Δευτέρα 28 Ιουλίου 2008

Φρέσκα και καλά νέα ! Οί Αφγανοί πάνε στο Αφγανιστάν, και οί Πατρινοί μένουν στο χωριό τους…


HTML clipboard











Ομάδες Αφγανών καθώς ετοιμάζονται να αναχωρήσουν με το Ασιατικό Orian Express των δουλεμπόρων για να έλθουν στην χώρα της μεγάλης Δημοκρατίας και φαιδράς πορτοκαλέας, ( τουτέστιν στην Ελλάδα…)

ΑΠΟΦΑΣΗ : Μέσα σε 4 μήνες θα έχουμε τον νέο καταυλισμό «άνευ δουλεμπόρων και εμπορίας ανθρώπων…». Να το δούμε και να μη το πιστεύουμε…

-----------------------------------------------

Η επικείμενη δημιουργία σταθμού φιλοξενίας των Αφγανών, με αυστηρά κριτήρια λειτουργίας, με την παράλληλη κατεδάφιση του υπάρχοντος της Ηρώων Πολυτεχνείου, ήταν το κυριότερο σημείο της άτυπης συνάντησης μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου και των φορέων της περιοχής, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα όπου και συμφώνησαν για παρεμβάσεις που θα κινούνται στους παρακάτω άξονες:

1.Επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης πολιτικού ασύλου, με προτεραιότητα στους πρόσφυγες που διαμένουν στην Πάτρα.

2.Λήψη αυστηρών μέτρων ελέγχου στο λιμάνι της Πάτρας, ώστε να καταστεί μη προσπελάσιμο για τους πρόσφυγες που επιχειρούν παρανόμως να ταξιδέψουν προς την Ιταλία. Επίσης, εντατικοποίηση των ελέγχων της Αστυνομίας, σε όλες τις φάσεις ροής προσφύγων προς την πόλη.

3.Ανάγκη κατάργησης του υφιστάμενου καταυλισμού.

Επισημάνθηκε από τον Υπουργό η ανάγκη οργάνωσης ενός χώρου φιλοξενίας, με βάση τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία, που θα καλύπτει τις ανάγκες. Ο υπό σύσταση χώρος δεν θα βρίσκεται στον πολεοδομικό ιστό της Πάτρας, ούτε στις παρυφές της πόλης. Θα κατασκευαστεί και θα λειτουργεί υπό την πλήρη ευθύνη του κράτους.

Ο ΝΕΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

Σύμφωνα με τα προαναφερόμενα στοιχεία, ο νέος σταθμός φιλοξενίας θα βρίσκεται εκτός του πολεοδομικού ιστού της πόλης και θα κατασκευαστεί με κονδύλια του υπουργείου Εσωτερικών. Η χωρητικότητά του δεν θα ξεπερνά τα 800 με 1.000 άτομα, ενώ για την παραμονή των προσφύγων θ’ απαιτείται η παρουσίαση ειδικής ταυτότητας. Επίσης, ο σταθμός θα αστυνομεύεται, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι δεν θα επαναληφθούν τα περιστατικά τα οποία καταγγέλθηκαν κατά το παρελθόν, ενώ την ευθύνη για την εύρεση του χώρου θ’ αναλάβει ο γ.γ. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, Σπύρος Σπυρίδων.

Όπως γνωστοποιήθηκε, με την έναρξη λειτουργίας του σταθμού υποδοχής, θα πραγματοποιηθεί και η κατεδάφιση του ήδη υπάρχοντος.

ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΦΟΡΕΩΝ

Την ελπίδα τους, ότι τα μέτρα που αποφασίστηκαν θ’ αποδειχθούν και αποτελεσματικά, διατηρώντας όμως παράλληλα τις επιφυλάξεις τους, εξέφρασαν τόσο ο νομάρχης Αχαΐας Δημήτρης Κατσικόπουλος, όσο και ο δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Φούρας. Ο κ. Φούρας τόνισε ότι επιμένει στις θέσεις του και πως περιμένει πλέον από το υπουργείο Εσωτερικών να υλοποιήσει το σχεδιασμό του.

Στην αντίπερα όχθη, ο Νομάρχης Αχαΐας αναφέρθηκε στην ανάγκη της επίδειξης πολιτικής συνέπειας από το υπουργείο Εσωτερικών, όχι μόνο αναφορικά με την επιμέλεια του σταθμού υποδοχής, αλλά και με την ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος.

«Ζητήσαμε και πήραμε δεσμεύσεις για την ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος, ενώ ξεκαθαρίσαμε ότι πρέπει να υπάρξει καλύτερος συντονισμός μεταξύ Λιμενικού και Αστυνομίας. Πάνω απ’ όλα, όμως, πρέπει τα μέτρα που θα ληφθούν να μη χαλαρώσουν, όπως έγινε πρόσφατα», κατέληξε ο κ. Κατσικόπουλος.

Η χρηματοδότηση κατασκευής του καταυλισμού θα γίνει από πόρους του υπουργείου Εσωτερικών ή ακόμη και μέσω χρηματοδότησης της Ε.Ε., αν και ανάλογα απαιτούμενα χρήματα δεν έχουν ακόμη εισπραχθεί από το ελληνικό κράτος.

Copyright © Εφημερίδα "Η Ημέρα"

Δεν υπάρχουν σχόλια: