Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Ο κ. Χρυσοχοϊδης, Golden Man τής Προστασίας του Πολίτη…







Θά καταφέρει άραγε ο GoldenMan τής Προστασίας τού Πολίτη, να ανασυντάξει τήν Ελληνική Αστυνομία;

Τό ευχόμαστε καί τό ελπίζουμε...






κ. Χρυσοχοϊδη, ο Ελληνικός λαός πού θέλει τάξη καί ασφάλεια πρός κάθε κατεύθυνση, ασφαλώς καί είναι μαζί σου...


Το κοινωνικό κόστος πού φαίνεται να επωμίζετε η Ελληνική Αστυνομία κάθε φορά πού μερικοί απαράδεκτοι ένστολοι κάνουνε τους καούμποϊδες σε βάρος του πολίτη είναι οπωσδήποτε μεγάλο...

Εάν, αυτοί οί άνθρωποι γνώριζαν, το πόσο βαθειά τραυματίζουν τον κοινωνικό ιστό αυτές οί συμπεριφορές, είμαστε βέβαιοι πώς ελάχιστα ζιζάνια θα περπατούσαν πάνω στόν ολέθριο αυτό δρόμο…

++++++++++++++++++++++++

Το γιατί κάποιοι αστυνομικοί επιμένουν σ΄ αυτή την τακτική, είναι θέμα ψυχολογίας ενός εκάστου από αυτούς, αλλά και θέμα παιδείας, μόρφωσης, και τραυματικών εμπειριών, πολύ πιθανόν, της παιδικής ηλικίας τους…

Αυτά όμως είναι καί θέματα ψυχολογίας και ψυχολόγων του Αστυνομικού σώματος.


Από την άλλη πλευρά αναγνωρίζουμε ότι όταν έχεις να κάνεις με δεδηλωμένα κακοποιά στοιχεία, με φονιάδες, κλέφτες, μαστρωπούς,αναρχικούς, το «μπαρντόν και το μεσιέ» πάει δικαιολογημένα στην άκρη.

Το «με συγχωρείτε κύριε δολοφόνε, καί κύριε κλέφτη, καθήστε παρακαλώ να σας συλλάβουμε λιγάκι…» μόνο θυμηδία θα προκαλούσε, γέλιο καί χάχανο...


Δεν αρνούμαστε όμως ότι κάθε άνθρωπος έχει τα ατομικά του δικαιώματα και είναι ανθρώπινο πρόσωπο. Βεβαίως και χρήζει ανθρώπινης μεταχείρισης αφαιρουμένης της βίας.

Αλλά επειδή η οριοθετική γραμμή μεταξύ βίας και ειρήνης στις συλλήψεις των ανθρώπων αυτών πολλές φορές καθίσταται δύσκολος και είναι συγκεχυμένη, δημιουργούνται και εδώ, όσο και να θέλεις, υπερβάσεις και παραβάσεις.

Άλλο όμως να συμβαίνει αυτό και σε δεδηλωμένους κακοποιούς και άλλο το κάθε αστυνομικό όργανο να βλέπει όλους τους πολίτες ως «δεδηλωμένους κακοποιούς» και να τους συμπεριφέρεται απαράδεκτα.

Η ίδρυση τής Νέας Σκώτλαντ Γυάρντ στήν Μεγάλη Βρετανία, ήταν μιά απαίτηση τών νέων καιρών πού διερχόμεθα...




Τέτοια όργανα πού σταματάνε τον πολίτη, είτε πεζό είτε επωχούμενο, και πού το βλέπεις στα μάτια τους και στην συμπεριφορά τους να γυαλίζουν ψάχνοντας να σού βρούνε αιτία οπωσδήποτε να σε γράψουν, να σε τιμωρήσουν, να σού κάνουν τέλος πάντων κάποιο κακό «για να τους θυμάσαι», είναι εντελώς απαράδεκτα.

Και είναι απαράδεκτα, γιατί μολύνουν τό έντιμο σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας πού τόσα πολλά έχει προσφέρει στον τόπο αυτό, ισοπεδώνοντας καλούς και κακούς στό «ότι όλοι τους το ίδιο είναι», και φέρνει το Σώμα σε μια διαρκή ρήξη με την Κοινωνία, πράγμα πού πρέπει επιτέλους κάποτε να τελειώσει!

Αυτή τήν εικόνα δυστυχώς τής εχθρότητας μέ τούς πολίτες, απέδωσαν καί οί λεγόμενες "πεζές περιπολίες" ΄( τουλάχιστον όπως είδαμε στήν εγκαταλελειμένη πολιτεία μας), πού από περιπολία "συμφιλίωσης μέ τούς πολίτες" κατάντησε στήσιμο ενέδρας γιά "κράνη καί μηχανάκια" ( στήν πιό επιτυχή "καταδίωξη" ) ανά τάς ρύμας καί τάς οδούς τής Πόλεως...

Όμως, Αστυνομία και Κοινωνία είναι το ίδιο πρόσωπο, οί ίδιοι άνθρωποι, « σάρκα εκ της σαρκός μας», με δύο όψεις!

Τά παρακάτω κείμενα είναι ενδεικτικά τών όσων μέχρι τώρα σχολιάσαμε…

=======================

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ…


Γραφείο καταγγελιών για την αστυνομική αυθαιρεσία

Σχέδιο προεδρικου διατάγματος παρουσίασε ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, πού θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση


Σχέδιο προεδρικού διατάγματος για τη σύσταση γραφείου αντιμετώπισης περιστατικών αυθαιρεσίας από ενστόλους παρουσίασε τη Δευτέρα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Υποσχέθηκε ότι θα μπει τέλος στο καθεστώς ανοχής, σημειώνοντας, «οι κύριοι αυτοί θα φύγουν αμέσως από το αστυνομικό σώμα και δεν θα επιστρέψουν ποτέ».

Δεσμεύτηκε, ότι από εδώ και στο εξής, όλοι οι αστυνομικοί θα φέρουν διακριτικά.


Όπως είπε, το διάταγμα έχει σκοπό να διευκολύνει τους πολίτες στην υποβολή καταγγελιών αυθαίρετης συμπεριφοράς από μέρος αστυνομικών και λιμενικών. Σε διάστημα ενός μηνός, το γραφείο θα τους παρέχει απάντηση για την τύχη της καταγγελίας τους.

Η καταγγελία θα προωθείται στα αρμόδια πειθαρχικά ή ποινικά όργανα. Παράλληλα, προανήγγειλε τροποποίηση του πειθαρχικού δικαίου των αστυνομικών, εντός του επόμενου διμήνου, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία διερεύνησης των καταγγελιών πολιτών.





Οί ιστορίες τού Επιθεωρητή Κλουζώ, πολύ λίγο ταιριάζουν μέ τήν Ελληνική πραγματικότητα...










"Οι ένοχοι από εδώ και πέρα θα τιμωρούνται. Και αυτή είναι η διαφορά. Το πρόβλημα έως σήμερα είναι ότι το σύστημα απονομής δικαιοσύνης σε τέτοιες περιπτώσεις πάσχει από γραφειοκρατία, από αναξιοκρατία και από τη μη σοβαρή εξέταση καταγγελιών πολιτών.

Δεν λέω ότι δεν θα ξανά' χουμε τέτοια περιστατικά [σ.σ. έκανε αναφορά σε πρόσφατα περιστατικά αυθαιρεσίας, όπως η υπόθεση της "ζαρντινιέρας".

Αυτό που λέω είναι ότι θα πατάξουμε την ανομία και θα διασφαλίσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα ώστε να μην αμαυρώνουν την εικόνα των πολλών αστυνομικών λίγοι απαράδεκτοι", τόνισε ο υπουργός".


Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, το γραφείο θα στελεχώνεται από περίπου 30 άτομα, πολιτικούς υπαλλήλους και επικεφαλής του θα είναι πρώην Αρεοπαγίτης. Θα συμμετέχουν επίσης στη διοίκησή του ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου και συνταξιούχος εισαγγελικός λειτουργός.

Το σχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στο διαδίκτυο μέχρι τέλος Νοεμβρίου και ακολούθως θα προωθηθεί για υπογραφή.


Όσον αφορά στο ζήτημα των αστυνομικών που περιπολούν χωρίς να φέρουν διακριτικά, ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι "από εδώ και πέρα οι αστυνομικοί θα έχουν επώνυμο, θα φέρουν τα διακριτικά τους, γιατί είναι υπάλληλοι του κράτους και κάθε πολίτης πρέπει να γνωρίζει με ποιον έχει να κάνει".


Τέλος, γνωστοποίησε ότι από τις 30 Νοεμβρίου και για τρεις μήνες θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο φόρμα επικοινωνίας των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, προκειμένου να υποβάλλουν προτάσεις και σχόλια, αλλά όχι συκοφαντίες και προσωπικές επιθέσεις, όπως προειδοποίησε.


Απομάκρυνση τών δύο ειδικών φρουρών...


Στο μεταξύ, διατάχθηκε από τον Μ. Χρυσοχοΐδη η άμεση απομάκρυνση από την αστυνομία δύο ειδικών φρουρών, που καταγγέλλονται ότι συμπεριφέρθηκαν βιαίως σε μητέρα, την οποία και συνέλαβαν και επιβίβασαν σε περιπολικό παρά το γεγονός ότι συνόδευε το δίχρονο παιδί της.

Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία οι δύο Ειδικοί Φρουροί, που υπηρετούν στο Α΄ Αστυνομικό Τμήμα Γλυφάδας και στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλίπολης, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.


Αυτόπτης μάρτυρας στον ξυλοδαρμό και τη σύλληψή της, το ηλικίας δύο χρόνων παιδί της, το οποίο μάλιστα παρέμενε και αυτό υπό σύλληψη στο Αστυνομικό Τμήμα της οδού Θήρας στην Κυψέλη επί τετράωρο!

Εκεί της δηλώθηκε ότι οι δύο αστυνομικοί που τη συνέλαβαν και τη χτύπησαν ανήκουν στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα, ενώ επέβαιναν και σε αυτοκίνητο του ίδιου τμήματος με συμβατικές πινακίδες.


Το γεγονός σημειώθηκε στις 11 το πρωί της περασμένης Πέμπτης, στη συμβολή των οδών Κεφαλληνίας και Επτανήσου στην Κυψέλη, όταν η 35χρονη, έχοντας βγει από σουπερμάρκετ της περιοχής, προσπαθούσε να περάσει τον δρόμο με το καροτσάκι στο οποίο είχε το παιδί της, ενώ κρατούσε και δύο σακούλες με ψώνια.

Δυο γυναίκες που περπατούσαν στο πεζοδρόμιο μαζί με την 35χρονη, σχολίασαν το γεγονός ότι κανένα αυτοκίνητο δεν σταματούσε, αποκαλώντας δυνατά «ζώα» τους οδηγούς των περαστικών αυτοκινήτων.


Τότε από ένα αυτοκίνητο με συμβατικές πινακίδες που σταμάτησε, πετάχτηκαν δυο άνδρες, και απευθυνόμενοι προς τη γυναίκα με το καροτσάκι ζήτησαν εξηγήσεις «γιατί τους είπε ζώα». Η εκφορά των εξηγήσεων «δεν σας είπα εγώ ζώα» προκάλεσαν το ενδιαφέρον των δύο αγνώστων, οι οποίοι τη ρώτησαν «αν είσαι Ρουμάνα», προσθέτοντας «αυτά να πας να τα κάνεις στη χώρα σου».

Η 35χρονη, θεωρώντας ότι μιλά με κάποιους απλούς περαστικούς, τους είπε «πως δεν είναι Ρουμάνα, αν και θα μπορούσε να είναι» και πως «είναι Αρμένισσα και αυτό δεν σημαίνει απολύτως τίποτα».


«Από εκείνη τη στιγμή», λέει η Σ.Α., «άρχισε ένας απίστευτος εφιάλτης. Μου έδειξαν μια ταυτότητα δηλώνοντας αστυνομικοί, μου ζήτησαν τα χαρτιά μου και όταν εγώ τους είπα πως δεν τα έχω μαζί μου, μου είπαν ότι με συλλαμβάνουν.

Μια προσπάθεια να πιάσω το καροτσάκι, τη στιγμή που μου έβαζαν χειροπέδες, είχε σαν αποτέλεσμα να πέσω κάτω.

Με χτύπησαν γιατί θεώρησαν πως αντιστεκόμουν.

Με ποδοπάτησαν και με χτύπησαν όταν προσπάθησα να δω πού είναι το καροτσάκι με το παιδί μου, μου γύρισαν τα χέρια στην πλάτη και τα έδεσαν με χειροπέδες, ενώ κάλεσαν και περιπολικό αυτοκίνητο, το οποίο και ήλθε μισή ώρα μετά και με μετέφερε τόσο εμένα δεμένη πισθάγκωνα όσο και το παιδί μου στο Αστυνομικό Τμήμα της οδού Θήρας.


Από εκεί και αφού κάποιος γνωστός μου, που ειδοποιήθηκε, έφερε τα χαρτιά μου, αφέθηκα ελεύθερη με την προτροπή «να ξεχάσω ό,τι συνέβη μια και ήταν αποτέλεσμα της κακιάς ώρας. Ηταν περίπου 3.30 το απόγευμα όταν με άφησαν ελεύθερη. Πήγα στο σπίτι κι άρχισα να παίρνω τηλέφωνο παντού...».


Οπως λέει η Σ.Α., τηλεφώνησε ακόμη και στο γραφείο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδ,η από το οποίο την παρέπεμψαν στη ΓΑΔΑ. Και με τη ΓΑΔΑ επικοινώνησε απ' όπου τη ρώτησαν ...«τι μπορούν να κάνουν».


Την περασμένη Παρασκευή το πρωί και μετά την κατάθεση μήνυσης στην οδό Ευελπίδων και την με εντολή του Εισαγγελέα εξέτασή της από ιατροδικαστή, χωρίς φυσικά ποτέ να ενεργοποιηθεί η διαδικασία της αυτόφωρης σύλληψης των δύο αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Αγίου Παντελεήμονα, η Σ.Α. επικοινώνησε και με το Γραφείο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. από το οποίο και ζήτησε προστασία. Από εκεί της δηλώθηκε ότι «θα εξετάσουν την καταγγελία της»! *


http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=104805


http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=23/11/2009&id=104685





1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΤΕ ΠΑΙΔΙΑ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΕΧΕΙ ΒΑΡΕΣΕΙ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΦΩΣ

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΜΑΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ

makis