώσσα,




Τρείς καί το λουρί τής μάνας...



Θέλει να βγούνε στάς οδούς όλοι οί Πατρινοί,

να πάρουν μπατιρόξυλα, όπως οί Αφγανοί,

να στρώσουνε κυνηγητό όλους τους ταραξίες,

να γίνει μέγα σούργελο και όχι παρωδίες,


να έλθει καί ΟΗΕ μαζί και το Ελσίνσκι,

αν θέλουμε στο ομολογώ, να δούμε τώρα νίκη…


Περικλής: πάντα αψύς βρέ Φασουλή, πολέμους μαγειρεύεις,

είμαστε Ευρώπη βρέ κουτέ, πόλεμο μή γυρεύεις,

το λάθος μας είναι παλιό, πού μπήκαμε μές στον συρμό,

της Ένωσης Ευρώπης,

απ΄ όπου όλα ξεκινούν, κι΄ έχουν στο βάθος στόχο,

να θάψουν την πατρίδα μας, σ΄ ένα τελάρο στόκο…


Διαρρήξανε καί κάψανε ολόκληρη επιχείρηση 400.000 ευρώ γιά να σβήσουν τά ίχνη ...


HTML clipboard

ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΘΡΩΠΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ....





Για 2.500 ευρώ, όλα κι όλα, αδίστακτοι διαρρήκτες κατέστρεψαν μια ολόκληρη επιχείρηση, προκάλεσαν τον μαρτυρικό θάνατο δεκάδων πουλερικών και άφησαν άνεργους 20 ανθρώπους, σε μια εξαιρετικά δύσκολη για όλους τους εργαζόμενους περίοδο!

Χρειάστηκαν τέσσερις αυτοψίες της Πυροσβεστικής, για να αποκαλυφθεί ότι η πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Δευτέρας στις εγκαταστάσεις της εταιρείας «Αφοι Παπανικολόπουλου –Γ. Καυκαλιάς και Σία» στην οδό Όθωνος της Πάτρας, οφειλόταν σε εμπρησμό!

φωτο- διαπόμπευσης τεντυ μποϊ Έτσι όπως κατάντησαν τα πράγματα από τήν διαρκή ασυδοσίαν θά έπρεπε οί δράστες παρόμοιων περιπτώσεων να διαπομπεύονται δημόσια ώστε ουδείς να τολμά να το ξανακάνει...

Το κτίριο της εταιρείας, που δραστηριοποιείται στον χώρο των πτηνοκτηνοτροφών, φαρμάκων, μηχανημάτων και εργαλείων, είχε καταστραφεί ολοσχερώς από τις φλόγες και τόνοι εμπορευμάτων και εξοπλισμού είχαν γίνει στάχτη, μαζί με δεκάδες πουλιά!

Η έρευνα απέδειξε ότι η φωτιά ξεκίνησε από ανθρώπινο χέρι, καθώς το χρηματοκιβώτιο της εταιρείας βρέθηκε παραβιασμένο από ειδικό τροχό και οξυγόνο. Όλα δείχνουν ότι οι διαρρήκτες μπήκαν στο κτίριο από την πίσω πλευρά χρησιμοποιώντας ξύλινες παλέτες για να αναρριχηθούν στα παράθυρα, τα οποία παραβίασαν για να φτάσουν στο εσωτερικό…

Αφού διέρρηξαν το χρηματοκιβώτιο, έβαλαν φωτιά για να καλύψουν τα ίχνη τους καταστρέφοντας ολόκληρη την επιχείρηση που υπέστη ζημιές ύψους 400.000 ευρώ κι αφήνοντας στο δρόμο τους εργαζόμενους.

Κι όλα αυτά, για να αρπάξουν μόλις 2.5000 ευρώ που περιείχε το χρηματοκιβώτιο κι αυτά σε… κέρματα!

Πάντως, από την ταυτόχρονη έρευνα του Ανακριτικού της Πυροσβεστικής και της Σήμανσης, βρέθηκαν στοιχεία που ίσως οδηγήσουν στην αποκάλυψη της ταυτότητας των δραστών.

Protothema.gr

================================================

ΟΜΩΣ, ΜΑΣ ΣΤΕΙΛΑΝΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ, ΑΞΙΑΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ, ΕΙΔΗΣΗ...

ATTENTION ! ATTENTION ! -- ΠΡΟΣΟΧΗ -


ΑΝ Η ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΔΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΗ , ΑΣ ΤΗΝ ΕΛΕΓΞΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ...








"Αν ποτέ κάποιος κλέφτης σας αναγκάσει να κάνετε ανάληψη από ένα ATM μηχάνημα, μπορείτε να ειδοποιήσετε την Aστυνομία εισάγοντας τον αριθμό PIN αντίστροφα.

Για παράδειγμα αν ο αριθμός pin είναι 1234 θα πρέπει να εισάγεται 4321.

Το ΑΤΜ αναγνωρίζει ότι ο αριθμός PIN είναι αντίστροφος από την κάρτα που τοποθετήσατε στο μηχάνημα. Το μηχάνημα θα σας δώσει τα χρήματα που ζητήσατε, αλλά εν' αγνοία του ληστή, ειδοποιείται η Αστυνομία...

Αυτή η πληροφορία πρόσφατα αναμεταδόθηκε στην τηλεόραση και αποδείχθηκε πως χρησιμοποιείται σπάνια, γιατί ο κόσμος δεν γνωρίζει την ύπαρξη αυτής της λειτουργίας."

Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

25η Μαρτίου ! Ο Ευαγγελισμός τής Θεοτόκου καί η ανάγκη επαναευαγγελισμού τής χώρας...


HTML clipboard

Η Παναγία τής Τήνου !







Η εύρεση τής θαυματουργής εικόνας μετά από ένα όραμα, καί η υπόδειξη τού μέρους πού ήταν θαμμένη στήν γή, υπήρξε το πρώτο μήνυμα τού ουρανού ότι η απελευθέρωση τής Ελλάδος πλησίαζε...


Οί άνθρωποι πού μάς απελευθέρωσαν ! Δυό αντιπροσωπευτικοί τύποι.












Θοδωρής Κολοκοτρώνης !

Ένας απεσταλμένος άνθρωπος τού Θεού μέ πίστη καί μαχητικότητα όπως οί αρχαίοι Κριτές τής Παλαιάς Διαθήκης! Κατάφερε να συνενώσει τούς ασύντακτους Έλληνες καί να τούς μονιάσει από τίς διχόνοιες πού παρά λίγο να διαλύσουν τήν Επανάσταση πού μόλις άρχιζε...



Ιωάννης Καποδίστριας, o πρώτος Κυβερνήτης μετά τήν επανάσταση τού 1821 !






Τό πολιτικό σκέλος τής πρώτης Ελληνικής Κυβέρνησης. Πρώην Υπουργός Εξωτερικών τής Ρωσίας καί βαθύς γνώστης τών τότε Ευρωπαϊκών δεδομένων.

Διέθεσε όλη του τήν περιουσία γιά τό Έθνος, αρνούμενος να πάρει τον ελάχιστο μισθό Πρωθυπουργού από την φτωχή πατρίδα του...

Άνθρωπος με μεγάλη πίστη στόν Θεό πού πήγαινε χαράματα κάθε Κυριακή, Πρωθυπουργός αυτός, καί έψελνε στόν Άγιο Σπυρίδωνα τού Ναυπλίου!

Βρέστε μου σήμερα έναν τέτοιο πολιτικό, όχι πρωθυπουργό, όχι Υπουργό, όχι Γενικό Γραμματέα Υπουργείου, όχι Στρατηγό, αλλά ούτε κάν εναν απλό βουλευτή με τίς αρετές τού αδικοχαμένου Ιωάννη...


Η δολοφονία τού Κυβερνήτη.


Δολοφονήθηκε άνανδρα έξω από τήν πόρτα τής Εκκλησίας...


Όλοι αυτοί...

Εάν ήξεραν τότε, το πώς θά καταντούσε η Ελλάδα σήμερα μετά από μόλις 180 χρόνια, σίγουρα δεν θά έβαζαν το κεφάλι τους στόν ντορβά γιά τήν δική μας χάρη...

Πολλές φορές αναρρωτήθηκα σέ τί επιτέλους μοιάζουμε εμείς οί νεώτεροι, καί τής Ελλάδος αυτόχθονες κάτοικοι, μέ όλους αυτούς πού έζησαν πάνω σ΄ αυτό τό φλούδι τής γής τών πατέρων μας, πρίν 180 καί βάλε χρόνια...

Πολλές φορές επίσης συλλογίστηκα, καί μερικές φορές αλήθεια ξεθάρρεψα, μέ σκέψεις ηρωϊκές καί νικηφόρες, ότι ναί μέν, μπορεί καί καλά να μή είμαστε όμοιοι μ΄ εκείνους τούς οπλαρχηγούς καί τούς καπεταναίους τού ΄21, αλλά ότι πάντως μιά καί είμαστε από τήν φύτρα "εκείνων", δέν μπορεί, σε ώρα ανάγκης θα δείξουμε κι΄ εμείς τήν αντρεία μας καί την κρυμμένη παλληκαριά μας...

Ένα άρθρο όμως πού έπεσε πρό καιρού στά χέρια μου, καί πού τό είχα αφήσει σκονισμένο καί απόμακρο σ΄ ένα σαρακοφαγωμένο μπαούλο τής παλιάς εποχής καί τής κατασταλαγμένης σκέψης, θεώρησα σκόπιμο να το βγάλω, νά τό γυαλίσω, καί να τό προβάλλω, μιά καί είναι διαχρονικό καί γιά όλες τίς εποχές αναγκαίο...

Αναγκαίο γιά προβληματισμό, καί γιά εσωτερικής περίσκεψης έλεγχο...


Ο " ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΑΣ"


Σ΄ έναν διαγωνισμό που έγινε στην Ουάσινγκτον για τον καταλληλότερο χαρακτηρισμό ενός λαού, κι΄ εκείνου που θα παρουσιάσει καλύτερα την ψυχολογία του, έλαβαν μέρος περίπου 1.000.000 άτομα.

Δεκαπενταμελής επιτροπή από επιστήμονες επέλεξε τότε ομόφωνα και βράβευσε τον δικαστή Ν. Κέλλυ για τον επιτυχημένο χαρακτηρισμό του Έλληνα.

«Ενώπιον του Δικαστηρίου της Αδέκαστης Ιστορίας, γράφει ο δικαστής, ο Ελληνας αποκαλύφθηκε πάντοτε κατώτερος των περιστάσεων, αν και από διανοητικής απόψεως, κατείχε πάντοτε τα πρωτεία.

Ο Έλληνας είναι ευφυέστατος αλλά και εγωιστής, δραστήριος αλλά και αμέθοδος, φιλότιμος αλλά γεμάτος προλήψεις, θερμόαιμος, ανυπόμονος αλλά και πολεμιστής.

Έκτισε τον Παρθενώνα και αφού μέθυσε από την αίγλη του, τον άφησε αργότερα να γίνει στόχος κάθε φιλονοικίας καί έριδος, ανέδειξε τον Σωκράτη για να τον δηλητηριάσει μετά, θαύμασε τον Θεμιστοκλή για να τον εξορίσει, υπηρέτησε τον Αριστοτέλη για να τον καταδιώξει, γέννησε τον Βενιζέλο για να τον δολοφονήσει.

Έκτισε το Βυζάντιο για να το πάρουν οί Τούρκοι, έφερε το 1821 καί με την διχόνοια παρά λίγο να το χάσει, δημιούργησε το 1909 για να το λησμονήσει...

Τριπλασίασε την Ελλάδα και παραλίγο μετέπειτα, στά 1922 να τη θάψει...

Τήν μιά στιγμή κόπτεται για την αλήθεια, και την άλλη μισεί αυτόν που θέλει τήν αλήθεια καί αρνιέται να υπηρετήσει το ψέμα.

Παράξενο πλάσμα ο Έλληνας, ατίθασο, περίεργο, καί εγωπαθές, κινούμενο μεταξύ σοφίας καί ανοησίας...

Θαυμάστε τον αν θέλετε, αλλά καί λυπηθείτε τον...

Καί προσπαθείστε, αν είναι κατορθωτό καί μπορείτε, κάποτε επιτέλους να τον ταξινομήστε...»

Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Προγραμματίστε έργα καί απορροφήστε τα Ευρωπαϊκά κονδύλια ! Είναι κρίμα να επιστρέφονται...


HTML clipboard

Ανάβρα Μαγνησίας, ένας Δήμος πρότυπο γιά όλους τούς υπόλοιπους...





Δήμαρχε, καλέ μου άνθρωπε, υπάρχει τσάμπα χρήμα, διάθεση καί μεράκι χρειάζεται..


Φέρε ειδικούς απορρόφησης Ευρωπαϊκών κονδυλίων καί μή τα περιμένουμε όλα από μία Κυβέρνηση πού παραπατάει από μόνη της...

Μόνο με την αξιοποίηση καί Τουριστική εκμετάλευση τού Παναχαϊκού Όρους καί τής Ζάστοβας να ασχοληθής καί να φτιάξεις προγράμματα, ή μόνο μ΄ ένα μεγάλο Ενυδρείο όπως εκείνο τής Κρήτης, θά είναι όλα τους αρκετά γιά μιά νέα αρχή στήν πεθαμένη από την ανεργία Πολιτεία μας...

Τό παρακάτω άρθρο δείχνει τό τί μπορούμε να κάνουμε κι΄ εμείς μέ διαφορετικό βέβαια γεωπολιτικό τρόπο, γι΄ αυτή τήν άνεργη καί αποβιομηχανοποιημένη δική μας Πολιτεία...

ΜΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ...

Οι τοπικοί άρχοντες, σε όποια γωνιά της χώρας μας κι αν βρίσκονται, ας διαβάσουν προσεκτικά. Από ένα ορεινό χωριό κτηνοτρόφων της Μαγνησίας, την Ανάβρα, κάποιος έχει κάτι να τους πει:

«Δεν υπάρχουν άλλοθι. Δεν δικαιολογείται κανένας δήμαρχος να μην παράγει έργο επειδή δεν έχει χρήματα. Δεν λέμε να μην είσαι διεκδικητικός, αλλά όταν υπάρχουν ευρωπαϊκά κονδύλια και παραμένουν αδιάθετα, τότε κάτι κάνεις εσύ λάθος. Γράψτο σε παρακαλώ όπως το λέω:

δεν σε εκλέγουν για να λύσεις τα προσωπικά σου προβλήματα, ούτε να ασχολείσαι με την κομματική πολιτική, ούτε να κάνεις λαδιές, ούτε για να χρησιμοποιείς την εξουσία για την εξουσία».

Λόγια του αέρα;

Κάθε άλλο. Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής βρίσκεται ο πρόεδρος της Κοινότητας Ανάβρας, κ. Δημήτρης Τσουκαλάς, ο οποίος μπορεί να είναι υπερήφανος ότι από τότε που ανέλαβε καθήκοντα, όχι μόνο έχουν αυξηθεί οι δουλειές (η ανεργία βρίσκεται στο 0%) και το κύμα φυγής από το χωριό έχει ανακοπεί (τα τελευταία 15 χρόνια, ο πληθυσμός έχει διπλασιαστεί, φτάνοντας τους 700, με μέσο όρο ηλικίας τα 40), αλλά η Ανάβρα έγινε χωριό-πρότυπο, συγκρινόμενη ακόμη και με εύρωστες βορειοευρωπαϊκές κωμοπόλεις. Κι όλα αυτά με τα πενιχρά οικονομικά μέσα μιας επαρχιακής κοινότητας.

Προσπάθειες χρόνων...

Η ιστορία ξεκίνησε όταν, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ο κ. Τσουκαλάς πήρε τη μεγάλη απόφαση να αφήσει τη δουλειά του στη ΔΕΗ (ήταν ανώτερο στέλεχος) και, μαζί με τη σύζυγό του, Μάχη Καραλή, καθηγήτρια στο ΕΜΠ, να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή στη ιδιαίτερη πατρίδα του.

Οι δρόμοι ήταν ακόμη χωμάτινοι, το δίκτυο ύδρευσης κατεστραμμένο, σχολεία δεν υπήρχαν, ενώ άνθρωποι και ζώα σχεδόν συμβίωναν σε καλύβες μέσα στο χωριό.

Τότε, αποφάσισε να «κατέβει» για πρόεδρος.

Κάπου εδώ, οι δήμαρχοι της χώρας ας πάρουν μολύβι και χαρτί, γιατί ο κ. Τσουκαλάς παραδίδει... απλά μαθήματα τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να πείσει τους κτηνοτρόφους, μέσα από εξαντλητικές λαϊκές συνελεύσεις, για την ανάγκη να εκσυγχρονιστούν και να στραφούν στην ποιοτική παραγωγή.

«Εφερα ειδικούς να ενημερώσουν για τα ευρωπαϊκά προγράμματα βιολογικής κτηνοτροφίας. Αρχισαν οι πρώτοι, πέτυχαν, ακολούθησαν όλοι», λέει στην «Κ» ο ίδιος.

Δημιουργήθηκαν τρία κτηνοτροφικά πάρκα, στήθηκαν φάρμες, έγιναν δρόμοι με ποτίστρες, «ανάσαναν» οι άνθρωποι. Στη συνέχεια, κατασκευάστηκε ένα υπερσύγχρονο δημόσιο σφαγείο, με τη μία «γραμμή» πιστοποιημένη βιολογική - το πρώτο και μοναδικό στη χώρα!

Ταυτόχρονα, έγιναν δύο σχολεία, δημοτικό και νηπιαγωγείο.

«Κατορθώσαμε το δημοτικό να γίνει και κατοικία δασκάλων. Διαφορετικά έπρεπε να πηγαινοέρχονται στον Βόλο. Δεν θα ’χαναν έτσι όλη την ενέργειά τους;».

Το ίδιο συνέβη και με το αγροτικό ιατρείο - ο γιατρός έχει δωρεάν φως, νερό, τηλέφωνο, όλα πληρωμένα από την κοινότητα. «Να θέλει να μείνει εδώ ο άνθρωπος».

Τα έσοδα του χωριού...

Τα έσοδα από πού προέρχονται;

Η Ανάβρα ανήκει στους ΟΤΑ με τη μεγαλύτερη απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, ωστόσο σημαντική οικονομική ανάσα στο χωριό δίνει και το πρότυπο Αιολικό πάρκο που έχει στηθεί στις πλαγιές της Οθρυος (στα 1.650 μ.), ισχύος 17,5 MW.

Πουλώντας το ρεύμα, η κοινότητα λαμβάνει περί τα 80.000 ευρώ τον χρόνο.

Για να πειστούν βέβαια οι κάτοικοι ότι δεν βλάπτει την υγεία τους, χρειάστηκε να γίνουν μαραθώνιες ενημερωτικές συναντήσεις. «Τώρα είναι το καμάρι τους» Αλλά και πόλος έλξης τουριστών - όχι όμως όσο το Περιβαλλοντικό Πάρκο Ανάβρας, έκτασης 240 στρεμμάτων, που απλώνεται κατά μήκος του ποταμού Ενιππέα και δέχεται χιλιάδες επισκέπτες από όλη τη χώρα.

«Είναι πανέμορφο», λέει ο κ. Τσουκαλάς με καμάρι. «Οπου να ’ναι, το ηλεκτρονικό ενημερωτικό κιόσκι θα συνδεθεί με μουσεία από όλη τη χώρα». Υπό δημοπράτηση βρίσκεται και ένα μικρό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, που επίσης θα αποφέρει σημαντικά έσοδα στο χωριό, ενώ έτοιμη είναι ήδη η μελέτη του ΤΕΙ Κοζάνης για την εγκατάσταση συστήματος τηλεθέρμανσης από βιομάζα!

«Σκέψου: θέρμανση και ζεστό νερό όλο το χειμώνα από τις κοπριές των ζώων και τα υπολείμματα της υλοτομίας!»

Τα έργα μοιάζει να μην έχουν τελειωμό. Διαισθάνεται την απορία μας:

«Οπως νοιάζεσαι και “κουμαντάρεις” το νοικοκυριό σου, έτσι πρέπει και οι δήμαρχοι να δουλεύουν για τον τόπο τους».

kathimerini.gr


Ο άνθρωπος πού θανάτωνε τίς μέλισες...


HTML clipboard


Τί σού φταίγανε τά μελίσια ρέ φίλε καί τα θανάτωνες;




Όταν υπάρχουν άνθρωποι πού γιά νά εκδικηθούν συνανθρώπους τους θανατώνουν ζώα, πτηνά, καί μελίσια τού δάσους, τότε αυτή η κοινωνία χρεωκόπησε καί είναι ανάξια νά υπάρχει...

Σ΄ αυτή τήν έρημη πάσης ελπίδας χώρα μας, ο καθ΄ ένας κάνει ότι τού κατέβει. Εάν συλληφθεί παρεπτιπτόντως καί τυχαίως, έχει καλώς. Εάν δέν συλληφθεί αλλοίμονό μας. Έχουμε φαίνεται πολλά να δούμε ακόμη...

Ο ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ...

Επί ένα χρόνο είχε γίνει ο «εφιάλτης» των μελισσοκόμων της Πελοποννήσου ένας 43χρονος Βούλγαρος που είχε εξοντώσει περισσότερα από 2.500 μελίσσια για να εκδικηθεί την Ελλάδα, επειδή οι χονδρέμποροι του έδιναν χαμηλές τιμές για τα κηπευτικά που παρήγαγε!

Αυτή η μέλισσα ξέφυγε, καί κοιτάζει τρομαγμένη πού να κρυφτεί από τήν μανία τού δολοφόνου...


Ο 43χρονος Κ.Κ. ζει δέκα χρόνια τώρα στην Ελλάδα και επειδή από το μικρό μποστάνι που καλλιεργούσε δεν έβγαζε πολλά εξαιτίας των μεσαζόντων έβαλε σκοπό της ζωής του να εκδικηθεί.

Πέρυσι την άνοιξη αγόρασε έναν ψεκαστήρα που γέμιζε άλλοτε με κτηνιατρικό φάρμακο για την αποπαρασίτωση των σκύλων και άλλοτε με πετρέλαιο και άρχισε να ταξιδεύει σε όλη την Ηλεία, αλλά και την Αχαΐα, τη Μεσσηνία, την Αρκαδία και την Αργολίδα.


Όποτε συναντούσε μελίσσια, σταματούσε και τα ράντιζε με το δηλητήριο!

Μέσα σε ένα χρόνο, «χτύπησε» τουλάχιστον 27 φορές φαρμακώνοντας συνολικά πάνω από 2.500 μελίσσια! Τα ξημερώματα της Δευτέρας, άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου τον εντόπισαν με το ποδήλατό του στη γέφυρα του Αλφειού.

Τον σταμάτησαν για έλεγχο και βρήκαν σε μια μαύρη σακούλα τον ψεκαστήρα και τα σύνεργα που χρησιμοποιούσε.

Οδηγήθηκε μάλιστα στον εισαγγελέα Πύργου, ο οποίος του απήγγειλε κατηγορία για ζωοκτονία κατ' εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος.

Skaipatras.gr

Ο κόμβος Τόφαλου, οί συμπληγάδες του, αλλά καί η αδιαμαρτύρητη αδιαφορία τού κόσμου...


