Δευτέρα 21 Απριλίου 2008

Έρχονται οί κάδοι - ρομπότ ! Προσοχή μήπως δαγκώνουν...





-- Κάδε, κάδε, είσαι εδώ;

-- Όχι, λείπω στό χωριό..


Ένα ρομπότ αρχαίας τεχνολογίας ! Τού λείπει μόνο η κεραία επικοινωνίας με δορυφόρους, καί η βάση εκτόξευσης. Αυτά θα τα προσθέσει η τοπική Δημαρχία !


ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ

Μέχρι τις αρχές της εβδομάδας θα έχουν οριστικοποιηθεί οι προτάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας σχετικά με την έναρξη χρήσης των ρομποτικών κάδων από πλευράς του Δήμου Πατρέων. Αυτή ήταν και η απόφαση που ελήφθη μετά από την συνάντηση μεταξύ του Αντιδημάρχου Καθαριότητας Σπύρου Τυροδήμου και του εκπροσώπου της εταιρείας, Κωνσταντίνος Σούκος.

Αναλυτικότερα, ο κ. Τυροδήμος υπέδειξε κατ’ αρχάς στον κ. Σούκο τα σημεία στα οποία έχει καταλήξει ο ίδιος και το επιτελείο του σχετικά με την πρώτη τοποθέτηση των εν λόγω ρομποτικών κάδων, στους οποίους μάλιστα έκανε αυτοψία και φωτογράφισε στην συνέχεια και ο ίδιος ο επιχειρηματίας. Παράλληλα, έγινε αναφορά σε τεχνικά σημεία, ούτως ώστε να δοθεί η δυνατότητα διαχείρισης κομβικών ζητημάτων και στην Αντιδημαρχία Καθαριότητας, ενώ έγινε και μια ουσιώδης συζήτηση για το κόστος του εγχειρήματος, χωρίς όμως οι δυο πλευρές να έχουν καταλήξει οριστικά σχετικά με το ποσό.

Με τις προτάσεις ανά χείρας και ξεκάθαρη εικόνα για τις προθέσεις του Δήμου Πατρέων, ο Κωνσταντίνος Σούκος αναχώρησε για την Λάρισα και σε λίγες ημέρες αναμένεται να στείλει στον Δήμο Πατρέων την τελική του πρόταση τόσο για τους χώρους τοποθέτησης των κάδων όσο και για το θέμα της τελικής αγοράς τους. Οι προτάσεις αυτές θα αξιολογηθούν από πλευράς της Αντιδημαρχίας, προκειμένου να προχωρήσει η έναρξη πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σημεία στα οποία έχει καταλήξει η Δημοτική Αρχή αφορούν κυρίως πλατείες, ενώ, εκτός από την περιοχή του κέντρου, υπάρχει και σχεδιασμός τοποθέτησης ρομποτικών κάδων και σε πολυσύχναστα σημεία συνοικιών της Πάτρας. ( ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ )

-------------------------------------------

Σχολιάζοντας την επικαιρότητα...

Νομίζω, ότι προσπαθούμε απεγνωσμένα να μιμηθούμε κάποιες ευνομούμενες Πολιτείες τού εξωτερικού μέ υψηλό δείκτη παιδείας απέναντι σε θέματα περιβάλλοντος...

Νομίζω, ότι δεν μάς φταίνε οί παλαιοί κάδοι, αλλά ο παλαιός κακός εαυτός μας, καί οί κακές μας συνήθειες...

Ρομποτικοί κάδοι;

Μήπως θέλουμε να πρωτοτυπήσουμε πρός τα έξω, ότι ντέ καί καλά είμαστε πιό σύγχρονοι από κάτι άλλους; Δέν βλέπουμε τα γενικά χάλια μας σε όλα τα επίπεδα, τα ρομπότ μάς έλλειπαν;

Καί καλά ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος ώς παλαιός ΟΤΕτζής βλέπει τα πράγματα λίγο...ηλεκτρονικά, αλλά οί άλλοι συναρμόδιοι πού θα εγκρίνουν την τεράστια δαπάνη είς βάρος τών οικονομικών τού Δήμου καί τών συμπολιτών τους, τί λένε;

Τό εξέτασαν λεπτομερώς τό θέμα; ή αβάντι μαέστρο καί "εγκρίνεται ! "

Αλλά πέραν τούτου, κανείς δεν μάς πληροφόρησε λεπτομερώς τί νούμερα, τί σούζες, καί τί σκέρτσα θα κάνουν αυτοί οί κάδοι;

Δηλαδή πώς θα λειτουργούν; Θά έχουμε καμιά κάρτα γιά ν΄ ανοίγουν αυτόματα καί θα χρεωνόμαστε " άνοιξε βράχε νά διαβώ..." καί μόνον τότε θα ρίχνουμε πάλι τα σκουπίδια μέσα;

Θά τα παίρνουν καί θα τα συμπιέζουν;

Θά κινδυνεύουμε να μάς αρπάξουν καί κανένα χέρι μαζί με την σακούλα καί να μάς το φάνε;

ή θά κάθονται παρκαρισμένοι στίς γωνίες καί θα τούς φωνάζουμε μέ κάποια ονόματα να έρχονται γιά...τάϊσμα !

Πάντως, άν κάποιος ξέρει κάτι περισσότερο γι΄ αυτούς τούς μυστηριώδεις ρομποτικούς κάδους, ευπρόσδεκτος είναι να μάς πεί καί κάτι περισσότερο...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

PATRABLOG ΓΕΙΑ ΣΟΥ ! ΚΟΙΤΑΞΕ ΤΙ ΒΡΗΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ...

"Ρομποτικοί" κάδοι απορριμμάτων

Από τη Λάρισα ξεκινάει η ''επανάσταση'' για την προστασία του περιβάλλοντος και συγκεκριμένα στον τομέα της αποκομιδής απορριμμάτων.

Η γνωστή Λαρισινή εταιρία SOYKOS ROBOTS ΑΒΕΕ με το ''ρομποτικό κάδο διαχείρισης απορριμμάτων'' σχεδόν ?εξαφανίζει τα σκουπίδια.

Σε συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων η εταιρεία πρόκειται να τοποθετήσει στην πλατεία Ταχυδρομείου της πόλης έναν τεράστιο ''φοίνικα'' που θα απορροφά, όγκο απορριμμάτων 30-40 κάδων.

Το 20% των σκουπιδιών που θα απομένει στο ρομποτικό κάδο θα μεταφέρεται με κοινό φορτηγό στο δεύτερο στάδιο επεξεργασίας. Εκεί με ένα ειδικό μηχάνημα θα διαχωρίζεται το χώμα, η σκόνη και τα πλαστικά.

Στόχος της δημοτικής αρχής αλλά και της εταιρίας είναι να επεκταθεί το σύστημα αυτό ευρύτερα στην πόλη της Λάρισας.

Ήδη οι εξελίξεις για τη νέα αυτή επαναστατική λύση ''αποκομιδής και εξαφάνισης των απορριμμάτων'' είναι ραγδαίες. Δήμοι και ΤΕΔΚ από διάφορες περιοχές της χώρας ενδιαφέρθηκαν άμεσα για την εγκατάσταση παρόμοιων συστημάτων στους Δήμους τους και εκτός από τη Λάρισα πρωτοπόροι είναι ο Δήμος Γλυφάδας στην Αθήνα και η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ρεθύμνου - Κρήτης.

Η εταιρία SOYKOS ROBOTS ΑΒΕΕ που έχει πολύχρονη πορεία τόσο στο βιομηχανικό, όσο και στον αμυντικό τομέα, μπήκε δυναμικά και στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Με σεβασμό στην ισχύουσα νομοθεσία και έχοντας επενδύσει σε νέες τεχνολογίες ανάπτυξε το ''ρομπο-τικό κάδο διαχείρισης απορριμμάτων''. Η ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας έγινε δυνατή με την αμέριστη υποστήριξη της Τράπεζας Πειραιώς.

Το σύστημα αυτό επιτυγχάνει οικολογική, υγιεινή διαχείριση και αποθήκευση απορριμμάτων μέσα στο ρομποτικό κάδο, ο οποίος εξαφανίζει μέχρι και το 80% του αρχικού όγκου των απορριμμάτων. Όλες οι λειτουργίες είναι αυτόματες και δεν απαιτείται η παρουσία ανθρώπινου παράγοντα.

Ο χρήστης στέκεται μπροστά στην ειδική πόρτα του ρομποτικού κάδου η οποία ανοίγει και κλείνει αυτόματα. Πετάει μέσα τις σακούλες των απορριμμάτων- ανάλογα με το μέγεθος του ρομποτικού κάδου μπορεί να χωρέσει όσο 20 γνωστοί κάδοι απορριμμάτων.

Τα σκουπίδια συμπιέζονται αυτόματα και όταν το σύστημα γεμίσει ειδοποιεί ηλεκτρονικά το κέντρο ελέγχου, που βρίσκεται στο Δήμο, ότι χρειάζεται άδειασμα.

Ο κάδος λιπαίνεται και απολυμαίνεται μόνος του με ειδικά υγρά που τοποθετούνται από πριν στο μηχανισμό. Έτσι ο κάδος είναι πάντα καθαρός και άοσμος.

Το σύστημα μπορεί να δεχθεί δύο πόρτες, μία για ανακυκλώσιμα υλικά και μία για οικιακά απορρίμματα. Το σύστημα είναι συνδεδεμένο με την ύδρευση για να πλένεται αλλά και με την αποχέτευση για να διοχετεύονται στο βιολογικό καθαρισμό τα στραγγίσματα, μετά τη συμπίεση των απορριμμάτων.

Ακόμα το καπάκι του ρομπότ ανοίγει μόνο με ειδική κάρτα ενώ σε περίπτωση δολιοφθοράς ειδοποιείται αυτόματα το κέντρο ελέγχου.

Σε περίπτωση πυρκαγιάς ειδοποιείται και η πυροσβεστική, αν και το σύστημα ύδρευσης που διαθέτει θα επιχειρήσει να τη σβήσει αυτόματα.

Οι εξωτερικές παραστάσεις του κάδου, αντί του φοίνικα, μπορούν να αλλάζουν σε πάρα πολλές μορφές και αποτελεί ένα άριστο πεδίο διαφήμισης.

Δηλαδή, ο ρομποτικός κάδος εξωτερικά μπορεί να έχει τη μορφή π.χ. τσιγάρου, μπουκαλιού, αρχαϊκής κολώνας, στήλης και οτιδήποτε άλλο συλλάβει η φαντασία των διαφημιστών και των διαφημιζόμενων.

Με αυτό τον τρόπο, κάθε κάδος θα μπορεί να αποδίδει και επιπλέον έσοδο από τα απορρίμματα στον κάθε Δήμο, παράλληλα με την πλέον οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων που έχει σκεφθεί και υλοποιήσει άνθρωπος.

Η πατέντα αυτού του κάδου είναι διεθνώς κατοχυρωμένη από τη SOYKOS ROBOTS και όπως προκύπτει από την έκθεση έρευνας της αρμόδιας υπηρεσίας στη Γενεύη (WIPO) πρόκειται για μία διεθνώς αναγνωρισμένη καινοτομία.

Στην Ελλάδα έχει ήδη εκδοθεί δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), με αριθμό 1005724.

Τα δικαιώματα εκμετάλλευσης της τεχνολογίας για ορισμένες χώρες της Ευρώπης, καθώς και για ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ προβλέπεται να αγοράσει Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας, ο οποίος βρίσκεται ήδη στο κλείσιμο συμφωνίας με εταιρία.

Patrablog είπε...

Αγαπητέ καί άγνωστε φίλε-η, σ΄ ευχαριστούμε για την ενημέρωση.

Μόνο, πόσο στοιχίζει τό μάρμαρο δεν μάθαμε !