HTML clipboard



Οί συμπληγάδες πέτρες τής κυκλοφορίας...



Πάνε τώρα 5 ολόκληρα χρόνια πού η διασταύρωση αυτή έχει γίνει τόπος μαρτυρίου, τόπος κομφούζιου, καί άλυτος κυκλοφοριακός κόμπος.

Καί όμως ουδείς Πατρινός μιλάει, ουδείς διαμαρτύρεται, αλλά είτε μέσα στόν ήλιο, είτε μέσα στίς ατέλειωτες ουρές περιμένουν όλοι τους στωϊκά να περάσουν "απέναντι ".

Συνενοούνται με τα μάτια, με τά φώτα, μέ τα χέρια καί μερικές φορές με ξυλιές όταν γίνονται καί δυστυχήματα...

Οί ψευτοαρμόδιοι, πού τάχατες κόπτονται γιά τούς πολίτες, φανάρι κυκλοφορίας ακόμη δεν βάλανε... Βάλανε όμως φανάρια σε κάτι παρόδρομους γιά να εξυπηρετήσουν, προφανώς, κάποιους άλλους...

Ουδείς δέ πολιτικός άρχων, βουλευτής, Δήμαρχος, καί παρατρεχάμενος Ιουδαίος κατοικών εν "τη Ιερουσαλήμ", ασχολήθηκε ποτέ του μέ το θέμα αυτό !

Καί το ερώτημα είναι:

Μά καλά, κανένας τους δεν πέρασε από εκεί;

Κανένας τους δεν έπιασε το πρόβλημα;

Κανένας τους δέν βλέπει τα χώματα, τούς πεταμένους σωλήνες, τήν χάσκουσα διασταύρωση πού περιμένει την αποτελείωση τού έργου καί την σύνδεσή της με την περιμετρική ;

Βάλανε ακόμη μπάρες, κολονάκια, καί σήμανση, από τόν Χάραδρο ποταμό ώς τόν Τόφαλο, καί αυτό ήταν όλο !

Τά παράτησαν εκεί, οί εργάτες εξαφανίστηκαν, μέ εκατοντάδες αυτοκίνητα νά συνωστίζονται όπως πάντα στον κόμβο Τόφαλου...

Κι΄ όμως, μιά διαμαρτυρία γι΄ αυτό το τριτοκοσμικό χουνέρι τών οδηγών δεν διαβάσαμε, δεν είδαμε, δέν ακούσαμε. Μπορούμε μετά να λέμε ότι η Πάτρα έχει "ενεργοποιημένους" πολίτες όταν ουδείς τους μιλάει, καί ουδείς ενδιαφέρεται;

Μήπως, τελικά - τελικά, καλά μάς κάνουνε καί καλά παθαίνουμε ότι παθαίνουμε, μιά καί η αδιαφορία μας είναι γνωστή οπότε μάς έχουν κατατάξει στούς απίθανους τύπους, κοινώς λεγόμενους καί ανόητους;


Κάποιοι τά σπάνε ελεύθερα ! Έχουμε Κράτος κουβαρντάδικο πού θα πληρώσει τίς ζημιές...


HTML clipboard









Αυτός είναι ο τοίχος, από τόν οποίο η Κυβέρνηση κόβει μονέδα καί πληρώνει τίς ζημιές κάθε φορά πού τα σπάνε οί κουκουλοφόροι !

Αντέχει δέν αντέχει ώς τίς εκλογές...

Βούλγαροι, Σομαλοί, Αλβανοί, Κινέζοι, Αφγανοί,Σουδανέζοι, Μογγολέζοι, Κιρκινέζοι, Ζορό, κουκουλοφόροι, μασκοφόροι, καί όλες οί φυλές τής γής τρέξτε να προλάβετε, βάλτε τώρα πού γυρίζει, μπάτε όλοι μέσα στήν χώρα μας, πού είναι "πασών τών Δημοκρατιών ελευθέρα καί τών Ρωσιών καλυτέρα..."

Τρεχάτε, μή χάσετε τήν μοναδική αυτή ευκαιρία τής ζωής σας καί ουδείς θα σάς εμποδίσει, μιά καί εδώ είναι η χώρα τής αιωνίου καί αβασιλεύτου Δημοκρατίας, κι΄ εσείς είστε αδέλφια μας, ξαδέλφια μας, συμπεθέροι μας, κουμπάροι μας, εργάτες μας, συνεργάτες μας, καί.... "αδέλφια μας αλήτες πουλιά" πού λέει καί το τραγούδι...

Κάποιοι ψευτοαρμόδιοι δυστυχώς μάς κατάντησαν "χώρα τών μουρλών αγελάδων" καί εμείς ακόμη καθόμαστε καί μετράμε τίς καθημερινές νέες πληγές μας...

Άς δούμε λοιπόν τί έγινε στήν Αθήνα, κι΄ άς κάνουμε καμιά προσευχή μή δούμε τέτοια φαινόμενα καί στήν Πάτρα...


ΚΟΛΩΝΑΚΙ, ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ...


Εντονα προβληματισμένοι εμφανίζονται οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων στις οδούς που επλήγησαν χθες το μεσημέρι κοντά στο Κολωνάκι. Για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες βλέπουν τις περιουσίες τους και τη σωματική ακεραιότητά τους να απειλούνται και καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη άμεσα και να πληρώσουν όσο όσο για να αποκαταστήσουν τις ζημιές.

«Ηρθαν να χτυπήσουν το Κολωνάκι και την πληρώνουμε εμείς», λέει η 45χρονη κ. Γεωργία Γκουδάμη, μητέρα δύο παιδιών. Το κατάστημά της με δερμάτινα είδη είναι μια μικρή γωνίτσα στην οδό Ηρακλείτου. Στάθηκε τυχερή μέσα στην ατυχία της, γιατί δεν της έκλεψαν το εμπόρευμα που φτιάχνει μόνη της σε βιοτεχνία στο Παγκράτι.

«Δεκαπέντε χρόνια δουλεύω εδώ, από το πρωί ίσαμε το βράδυ, μόνη μου, γιατί δεν μπορώ να πληρώνω και υπάλληλο. Ποιος θα μου πληρώσει τώρα τα διαφυγόντα κέρδη, αφού δεν θα περνάει κανένας από την περιοχή για να ψωνίσει; Μόνο δύο υπάλληλοι του υπουργείου Ανάπτυξης πέρασαν το πρωί για να ελέγξουν αν έχω καρτελάκια με τις τιμές στα εμπορεύματα», λέει με την αγανάκτηση έκδηλη στο πρόσωπό της.

Λίγο πιο κάτω, στην οδό Σόλωνος, η 50χρονη κ. Λιάνα Δριβάκου περίμενε την αστυνομία που ήρθε γύρω στις 3 το μεσημέρι. Ολόκληρη η τζαμαρία του καταστήματος με ρολόγια και κοσμήματα είχε «κατεβεί» και ο υπάλληλος σκούπιζε τα θρύψαλα. Δεν είχε προλάβει να κάνει ακόμη απολογισμό των κλαπέντων. «Αν δεν έπαιρνα σύνταξη σε δύο χρόνια, δευτερόλεπτο δεν θα έμενα, κι ας είμαι εδώ 25 χρόνια», λέει στην «Κ».

Η ίδια και ο σύζυγός της κ. Γιάννης Δριβάκος βρίσκονταν μέσα την ώρα που με τσεκούρια τούς έσπασαν τη βιτρίνα. Εκείνη πρόλαβε και έπεσε στο πάτωμα, όχι όμως και ο 62χρονος σύζυγός της, που ωστόσο δεν τραυματίστηκε. «Εξετάζουμε σοβαρά το ενδεχόμενο να στραφούμε με δικό μας δικηγόρο κατά του Ελληνικού κράτους για έλλειψη προστασίας», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Εχει κάνει μεγάλη ζημιά στο εμπόριο η κατάσταση και τέτοια περιστατικά μάς αποτελειώνουν», τονίζει από την πλευρά της η 42χρονη κ. Αλεξάνδρα Πορίχη. Εδώ και 18 εργάζεται ως υπάλληλος σε κατάστημα ξένου οίκου στην οδό Σκουφά. «Με πήρε αγκαλιά ένας πελάτης που βρισκόταν μέσα στο κατάστημα και με τράβηξε πίσω από μια κολόνα για να προφυλαχθούμε. Μετά και τα σημερινά, όμως, ποιος πελάτης θα ξανακατεβεί να ψωνίσει στις 12 το μεσημέρι;» αναρωτιέται.

«Φοβόμαστε»

Χωρίς πελάτες ήταν ένα ημιυπόγειο κατάστημα γυναικείων ενδυμάτων στην οδό Σκουφά, όταν οι άγνωστοι τούς έσπασαν τη βιτρίνα. «Μετά τα “Δεκεμβριανά”, η κίνηση έχει πέσει 20%», λέει η μία από τις δύο νεαρές υπαλλήλους. Στον έναν χρόνο που δουλεύουν εκεί, βλέπουν τα γεγονότα να επαναλαμβάνονται.

«Πλέον φοβόμαστε να έρθουμε στη δουλειά μας, αλλά αν δεν το κάνουμε, θα μείνουμε χωρίς δουλειά», καταλήγει προβληματισμένη.

ΟΙ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΙ...

«Μαγαζάκια» σε χώρους των κεντρικών πανεπιστημίων έχουν στήσει οι κουκουλοφόροι, εκμεταλλευόμενοι το πανεπιστημιακό άσυλο. Από εκεί βγαίνουν, συνήθως, και εκεί καταφεύγουν αφού έχουν πρώτα κάψει και ρημάξει περιουσίες Eλλήνων πολιτών.

Το ίδιο έκαναν και χθες το μεσημέρι στην περιοχή Κολωνακίου. Και μολονότι διήνυσαν μια μεγάλη απόσταση στο κεντρικότερο σημείο της πρωτεύουσας σπάζοντας και καταστρέφοντας ό, τι έβρισκαν μπροστά τους, η αστυνομία δεν κατάφερε να τους εμποδίσει ή να πραγματοποιήσει κάποια σύλληψη.

Ολα άρχισαν λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι, όταν δύο ομάδες αντιεξουσιαστών συναντήθηκαν στην πλατεία Δεξαμενής: η μεγαλύτερη ομάδα ήρθε από την οδό Φωκυλίδου και η μικρότερη από το πάνω μέρος της πλατείας, από την οδό Στρατιωτικού Συνδέσμου.

Οταν οι δύο ομάδες ενώθηκαν, οι περισσότεροι φόρεσαν κουκούλες και με ρόπαλα και βαριοπούλες στα χέρια, τα οποία πιθανότατα είχαν κρύψει νωρίτερα σε σημεία πάνω από την πλατεία Δεξαμενής (αστυνομικοί βρήκαν κρυμμένη εκεί μια βαριοπούλα), ξεκίνησαν το «έργο» τους σπάζοντας ένα αυτοκίνητο τύπου τζιπ επί της Φωκυλίδου και στη συνέχεια κατέβηκαν την οδό Ηρακλείτου καταστρέφοντας καταστήματα.

Στη Σκουφά, οι δράστες προχώρησαν προς την πλατεία Κολωνακίου μέχρι τις Τράπεζες και -αφού προκάλεσαν κι εκεί εκτεταμένες φθορές- επέστρεψαν και συνέχισαν προς την αντίθετη κατεύθυνση καταστρέφοντας καταστήματα επί της Σκουφά.

Στην Πινδάρου, οι 30-40 δράστες προκάλεσαν φθορές σε καταστήματα και πολλά σταθμευμένα Ι. Χ. Το ίδιο έπραξαν ανεβαίνοντας τη Σόλωνος μέχρι τη Νομική Σχολή, όπου και κατέφυγαν.

«Ηταν σαν λυσσασμένοι, πηδούσαν στις οροφές των αυτοκινήτων και τα έσπαγαν», μας ανέφερε ιδιοκτήτης αυτοκινήτου που έγινε στόχος των δραστών επί της οδού Πινδάρου. Λίγο πιο κάτω μια καταστηματάρχισσα ανέφερε:

«Ηταν πάνω από 30 άτομα, έτρεχαν και έσπαγαν, οι περισσότεροι φορούσαν κουκούλες αλλά από το σουλούπι καταλάβαινες ότι ήταν νεαρής ηλικίας, σγόρια αλλά και πολλά κορίτσια».

Αλλη καταστηματάρχισσα, που έτρεξε έξω να δει τι συμβαίνει, ήρθε αντιμέτωπη με κουκουλοφόρο που τελικώς προτίμησε να σπάσει… το διπλανό μαγαζί...


Ανησυχητική πρόβλεψη Μαρκογιαννάκη


Παρέμβαση στο Πειθαρχικό Δίκαιο των αστυνομικών σχεδιάζει το υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα «την ευθύνη για τη διενέργεια της έρευνας σοβαρών υποθέσεων αστυνομικής βίας, πιθανότατα δε και την προεδρία του Πειθαρχικού Συμβουλίου, να έχουν πρόσωπα με πέραν κάθε αμφισβητήσεως αντικειμενικότητα», είπε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Tάξης κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης.

Aνέφερε, μάλιστα, ότι σύντομα θα ξεκινήσει δημόσιο διάλογο με τα κόμματα για το συγκεκριμένο ζήτημα. Πάντως, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Μαρκογιαννάκης εξέφρασε μια άκρως ανησυχητική πρόβλεψη σχετικά με το περιβάλλον που δημιουργείται στην πρωτεύουσα:

«Αυτή τη στιγμή, στο κέντρο της Αθήνας υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα που η Αστυνομία είναι σχεδόν αδύνατο να αντιμετωπίσει (σ. σ. με τους δεκάδες χιλιάδες παράνομους μετανάστες).

Εάν δεν υπάρξει συντονισμός δράσεων πολλών συναρμόδιων φορέων, φοβάμαι ότι θα οδηγηθούμε σε εκρηκτικές καταστάσεις είτε από απόψεως περιστατικών είτε από απόψεως υγιεινής είτε από οτιδήποτε άλλο».

kathimerini.gr